MAI anunță modificări în legislație după moartea fetiței împușcate la Edineț

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pregătește un set de acte normative pentru a actualiza legislația referitoare la achiziționarea, circulația, păstrarea și folosirea armelor pneumatice. Anunțul a fost făcut de ministra de Interne, Ana Revenco, după ce o copilă de 7 ani din Edineț a murit împușcată cu o armă pneumatică de verișorul cu care se juca.

Flux de stiri | Ministerul Afacerilor Interne

Revenco a subliniat importanța implementării unor măsuri legislative eficiente pentru a preveni astfel de tragedii, în contextul în care incidentele legate de uzul și deținerea necorespunzătoare a armelor de tip pneumatic devin tot mai frecvente.

„Proiectul este în proces de elaborare prin amendarea legii cu privire la uzul de armă, luând în considerație că ultimele modificări au fost făcute în 2018 și se constată necesitatea unor actualizări în acest domeniu”, a scris ministra, pe Facebook.

Amendamentele propuse vor fi înaintate instanțelor superioare spre aprobare.

Ministerul de Interne face un apel urgent către toți posesorii de arme de foc și pneumatice, avertizând că aceste dispozitive nu pot fi considerate jucării și nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor. Revenco a subliniat că lipsa unor măsuri adecvate de securitate poate avea consecințe grave, inclusiv mutilări sau chiar pierderi de vieți omenești.

În încheierea declarațiilor sale, ministra Ana Revenco a transmis condoleanțe familiei îndoliate.

Amintim că o copilă de 7 ani a fost împușcată din imprudență de către verișorul ei în vârstă de 8 ani. Incidentul a avut loc la Edineț, pe 20 iunie, în timp ce cei doi minori se aflau sub supravegherea bunicii lor. Potrivit Poliției, copiii se jucau în momentul în care băiatul a descoperit o armă pneumatică ascunsă sub patul părinților săi. 

Prețuri mai mari la lemnele de foc în acest an: „Moldsilva” anunță vânzarea a 240 de mii de metri steri

Agenția de Stat „Moldsilva” planifică să pună în vânzare aproximativ 240 de mii de metri steri de masă lemnoasă. În acest an prețurile la lemnele de foc s-au majorat cu 10 la sută comparativ cu anul trecut, iar oamenii susțin că acestea sunt prea mari.

Unii cetățeni spun că au început să facă focul de la începutul săptămânii, cei din sate afirmă că pun pe sobe tot ce au prin gospodărie, tizic, ciocleji sau lemne. Unii însă cred că lemnele sunt prea scumpe și mai așteaptă până prin noiembrie – decembrie.

Prețul pentru un metru ster de lemne în acest an variază de la 750 de lei până la 1250 de lei, a declarat reprezentantul Agenției de Stat „Moldsilva”, Valeriu Cibotaru. Potrivit lui, persoanele care doresc să cumpere lemne de foc trebuie să se adreseze la cel mai apropiat ocol silvic, care va comercializa masa lemnoasă necesară și va elibera o factură fiscală.

Agenția de Stat „Moldsilva” a scos în vânzare 139 de mii de metri steri, iar alți 100 de mii vor fi tăiați până la sfârșitul lunii decembrie.

Înainte de a începe sezonul rece, pompierii le recomandă cetățenilor să își doteze locuințele cu detectoare de fum, să înlăture fisurile de pe sobe, să nu folosească benzină sau gaz lampant atunci când aprind focul. Din cauza utilizării sobelor defectate, de la începutul anului 2024 până în prezent au fost înregistrate 1242 de incendii, în urma cărora 18 persoane au decedat.

Atenție, călători! Flux sporit la vama Sculeni pe sensul de ieșire din Republica Moldova

La vama Sculeni se atestă flux sporit de mașini și călători pe sensul de ieșire din țară, intrarea în România. Potrivit Poliției de Frontieră, este aglomerat traseul dintre cele două puncte de trecere de la vama moldo-română.

În acest context, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să diversifice alegerea punctelor de trecere a frontierei cu România, cum ar fi: PTF Costești sau PTF Leova-Bumbăta.

Totodată, sursa citată anunță că se lucrează la capacitate maximă, pentru a fluidiza traficul.

Astăzi este ziua tăcerii, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional de duminică

Astăzi este ziua tăcerii în Republica Moldova, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional de duminică, 20 octombrie curent. Potrivit Codului electoral, azi și mâine agitația electorală este strict interzisă, informează MOLDPRES.

Comisia Electorală Centrală atenționează că în aceste două zile nu se permite desfășurarea și reflectarea activităților sau materialelor cu tentă electorală.

Președintele CEC, Angelica Caraman, a specificat că agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei.

„Administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri și participanților la referendum la emisiuni televizate sau radiofonice”, a spus Angelica Caraman.

De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în și din contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Potrivit Codului contravențional, continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, competitori electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă de la 2 000 la 3 000 de lei, aplicată persoanei fizice, și cu amendă de la 5 000 la 7 500 de lei, aplicată persoanei juridice.

Sute de germani au participat la o slujbă ținută de Inteligența Artificială
Articolul anterior
Explozie la o fabrică de praf de puşcă în Rusia. Patru morţi şi mai mulţi răniţi
Articolul următor