Odată cu mărirea salariilor profesorilor, cresc și salariilor preoților din România. Clericii sunt beneficiarii indirecți ai salariilor mărite obținute de profesorii după grevă. Salariile preoților sunt calculate pe baza salariilor profesorilor, transmite antena3.ro.
În acest moment, legea personalului clerical prevede că salariile preoților pornesc de la puțin peste 1.100 de lei românești (220 euro) și ajung la peste 3.000 de lei (600 euro), în funcție de pregătirea și vechimea preoților. În ceea ce privesc funcțiile de șefi ai bisericii, aceștia sunt asimilați funcțiilor de demnitate publică. Astfel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române câștigă cât președintele camerei deputaților sau cât președintele senatului, adică peste 23.000 de lei brut (4.600 euro). Arhiepiscopii câștigă cât un ministru, mai exact 22.000 de lei brut (echivalentul a 4.400 euro).
Pe de altă parte, o bună parte din preoţii ortodocşi din Republica Moldova sunt angajaţi fără contract, chiar dacă oficierea serviciilor religioase este meseria lor de bază, iar biserica – locul permanent de muncă. Deoarece nu contribuie la bugetul asigurărilor sociale, ajunşi la bătrâneţe, nu au pensie sau au o pensie minimă. Conform unei tradiții perpetuate în Biserica Ortodoxă, preotul în vârstă ajunge în grija celui nou-venit, care ar trebui să-i facă parte din donaţiile adunate de biserică, scrie moldova.europalibera.org.
În foarte multe țări, cum se întâmplă de pildă în Statele Unite, cultele religioase nu plătesc impozite sau ajung să le evite prin manevre superficial umanitare. Asta a fost portița legală prin care s-a strecurat acea sectă fantasmagorică și nocivă, Scientologia, care în SUA a primit statutul de religie recunoscută, motiv pentru care a ajuns să-și spună Biserica de Scientologie și să nu plătească taxe și impozite.
Exemplul Greciei, unde ortodoxia este înscrisă în Constituție
În Grecia, biserica ortodoxă, cu uriașele ei proprietăți de terenuri și clădiri, este scutită de impozite. Grecia este țara în care biserica poate încheia afaceri cu armata, făcând schimburi de terenuri și revânzându-le și neplătind un sfanț sub formă de taxe. În afară de biserica ortodoxă, doar cluburile de fotbal amator și armatorii navali mai sunt în Grecia scutiți de impozite.
În Grecia, spre deosebire de România sau Moldova, ortodoxia e înscrisă în Constituție. Chiar și așa, biserica ortodoxă greacă ar trebui teoretic să plătească taxe și impozite, cel puțin pe unele terenuri și bunuri imobiliare, doar că veniturile bisericii plutesc, ca și în România, într-o ceață totală, fără contabilitate reală, iar în privința terenurilor posedate nu există un cadastru fiabil.
Situația le convine atât politicienilor, cât și autorităților religioase, deoarece nimeni nu vrea să-și urce biserica în spate. Constituția greacă e scrisă „în numele Sfintei Treimi”, iar biserica este al doilea proprietar de terenuri din Grecia, după stat, cu o suprafață estimată la peste 130 mii de hectare. Biserica dispune chiar de un membru în comitetul director al Băncii Naționale, în persoana episcopului de Ioannina.
În Grecia, ortodoxia este înscrisă în constituție ca „religie predominantă” (επικρατούσα θρησκεία), iar constituția însăși începe cu formula: „În numele Sfintei Treimi”. În primul paragraf al aceluiași articol, Constituția reglementează relațiile ecleziastice dintre „Biserica Ortodoxă Greacă, condusă de Domnul nostru Iisus Hristos” și „Marea Biserică din Constantinopol”, în vreme ce al treilea paragraf al aceluiași articol interzice traducerea Bibliei fără aprobarea Bisericii Ortodoxe.
Pe deasupra, salariile și pensiile clericilor ortodocși sunt plătite de stat la rate comparabile cu cele ale profesorilor. Toți elevii greci din școlile primare și gimnaziale din Grecia urmează o instruire creștin-ortodoxă, deși există un sistem de scutiri pentru elevii care nu doresc să frecventeze cursul de religie, atâta timp cât scutirea este solicitată de ambii părinți. Apoi, abia sub presiunea Uniunii Europene, Atena a fost nevoită să renunțe la menționarea obligatorie a religiei pe cărțile de identitate.
Citiți continuarea AICI!