Un moldovean, găsit mort într-o mașină în România! Acesta venea acasă din Cehia

Un bărbat în vârstă de 61 de ani, din Republica Moldova, și-a găsit sfârșitul sâmbătă dimineață, pe raza comunei Dumbrăveni, în timp ce era pasager în mașina condusă de un concetățean, scrie monitorulsv.ro.

După ce au stat de vorbă cu bărbatul de la volan, polițiștii au aflat povestea tristă din ultimele zile a bărbatului în vârstă de 61 de ani. 

Pe 10 iunie, în jur de ora 9.00, Poliția orașului Salcea a fost sesizată prin 112 despre faptul că la intrarea în comuna Dumbrăveni un cetățean este mort într-o mașină.

Autoturismul VW Golf a fost găsit la intersecția DN 29 Suceava – Botoșani cu un drum neclasificat. În interior se afla corpul neînsuflețit al unui bărbat, pasager, ulterior stabilindu-se că este vorba de un cetățean moldovean în vârstă de 61 de ani. 

Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că la începutul lunii iunie bărbatul de 61 de ani s-a deplasat în Cehia, în căutarea unui loc de muncă, însă acesta a început să se simtă tot mai rău din cauza unui diabet cu evoluție rapidă. Bărbatul a intenționat să revină la domiciliu pentru a urma un tratament de specialitate și a apelat la o rudă stabilită în Cehia, care a fost de acord să-l ducă acasă.

Pe 9 iunie, cei doi s-au pornit spre Republica Moldova, cu autoturismul VW Golf.

Pe drum, bărbatul de 61 de ani, pasager în mașină, a leșinat de mai multe ori.

Drumul pasagerului bolnav s-a oprit sâmbătă dimineață, la Dumbrăveni.

Conform procedurilor, a fost deschis un dosar penal de ucidere din culpă, iar cazul este tratat ca moarte suspectă, fiind dispusă efectuarea necropsiei cadavrului și stabilirea certă a cauzei morții.


Este ultima zi în care cetățenii mai pot solicita compensații pentru noiembrie

Astăzi este ultima zi în care mai pot fi depuse cereri pentru compensații la energia consumată în luna noiembrie. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile sunt acordate începând cu luna următoare. Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, dar compensațiile nu vor fi acordate retroactiv, transmite IPN.

În acest an autoritățile au decis să ofere compensațiile la energie sub formă monetară, nu în factură. Pot să solicite compensație toate gospodăriile încălzite cu gaze naturale, energie termică, energie electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete). Plățile vor ajunge pe cardul bancar al solicitantului eligibil sau la oficiile poștale.

Autoritățile nu au oferit deocamdată detalii cu privire la mărimea compensațiilor bănești. Se întâmplă în condițiile în care Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor la gazele naturale cu circa 40%. Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a spus că decizia pe care o va lua ANRE va fi examinată, vor fi făcute calculele în interiorul Guvernului și se va lua decizia cum vor fi ajutați oamenii în această iarnă.

Până acum, au fost înregistrate peste 660 de mii de cereri pentru compensații la energie. Pentru întrebări legate de procesul de depunere a cererilor, cetățenii pot contacta gratuit Linia verde, la numărul: 0 8000 5000 (luni-vineri între 08.00 și 18.00 și sâmbătă între 10.00 și 16.00).

Creștinii ortodocși de stil vechi întră de azi în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi din an. Postul Crăciunului pe stil vechi începe pe 28 noiembrie. Acesta durează 40 de zile, până în data de 6 ianuarie. În această perioadă enoriașii se vor abţine de la consumarea produselor din carne, lactate, ouă, precum și de la plăcerile trupești. În această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri, informează unica.md.

Postul Crăciunului nu este atât de aspru precum postul Paștelui.

În postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, dar și de sărbători se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Potrivit rânduielilor bisericești, se lasă sec în seara zilei de 27 noiembrie. Însă, această dată se schimbă dacă cade miercurea ori vinerea și se va lăsa sec cu o zi înainte, adică de marți.

Postul Crăciunului se ține în cinstea Fecioarei Maria, care fugea și se ascundea de rușine că se simțea fără vină grea, cu Mântuitorul Hristos. Postul Crăciunului este considerat de Biserica Ortodoxă o pregătire a credincioșilor pentru bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului.

Rugăciune de rostit în postul Crăciunului: „Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.

Dacă se va scumpi gazul se vor majora și compensațiile

 Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Enenrgetică (ANRE) va aproba majorarea tarifelor la gaze guvernul intenționează să majoreze și compensațiile oferite consumatorilor, scrie observatorul.md.

   Vă reamintim că, MoldovaGaz a depus recent o cerere la ANRE privind majorarea tarifului cu patru lei, fără TVA, iar dacă solicitarea va fi aprobată, vom plăti pentru un metru cub de gaz 16 lei, nu 12, cât este acum. 

Un bărbat din Hâncești și-a îndeplinit un vis din copilărie și a meșterit o caretă ca-n povești
Articolul anterior
Farmacia Familiei apreciată pentru excelență în cadrul concursului „Marca comercială a anului 2022”
Articolul următor