Satul Văleni, din Cahul, poate deveni primul Smart village al Moldovei

În satul Văleni, raionul Cahul, a fost lansat un arbore solar, primul de acest fel într-o comunitate rurală din Republica Moldova și chiar din întreg estul Europei.

Satul Văleni poate deveni primul Smart village al MoldoveiFoto: Fb.com/Eco-Village Văleni

Inițiativa a fost implementată în cadrul unui proiect-pilot, astfel la Văleni fiind create premisele pentru primul SMART village al Moldovei, transmite Moldpres.

Scopul proiectului „Soluții SMART pentru comunități SMART” este de a impulsiona dezvoltarea locală și de a crea un punct de interes atât pentru localnicii din Văleni, dar și pentru a atrage turiștii din Lunca Prutului, oferindu-le acces la Internet gratuit și încărcarea dispozitivelor din surse de energie regenerabilă.

Inițiativa urmărește, de asemenea, de a alătura satul Văleni la eforturile generale de dezvoltare digitală ale zonei interconectate Cahul – Galați – Brăila, fiind la jumătatea distanței și acționând ca un pod pentru cele două capitale – Chișinău și București.

Proiectul este inițiat și implementat de către AO Ecoscout / Eco-Village Văleni prin finanțare din partea Programului de Granturi Mici GEF – PNUD, cu scopul de a transfera bunele practici din România (Alba Iulia Smart City) ce țin de soluții SMART-digitale pentru a dezvolta la Văleni premisele pentru „Primul Smart village din Moldova”, folosind soluții digitale și de energie regenerabilă în dezvoltarea turismului și a infrastructurii publice locale.

Evenimentul de lansare a arborelui solar a avut loc în contextul Zilei Mondiale a Mediului și a întrunit oaspeți de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv reprezentanți ai Parlamentelor României și Republicii Moldova, ai autorităților publice locale, antreprenori și oameni de artă.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

Prețuri mai mari la lemnele de foc în acest an: „Moldsilva” anunță vânzarea a 240 de mii de metri steri

Agenția de Stat „Moldsilva” planifică să pună în vânzare aproximativ 240 de mii de metri steri de masă lemnoasă. În acest an prețurile la lemnele de foc s-au majorat cu 10 la sută comparativ cu anul trecut, iar oamenii susțin că acestea sunt prea mari.

Unii cetățeni spun că au început să facă focul de la începutul săptămânii, cei din sate afirmă că pun pe sobe tot ce au prin gospodărie, tizic, ciocleji sau lemne. Unii însă cred că lemnele sunt prea scumpe și mai așteaptă până prin noiembrie – decembrie.

Prețul pentru un metru ster de lemne în acest an variază de la 750 de lei până la 1250 de lei, a declarat reprezentantul Agenției de Stat „Moldsilva”, Valeriu Cibotaru. Potrivit lui, persoanele care doresc să cumpere lemne de foc trebuie să se adreseze la cel mai apropiat ocol silvic, care va comercializa masa lemnoasă necesară și va elibera o factură fiscală.

Agenția de Stat „Moldsilva” a scos în vânzare 139 de mii de metri steri, iar alți 100 de mii vor fi tăiați până la sfârșitul lunii decembrie.

Înainte de a începe sezonul rece, pompierii le recomandă cetățenilor să își doteze locuințele cu detectoare de fum, să înlăture fisurile de pe sobe, să nu folosească benzină sau gaz lampant atunci când aprind focul. Din cauza utilizării sobelor defectate, de la începutul anului 2024 până în prezent au fost înregistrate 1242 de incendii, în urma cărora 18 persoane au decedat.

Atenție, călători! Flux sporit la vama Sculeni pe sensul de ieșire din Republica Moldova

La vama Sculeni se atestă flux sporit de mașini și călători pe sensul de ieșire din țară, intrarea în România. Potrivit Poliției de Frontieră, este aglomerat traseul dintre cele două puncte de trecere de la vama moldo-română.

În acest context, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să diversifice alegerea punctelor de trecere a frontierei cu România, cum ar fi: PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta.

Totodată, sursa citată anunță că se lucrează la capacitate maximă, pentru a fluidiza traficul.

Astăzi este ziua tăcerii, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional de duminică

Astăzi este ziua tăcerii în Republica Moldova, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional de duminică, 20 octombrie curent. Potrivit Codului electoral, azi și mâine agitația electorală este strict interzisă, informează MOLDPRES.

Comisia Electorală Centrală atenționează că în aceste două zile nu se permite desfășurarea și reflectarea activităților sau materialelor cu tentă electorală.

Președintele CEC, Angelica Caraman, a specificat că agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei.

„Administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri și participanților la referendum la emisiuni televizate sau radiofonice”, a spus Angelica Caraman.

De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în și din contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Potrivit Codului contravențional, continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, competitori electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă de la 2 000 la 3 000 de lei, aplicată persoanei fizice, și cu amendă de la 5 000 la 7 500 de lei, aplicată persoanei juridice.

Rusia promite că va opri contraofensiva ucraineană în aproximativ trei săptămâni
Articolul anterior
O moldoveancă, finalista faimosului show culinar Chefi la Cuțite!
Articolul următor