Ce poate spune penisul despre sănătatea unui bărbat?

Aspectul sau performanța penisului unui bărbat poate spune multe despre ceea ce se întâmplă în mintea și corpul lui, precizează Clinica Cleveland citată de clicksanatate.ro.

Foto: Shutterstock

Aspectul, dar și performanța penisului indica starea de sănătate generală.

Iată patru semne care ar trebui să-l trimită pe partenerul tău la medic, dacă simptomele sunt evidente și îți ridică și ție semne de întrebare.

Disfuncția erectilă

Incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție – este frecventă. Are mai multe cauze posibile, dintre care multe nu sunt problematice, dar dacă partenerul tău are în mod constant dificultăți de a obține sau de a menține erecția, ar putea fi vorba despre o boală de inimă.

„Peste jumătate dintre pacienții care au o intervenție chirurgicală de bypass coronarian au disfuncție erectilă”, spune medicul urolog Ryan Berglund. „Și aproape două treimi dintre pacienții care au un atac de cord au disfuncție erectilă.”

El conchide: „Disfuncția erectilă, în special la un bărbat tânăr, ar trebui privită ca un semn de avertizare pentru boli de inimă.”

 O boală specifică penisului

Penisul partenerului tău are o îndoire sau o curbă vizibilă? El poate avea boala Peyronie, o tulburare în care țesutul cicatricial din penis provoacă o curbură.

„Considerăm o curbă mai mare de 30 de grade ca fiind o curbură severă”, spune dr. Berglund. „Poate interfera cu capacitatea unui bărbat de a avea relații sexuale.”

Dacă erecția partenerului tău nu este atât de tare pe cât ar putea fi, ar trebui să verifice problema. Pe lângă posibilele implicații pentru sănătatea inimii sale, el și-ar putea deteriora penisul. Bărbații care au relații sexuale cu o erecție flască sunt mai susceptibili de a dezvolta boala Peyronie.

Performanța slabă, probleme de sănătate mintală

„Mintea joacă un rol foarte important în funcția penisului”, spune dr. Berglund. Dacă partenerul tău are probleme cu erecțiile și medicul său a exclus cauzele fizice, poate exista o problemă psihologică în joc.

Depresia, anxietatea și stresul pot face ca bărbaților să fie dificil să facă performanță sexuală, la fel ca și problemele de relație.

Din păcate, uneori, tratamentele pentru probleme de sănătate mintală pot înrăutăți lucrurile. Antidepresivele pot reduce apetitul sexual al unui bărbat și pot face dificilă menținerea erecției și atingerea orgasmului, spune dr. Berglund.

Consumul de droguri și alcool poate provoca, de asemenea, dificultăți de performanță.

Răni, noduli, umflături

„Toată lumea are umflături și denivelări la nivelul penisului, dar există o anumită limită dincolo de care apar problemele”, spune dr. Berglund. Vasele de sânge, cosurile și papulele penisului, în cele mai multe cazuri, nu sunt motive de îngrijorare. Dar, dacă umflătura este dureroasă sau există răni deschise sau purulente, din care curge lichid, este nevoie de o verificare. Poate fi o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul.

Negii genitali, sifilisul sau moluscum contagiosum (o infecție virală a pielii) necesită tratament. Un lucru pozitiv este faptul că rata cancerului de penis este mica. De pilă, „rata cancerului penian în Statele Unite este de aproximativ 1 din 100.000 de bărbați pe an”, spune dr. Berglund.

Dacă observi ceva îngrijorător la penisul partenerului tău, discută acest lucru cu el și ajută-l să aibă mai multă grijă de sănătatea lui generală.

Atenție la semnele de accident vascular cerebral: Fiecare minut contează

Reacția rapidă în caz de accident vascular cerebral (AVC) poate salva vieți și reduce efectele pe termen lung. Este esențial să recunoști simptomele unui AVC și să acționezi imediat, sunând la 112. Iată care sunt semnele critice ale unui AVC, cum le poți recunoaște și ce poți face pentru a preveni un astfel de eveniment, scrie clicksanatate.ro.

Un accident vascular cerebral apare atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este blocată, ceea ce poate duce la pierderea funcțiilor creierului. Fiecare minut contează; când cineva suferă un AVC, milioane de celule nervoase sunt afectate în fiecare minut. Cu cât se primește mai repede tratament, cu atât cresc șansele de recuperare și scad riscurile de invaliditate permanentă sau deces.

Semnele cheie – acronimul FAST

Pentru a-ți aminti simptomele principale ale unui AVC, folosește acronimul FAST:

1.  Face (Față) – Observi că o parte a feței este lăsată? Este dificil să zâmbească sau să-și controleze complet fața?

2.  Arms (Brațe) – Poate ridica ambele brațe fără probleme? Sau unul dintre brațe pare slab sau amorțit și nu poate fi ținut ridicat?

3.  Speech (Vorbire) – Vorbește clar? Persoana poate avea dificultăți de a articula cuvintele sau poate părea confuză.

4.  Time (Timp) – Dacă observi oricare dintre aceste semne, este vital să suni 112 fără întârziere.

Alte semne care pot indica un AVC

Pe lângă semnele FAST, alte simptome ale unui AVC includ:

  • Pierderea bruscă a forței într-o parte a corpului, inclusiv în picioare
  • Probleme bruște de vedere la unul sau ambii ochi
  • Pierderea capacității de a vorbi sau de a înțelege
  • Confuzie și pierderi de memorie
  • Dureri severe de cap apărute brusc
  • Amețeală sau pierderea echilibrului

Mulți oameni nu sună la ambulanță pentru că așteaptă să vadă mai multe simptome sau cred că acestea nu par grave. Cu toate acestea, chiar și un singur semn de AVC poate fi un semnal de alarmă. De exemplu, dacă vezi că cineva nu poate zâmbi normal, e posibil să nu crezi că este o urgență, dar este esențial să acționezi imediat.

Cum poți preveni un AVC

Deși un AVC poate lovi pe oricine, indiferent de vârstă, există câțiva pași simpli pentru a-ți reduce riscul:

  • Renunță la fumat
  • Fii activ fizic
  • Limitează consumul de alcool
  • Adoptă o dietă sănătoasă și menține o greutate normală
  • Fă controale regulate, mai ales după 40 de ani, pentru a detecta afecțiuni care pot crește riscul de AVC, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul.

Fiecare minut contează

Accidentele vasculare cerebrale pot avea consecințe devastatoare, dar recunoașterea semnelor și acționarea rapidă pot face diferența. Indiferent dacă ești acasă, la muncă sau afară, dacă vezi semnele unui AVC la tine sau la cineva apropiat, sună imediat la 112.

Fumatul, interzis în mai multe locuri și amenzi până la 15 000 de lei

Lista locurilor în care este interzis fumatul va fi extinsă. Vor fi incluse terenurile de sport, parcurile acvatice sau zonele din preajma piscinelor. Un proiect de lege care conține măsuri pentru combaterea și prevenirea fumatului a fost supus consultărilor publice la Parlament, transmite IPN.

Autorii documentului propun amenzi mai mari atât pentru comercializarea produselor din tutun în locuri interzise sau minorilor, precum și pentru persoanele care utilizează aceste produse în locuri interzise. Astfel, persoanele care vor comercializa aceste produse minorilor sau nu vor verifica vârsta cumpărătorului vor risca amenzi între 8 750 și 10 000 de lei, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.

La fel, amenzi mai dure vor fi aplicate persoanelor juridice care vor admite fumatul în locuri interzise. Acest lucru va fi sancționat cu amendă de până la 12 000 de lei pentru persoanele cu funcții de răspundere și de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni până la un an. Se propune ca persoanele fizice care fumează în locuri interzise să fie sancționate contravențional cu amendă de până la 2 250 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore.

Documentul mai conține cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea vor trebui să conțină avertismente clare despre riscurile consumului de nicotină. Se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Propunerile expuse în cadrul consultărilor publice vor fi luate în considerare la definitivarea documentului. Proiectul de lege urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârsta adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med – un parteneriat exclusiv în avantajul clienților!

Anunțăm lansarea parteneriatului dintre Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard Med, o colaborare dedicată sănătății clienților noștri. Astfel, clienții Farmaciei Familiei beneficiază de o reducere specială de 50% la serviciile medicale oferite de Avangard Med, prezentând cardul de fidelitate Farmacia Familiei.

Reducerea este valabilă până pe 25 noiembrie, oferind oportunitatea de a accesa o gamă variată de servicii medicale la standarde înalte de calitate.

Avangard Med este deja recunoscut pentru echipa sa de specialiști dedicați și pentru echipamentele moderne utilizate în diagnosticare și tratament, iar acum, prin parteneriatul cu Farmacia Familiei, își propune să facă accesibile aceste servicii tuturor celor care pun sănătatea pe primul loc.

Nu ratați ocazia de a vă bucura de consultații și investigații la jumătate de preț, într-un mediu sigur și profesionist! Vizitați site-ul Avanagard Med și aflați mai multe despre serviciile Centrului Medical.

Farmacia Familiei și Centrul Medical Avangard – partenerii sănătății familiei!

Rețetă simplă și sănătoasă de înghețată cu căpșuni
Articolul anterior
Inna, criticată după ce a postat o fotografie provocatoare
Articolul următor