După summitul de la Bulboaca, care a atras atenția lumii asupra R. Moldova, turiștii sunt interesați cât costă și ce poți să faci într-o vacanță la noi

După summitul european de la Bulboaca, care a atras atenția lumii asupra Republicii Moldova, HotNews.ro a vrut să afle care ar fi atracțiile turistice ale acestei țări, cât ar costa o vacanță aici, plus alte ponturi pentru cei tentați de o experiență peste Prut, scrie hotnews.ro.

Republica Moldova poate fi o destinație turistică atrăgătoare, dar nedescoperită încă, chiar și de românii care locuiesc la o distanță mică.

Pentru că vara abia a început, iar Moldova a fost recent în lumina reflectoarelor, după ce în data de 1 iunie, a fost organizat Summitul Comunității Politice Europene, am decis să aflăm ce pot vedea și gusta turiștii în această țară, dar și cât ar costa un sejur de o săptămână aici.

Am aflat toate aceste lucruri dintr-un interviu cu președintele Asociației Naţionale a Hotelurilor şi Restaurantelor din Republica Moldova, Stanislav Rusu, care este și ultimul director al Agenției Turismului, instituție de stat, care a fost lichidată în 2018, atribuțiile sale fiind preluate de o altă structură.

În primul rând am vrea să aflăm pentru turiștii români: ce ar putea găsi în Moldova și nu este în România?

Stanislav Rusu: Republica Moldova s-a afirmat deja ca o destinație turistică inedită și prin faptul că foarte multe activități au fost concentrate, promovate și dezvoltate pe filiera turismului vitivinicol.

Aș menționa vinurile și cramele noastre, orașele subterane, care deja s-au poziționat destul de bine printre europeni, inclusiv printre cetățenii de peste Prut.

Desigur, turismul vitivinicol vine împreună cu turismul gastronomic. Foarte mulți români îl explorează și ne laudă. Bucătăria noastră tradițională intră într-o simbioză reușită cu bucătăriile altor popoare, precum bucătăria bulgară și ucraineană. Și, desigur, această simbioză, turismul vitivinicol- turismul gastronomic, cu toate evenimentele cultural-artistice, creează acel „magnet” care atrage tot mai mulți turiști de peste Prut.

Pe lângă turismul de vitivinicol, cultural și gastronomic, aș menționa și turismul de aventură, care se dezvoltă tot mai mult, hiking sau ciclism.

Dar referitor la ce pot găsi aici turiștii din România aș menționa și acea liniște pe care nu o pot găsi în altă parte, în destinațiile turistice foarte aglomerate unde este multă agitație. Aici, în Republica Moldova, se savurează un vin delicios, o bucătărie tradițională autentică, pe fundalul unei muzici populare moldovenești, – ai parte de liniște sufletească, poți să faci un „recharge” (să te reîncarci – n.r.) și să revii acasă cu noi puteri.

Le-aș recomanda neapărat să facă și o vizită la Butuceni.

„Ne-am dori să avem și o autostradă care ar conecta principalele orașe din România cu Chișinău”

Puteți să ne spuneți câteva sfaturi practice pentru turiștii din România care vor să vină pentru o săptămână aici?Merită o săptămână sau mai puține zile?

În funcție de necesități și de viziunea fiecărui turist. Printre sfaturi practice, aș menționa: organizarea itinerariului din timp, la fel rezervarea cazării și luarea deciziei despre mijlocul de transport cu care vor să ajungă.

Sigur, cel mai accesibil este transportul rutier. Aici sunt probleme unde autoritățile trebuie să intervină pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei. Ne-am dori foarte mult să avem și o autostradă care ar conecta principalele orașe din România cu Chișinău.

La acest capitol aș menționa că turiștii trebuie să-și facă itinerariul din timp, să apeleze la specialiști, fiindcă ne propunem, totuși, ca toți turiștii care ne vizitează, să poată beneficia de servicii calitative, ghizi de turism, cazare. Și din acest motiv, aș propune totuși să se apeleze la o structură turistică, o agenție de turism specializată, profesionistă, ca să nu apară divergențe sau nemulțumiri.

Dacă dumneavoastră ați fi acest ghid, cum ați repartiza zilele de odihnă din săptămână petrecută aici de o familie din România?

Să începem cu Chișinău. Să se cazeze la o pensiune turistică sau la un hotel cu familia și, desigur, să-și planifice un tur viticol. Cramele noastre sunt la o distanță de 11-15 kilometri de la Capitală.

Să participe la unul dintre festivaluri care sunt foarte populare. De exemplu, festivalul „DescOperă” care este la Butuceni sau să vină la Festivalul Vinului în octombrie sau să viziteze festival etno.

Citiți continuarea AICI.

Cerințe noi pentru posesorii de automobile cu volanul pe partea dreaptă

Posesorii vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă vor respecta noi condiții tehnice pentru a circula pe drumurile publice din țară. Excepție vor face mașinile cu volanul pe dreapta aflate în trafic internațional. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Documentul prevede echiparea cu oglinzi speciale periscopice a automobilelor cu volanul pe dreapta, care să asigure o vizibilitate mai bună în partea stângă. De asemenea, vehiculele vor fi echipate cu convertori pentru faruri, care să redirecționeze lumina pentru circulația pe partea dreaptă a părții carosabile în sensul de mers, cu excepția vehiculelor care permit adaptarea manuală sau automată a modului de direcționare a farurilor.

Noile cerințe de echipare sau adaptare a farurilor pentru mașinile cu volanul pe dreapta vor permite evitarea cazurilor de orbire a șoferului auto care se deplasează în întâmpinare din sens opus. La fel, cerințele tehnice vor asigura șoferilor mărirea câmpului vizual pe partea stângă la efectuarea manevrelor de depășire a altor participanți la trafic.

Polițiștii vor fi la datorie de 9 Mai: Recomandări către cetățeni

În contextul mai multor evenimente care vor avea loc la 9 mai, în capitală, dar și în țară, Poliția va fi la datorie pentru asigurarea ordinii publice și supravegherea circulației rutiere.

Stimați cetățeni, pentru ca evenimentele să se desfășoare fără incidente, vă recomandăm:

respectați normele legale cu privire la ordinea și securitatea publică;

evitați să luați copiii în mulțime;

evitați consumul de alcool în locurile publice;

evitați orice situație de conflict, mesaje cu tentă politică și cele care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni care pot pune în pericol atât siguranța dumneavoastră, cât și a altor cetățeni;

nu purtaţi arme, obiecte explozive, substanţe interzise sau alte obiecte care pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor. Evitați purtarea genților voluminoase și a ghiozdanelor care pot crea suspiciuni.

evitați să luați la evenimente obiecte de valoare și aveți grijă de bunurile personale.

Pentru ca traficul rutier să se desfășoare fără impedimente:

evitați străzile pe care va fi restricționată circulația și optați pentru deplasarea pe străzile adiacente;

respectați cerințele legale ale polițiștilor;

nu parcați mașinile în locuri interzise și nu lăsați bunuri de valoare în interiorul acestora;

fiți maxim prudenți la trecerile pentru pietoni;

optați pentru transportul public;

nu urcați la volan daca ați consumat băuturi alcoolice.

Informați imediat Poliția dacă observați persoane sau acțiuni suspecte. Dacă sunteți martorii unei situații de perturbare a ordinii publice formați imediat numărul unic 112 sau anunțați cel mai apropiat polițist.

Un bărbat de 99 de ani a divorțat de soția sa de 96 de ani, după ce a găsit scrisorile ei secrete de dragoste din anii 1940

Bărbat de 99 de ani, divorț surprinzător. Un bărbat de 99 de ani și soția acestuia de 96 de ani vor deveni cel mai vârstnic cuplu de divorțați din lume, după ce soțul a aflat despre o aventură pe care soția sa a avut-o în urmă cu 60 de ani, în anii 1940.

După 77 (șaptezeci și șapte!!!”) de ani, un italian în vârstă de 99 de ani a cerut divorțul de soția sa în vârstă de 96 de ani, după ce a descoperit că soția lui a avut aventură în urmă cu 60 de ani.

Divorț la 99 de ani, după 77 de ani de căsătorie

Bărbatul, identificat în actele de judecată ca fiind Antonio C., a descoperit într-o comodă veche scrisorile de dragoste dintre soția sa și vechea sa dragoste, chiar cu câteva zile înainte de Crăciun. El șia-a confruntat soția sa, Rosa C., care ar fi recunoscut această aventură și a încercat să-l convingă sî nu o părăsească.

Orbit de gelozie, însă, Antonio C. a plecat de acasă și a cerut divorțul, chiar dacă a petrecut alături de soția sa apropae opt decenii. Scrisorile au fost cele mai semnificative necazuri în lunga căsătorie a cuplului care a avut împreună cinci copii, 12 nepoți și un strănepot, potrivit presei locale.

Originar din Sardinia, Antonio C. se pare că a cunoscut-o pe Rosa C. în anii 1930, în timp ce a slujit ca parte a carabinierilor italieni din Napoli natală. Presa italiană a indicat sângele sudic al cuplului ca catalizator al despărțirii, a notat Telegraph.

Odată ce divorțul lui Antonio și Rosa C. va fi finalizat, ei vor deveni cel mai vârstnic cuplu divorțat potrivit Telegraph, luând titlul de la colegii britanici Bertie și Jessie Wood, ambii în vârstă de 98 de ani, care au renunțat la aceasta în 2009, după 36 de ani de căsnicie. 

sursa

Carolina Herrera, declarații neașteptate despre femeile de peste 30 ani. Ce articol vestimentar ar trebui evitat?
Articolul anterior
Ajuns la 92 de ani, miliardarul George Soros îi lasă fiului său controlul asupra imperiului său
Articolul următor