De la începutul acestui an, în Republica Moldova s-au făcut doar două transplanturi de organe, unul de ficat și altul de rinichi, în timp ce pe listele de așteptare sunt peste 100 de oameni, unii în stare gravă. Donatori vii sunt extrem de puțini, iar pe cei în moarte cerebrală nu are cine să-i identifice.
Potrivit sursei, în luna mai, chirurgii au făcut primul transplant de ficat din acest an, de la un donator viu. Directorul Agenției de Transplant, Vladimir Bolocan, recunoaște că există o problemă la nivel de sistem, întrucât sunt puțini specialiști calificați pentru a identifica donatorii în moarte cerebrală, transmite europalibera.org.
Bolocan mai spune că moldovenii, în continuare, nu vor să doneze organe din motive religioase, dar și pentru că se tem de trafic de organe. Autoritățile pregătesc un registru al refuzurilor, pentru a înțelege care sunt motivele din care rudele potențialilor donatori nu permit prelevarea de organe. De asemenea, Republica Moldova încă nu are un plan național de transplant de aproape 3 ani.
Anul trecut, Moldova a aderat la platforma internațională FOEDUS – un sistem informațional în care statele-membre anunță despre organele pe care le pot oferi pentru transplantare celorlalte țări, dar până astăzi nu a accesat niciun organ din aceste țări.