Tone de plăcinte gustoase, pâine și alte produse de panificație, exportate de brutarii de la noi în alte țări

Anul trecut, brutarii din Republica Moldova au reuşit să exporte peste 11 milioane de kg de produse de panificatie.

Tone de panificații, exportate de Moldova anul trecut. În ce țări

Cea mai mare cantitate de marfă s-a exportat în ţările Uniunii Europene, în special în România. Dezvoltarea acestui tip de afacere a fost posibilă și datorită proiectelor și finantărilor europene, transmite tvrmoldova.md.

„Victor Nistorică a reusit să exporte chiar și in Irlanda, iar în ultimele două luni a exportat peste 20 de tone de plăcinte „Poale-n brâu”, în România.”

Victor Nistorică antreprenor: „Nu a fost deloc uşor pentru că oportunităţie au apărut chiar acum doi ani, dar am înţeles că nu eram pregătiţi pentru că trebuia să avem certificare ISO, trebuia să avem autorizaţie pentru export, trebuia să avem capacitate de producere. Pentru că livrarea la export presupune un volum mare într-o zi.”

Brutarii spun că secretul plăcintelor este umplutura făcută cu ingrediente de calitate.

Dorin Platon şef secţie de producere: „Suntem conştineţi că acum agricultorii noştri suferă la acest capitol şi noi încercăm să folosim şi materia primă din Republica Moldova. Brânza pe care o folosim la plăcintă la fel este aducă şi din Ucraina şi de pe piaţa locală. Ce ţine de ulei este la fel şi toate legumele şi frunctele e folosim doar de pe piaţa locală.”

Cristina Plugaru brutar: „Secretul unei plăcinte gustoase este să depui mult efort, să o întinzi bine şi apoi pui umplutura brânză, carne şi omul alege care i se pare mai bună.”

Victoe Nistorică nu ar fi reuşit să-şi crească capacitatea de producere fără ajutorul oferit de partenerii europeni. Majoritatea banilor câştgaţi în cadrul proiectelor sunt investiţi în echipamente.

Victor Nistorică antreprenor: „Noi am fost beneficiari ODA pe partea programului de internaţionalizare prin care am primti bani în valoare de două milioane de lei pe care i-am investit în generator de curent electri ca să avem de rezervă, malaxor, divisor, laminator şi am contruit şi un depozit nou de congelate.”

Potrivit datelor oficiale, în 2022, Republica Moldova a exportat în România peste 7 milioane de kg de produse de brutărie şi patiserie. România este principala ţară de destinaţie pentru produsele basarabene.

Cele mai bizare farse de „Ziua Păcălelilor”. Cum sărbătoresc țările din Europa

„Ziua Păcălelilor” este sărbătorită aproape în toată lumea, în fiecare an, pe 1 aprilie. Este cunoscută pentru obiceiul de a face farse celor dragi și nu numai. Mai multe țări din Europa au moduri inedite și bizare de a celebra această zi, scrie antena3.ro.

Ziua constă în glume și farse. Farsorii strigă adesea „Păcăleală de 1 Aprilie” după ce le fac, iar acest obicei a fost respectat de sute de ani.

Originea Zilei Păcălelilor nu este clară și există mai multe versiuni.

Mulți cred că obiceiul datează din Franța medievală, unde 25 martie era ziua de Anul Nou, până când calendarul iulian a fost reformat în 1564 și schimbat în calendarul gregorian. Înainte, festivitățile de Anul Nou au culminat pe 1 aprilie. După ce 1 ianuarie a fost adoptată oficial ca zi de Anul Nou, cei care au uitat să schimbe data și au continuat să sărbătorească pe 1 aprilie au fost ridiculizați și etichetați ca „Păcălici”.

Istoricii au legat Ziua Păcălelilor și de festivalurile de primăvară.

Alții spun că un poem din 1561 al lui Eduard de Dene a stat la baza tradiției, în care un nobil își tot trimite servitorul pe drumuri enervante și inutile. De aici, misiunea prostească. La sfârșitul fiecărei strofe, servitorul se îngrijorează că ceea ce i se cere să facă nu este altceva decât o glumă.

Cum sărbătoresc țările din Europa „Ziua Păcălelilor”

Multe țări sărbătoresc această zi în moduri inedite.

În Franța, Belgia, Italia și zonele francofone din Elveția, farsorii lipesc un pește de hârtie pe spatele cât mai multor oameni fără a fi observați, apoi strigă „Poisson d’Avril” / „Pesce d’Aprile” („Peștele de aprilie!”). 

Ziua Păcălelilor este sărbătorită doar o jumătate de zi în Anglia. Farsele și glumele sunt permise doar până la prânz, iar după acest moment farsorii trebuie să-și dezvăluie farsele. 

În Scoția, sărbătoarea durează două zile. Se numește Ziua Gowkie, pentru gowk – sau cuc – un simbol al prostului. 

În Irlanda, tradiția dictează trimiterea cuiva într-o „misiune falsă”. Victima este trimisă să livreze o scrisoare, cerând ajutor. Când persoana primește scrisoarea, o deschide, o citește și îi spune mesagerului că va trebui să ducă scrisoarea la o altă persoană. Acest lucru continuă o vreme până când cuiva îi pare rău pentru el și îi arată ce spune scrisoarea: „Trimite prostia la altcineva”.

În Olanda, oamenii aruncă pești în direcția vecinilor lor, mai ales heringi, și strigă apoi „haringgek” („Heringul prostului”).

Germanii fac o farsă numită „Aprilscherz”. Constă în împărtășirea unei povești scandaloase, dar în general inofensivă, care este complet inventată pentru a-i păcăli pe ceilalți.

În Grecia, se spune că păcălirea cu succes a cuiva în această zi aduce noroc farsorului pentru tot anul.

Spania și Portugalia sărbătoresc în zile diferite. Portughezii nu sărbătoresc „Ziua Păcălelilor” pe 1 aprilie și preferă duminica și lunea dinaintea Postului Mare. În această zi, oamenii aruncă făină peste trecători. În ceea ce privește spaniolii, ziua farselor este sărbătorită pe 28 decembrie, în timpul căreia nimeni nu poate fi tras la răspundere pentru acțiunile lui, deoarece farsorii sunt considerați nevinovați.

Reacția Tiraspolului după ce SIS a declarat că deputatul Nesterovschi a fugit în Transnistria

Așa-zisele autorități de la Tiraspol afirmă că „nu dețin informații” dacă deputatul condamnat, Alexandr Nesterovschi, despre care Serviciul de Informații și Securitate spune că s-ar ascunde în regiunea transnistreană, se află pe teritoriul regiunii, informează unica.md.

„Informăm oficial că organele de drept ale Republicii Moldovenești Nistrene nu dețin informații despre prezența domnului Nesterovschi pe teritoriul Transnistriei”, a transmis așa-numitul minister de Externe al regiunii.

La 19 martie, deputatul Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în penitenciar închis. Acesta este învinuit de corupere pasivă, pregătirea și acceptarea finanțării unui partid politic din partea unui grup criminal organizat.

Responsabilii din cadrul Ambasadei Rusiei la Chișinău l-au ajutat pe deputatul Alexandr Nesterovschi să scape de închisoare. Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteața, în seara zilei de 18 martie, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței de condamnare a lui Nesterovschi, deputatul s-a deplasat la sediul ambasadei ruse, unde s-a aflat până pe 19 martie, când a fost transportat cu un microbuz către regiunea transnistreană prin postul vamal intern de control „Gura Bîcului”.

Ca urmare, Ministerul de Externe i-a transmis ambasadorului agreat al Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă prin care trei angajați ai misiunii diplomatice ruse au fost declarați persoane indezirabile.

Iae Guvernul R. Moldova i-a cerut regimului de la Tiraspol să-l returneze pe deputatul lui Șor, Alexandr Nesterovschi, pe care Ambasada Rusă la evacuat în regiunea transnistreană cu doar câteva ore înainte ca acesta să fie condamnat la 12 ani de închisoare. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu.

Un angajat al Direcției Învățământ din Soroca, cercetat penal după ce a promis unui tânăr plecat peste hotare „colegiul și armata”, contra unei sume mari de bani

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Bălți anunță despre efectuarea unor percheziții la un angajat al Direcției Învățământ Soroca, cercetat într-un dosar de trafic de influență. Funcționarul este bănuit că ar fi pretins remunerații ilicite de la mama unui elev pentru a-i aranja studiile și examenele într-un colegiu din localitate, în lipsa acestuia și pentru a-l încorpora în serviciul militar cu eludarea legislației în vigoare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor cauzei, bănuitul ar fi pretins și primit 8 000 de lei și 100 de euro de la denunțător, susținând că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Instituției Publice „Colegiul Tehnic Agricol din Soroca” și că îi poate determina să nu înregistreze absențele de la ore ale tânărului, care intenționa să plece peste hotarele Republicii Moldova și îi vor asigura promovarea examenelor în lipsa acestuia. De asemenea, bănuitul ar fi pretins și acceptat 750 de euro pentru a organiza încorporarea fictivă a  tânărului în serviciul militar cu ulterioara eliberare a livretului militar. 

În urma perchezițiilor efectuate la biroul, domiciliul și automobilul bănuitului au fost ridicate probe concludente pentru urmărirea penală, iar bănuitul este cercetat în stare de libertate. În prezent, se desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. Urmărirea penală se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Bălți. 

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Cod Galben de averse puternice cu grindină și vijelie în toată țara
Articolul anterior
Ambasada Israelului cere o reacție din partea Chișinăului, după ”comentariile jignitoare” ale Marinei Tauber
Articolul următor
Close menu