Submarinul dispărut. La bord se afla și un miliardar britanic. Biletul pentru excursia la Titanic costa 250.000 de dolari

Echipe de căutare americane și canadiene se luptă contra cronometru pentru a găsi un submarin turistic care a dispărut duminică în timpul unei scufundări la epava Titanicului. Cinci persoane se aflau la bord când s-a pierdut contactul cu micul submarin după aproximativ o oră și 45 de minute de la scufundare, scrie BBC.

Titanic: First ever full-sized scans reveal wreck as never seen before -  BBC News

Operațiunea de salvare a continuat pe timpul nopții în mijlocul Atlanticului, dar până în prezent nu a fost găsit niciun semn de la nava. Agențiile guvernamentale, marinele militare ale celor două țări și firme comerciale de mare adâncime contribuie la operațiunea de salvare.

Luni după-amiază, se credea că membrii echipajului mai aveau aproximativ patru zile de oxigen. Printre aceștia se numără și omul de afaceri și exploratorul miliardar britanic Hamish Harding.

„În momentul de față, ne concentrăm pe a aduce în zona cât mai multe capacități”, a declarat într-o conferință de presă contraamiralul John Mauger de la Pază de Coasta a SUA.

Avioane militare, un submarin și geamanduri sonar au fost folosite până în prezent în căutarea navei.

Epava Titanicului se află la aproximativ 700 km la sud de St John’s, Newfoundland, deși misiunea de salvare este condusă din Boston, Massachusetts.

Pază de coasta americană a declarat că o nava de cercetare numită Polar Prince a efectuat luni seară o căutare la suprafață a submarinului. Această este folosită pentru a transporta submersibilele la locul epavei și a fost nava de sprijin în expediția turistică de duminică.

Se crede că ambarcațiunea dispărută este submersibilul Titan al firmei de turism OceanGate, la bordul căruia a călătorit anul trecut jurnalistul David Pogue de la CBS pentru a ajunge la epava Titanicului. El a declarat pentru BBC că atunci când nava de sprijin se află direct deasupra submarinului, se pot trimite mesaje scurte între cele două. În caz contrar, comunicarea nu este posibilă, deoarece nici GPS-ul și nici sistemele radio nu funcționează sub apă. Pogue spune că, de asemenea, nu este posibil că cei aflăți la bordul submarinului să iasă singuri, deoarece sunt sigilati înăuntru prin șuruburi aplicate din exterior.

Contraamiralul Mauger a precizat că zona în care au loc căutările este „îndepărtată”, ceea ce face că operațiunile să fie dificile. La această se adaugă și faptul că vizibilitatea se pierde rapid sub suprafață apei, deoarece lumina nu poate pătrunde prea mult.

Site-ul OceanGate enumeră cele trei submersibile pe care le deține și doar Titan este capabil să se scufunde la o adâncime suficientă pentru a ajunge la epava Titanicului.

Nava cântărește 10.432 kg, potrivit site-ului. Biletele costă 250.000 de dolari pentru o excursie de opt zile care include scufundări la epava aflată la o adâncime de 3.800 m.

Pe rețelele de socializare în weekend, Harding a declarat că este „mândru să anunțe în sfârșit” că se va află la bordul misiunii către epava Titanicului – dar a adăugat că, din cauza „celei mai grele ierni din Newfoundland din ultimii 40 de ani, această misiune va fi probabil prima și singură misiune cu echipaj uman către Titanic în 2023”. Ulterior, el a scris: „Tocmai s-a deschis o fereastră meteo și vom încerca o scufundare mâine”.

OceanGate a declarat că „nu a reușit să stabilească comunicații cu unul dintre vehiculele noastre de explorare submersibile”, dar că „întreagă să atenție [era] îndreptată către membrii echipajului din submersibil și familiile acestora”.

„Suntem profund recunoscători pentru asistență extinsă pe care am primit-o de la mai multe agenții guvernamentale și companii de mare adâncime în eforturile noastre de a restabili contactul cu submersibilul”, a adăugat această.

Compania prezintă călătoria de opt zile cu submersibilul sau din fibră de carbon drept „o șansă de a ieși din cotidian și de a descoperi ceva cu adevărat extraordinar”.

Acesta pornește din St John’s, în Newfoundland, iar fiecare scufundare completă la epava, inclusiv coborârea și urcarea, ar dura aproximativ opt ore.

Titanicul, care a fost cel mai mare vas al vremii sale, a lovit un aisberg în timpul călătoriei inaugurale de la Southampton la New York în 1912. Din cei 2.200 de pasageri și membri ai echipajului aflăți la bord, peste 1.500 au murit.

Epava să a fost explorată pe scară largă de când a fost descoperită în 1985. Epava este împărțită în două părți, cu prova și pupă separate de aproximativ 2.600 de metri. Un câmp imens de resturi înconjoară nava distrusă.

Luna trecută, a fost creată prima scanare digitală în mărime naturală a epavei cu ajutorul cartografiei de mare adâncime. Scanarea arată atât scară navei, cât și unele detalii minuscule, cum ar fi numărul de serie de pe una dintre elice.

sursa: www.aktual24.ro

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Salariul mediu în R. Moldova a crescut!

Mărimea salariului mediu lunar în Moldova în iulie-septembrie a fost de peste 14,1 mii lei, ceea ce este cu 14,2% mai mult decât în trimestrul III 2023, scrie infotag.

Astfel de date au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică, menţionând că în sectorul real al economiei câştigurile s-au apropiat de 15 mii lei (+13,9%), în timp ce în sectorul bugetar continuă să rămână în urmă – 11,7 mii (+15,1%).

Potrivit calculelor statisticienilor, numărul de persoane ocupate în Moldova a crescut cu 0,6% pe parcursul anului. Cele mai mari salarii în Moldova sunt câştigate de cei angajaţi în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor – peste 34 mii lei, în domeniul bancar şi financiar – 25,9 mii lei, iar de producătorii şi furnizorii de gaze, energie electrică, apă caldă, aer condiţionat – 21,1 mii lei.

Cele mai mici salarii sunt primite de lucrătorii din sectorul de catering şi cazare – 9,5 mii lei, din agricultură, silvicultură şi pescuit – 9,6 mii lei, precum şi din artă şi divertisment – 9,9 mii lei.

Salariile din învăţământ sunt încă departe de media statistică – doar 11,2 mii lei. În sănătate situaţia s-a îmbunătăţit, salariul mediu este de peste 15 mii de lei.

Teatrul ”Alexie Mateevici” invită la deschiderea unei noi stagiuni!

Teatrul Alexie Mateevici vă invită la deschiderea stagiunii XXVI! Așteptarea a luat sfârșit! După un an în care am construit, reclădit, reparat și ne-am depășit limitele, Teatrul Alexie Mateevici își redeschide ușile! 

Pe 14 decembrie, vă invităm să fiți alături de noi pentru a sărbători începutul stagiunii XXXVI și lansarea unei premiere: spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia talentatului Florin Liță. 

Regizor din București, apreciat pentru modul unic în care îmbină tradiția cu modernul, vine să ne surprindă cu o montare care transformă absurdul într-un joc fascinant de întrebări și răspunsuri. Scaunele este o poveste despre sensul vieții, despre cât de importante sunt cuvintele rostite la momentul potrivit și despre obsesii – acele umbre care se așază confortabil pe scaun și nu te mai părăsesc. 

Poate o dorință să nu devină obsesie? Și dacă obsesia apare, cum îi facem față? Veniți să descoperiți împreună răspunsurile. 

Sub îndrumarea lui Florin Liță, actorii noștri – Elena Frunze-Hatman, Grigore Bechet, Giasti Sirah și Victor Untilă – aduc la viață personajele lui Ionesco într-un spectacol care explorează timpul, spațiul și formele în stilul inconfundabil al teatrului absurd.

Nu ratați reprezentațiile:

SCAUNELE:

  • 14 decembrie, ora 18:00 
  • 21 decembrie, ora 18:00 
  • 22 decembrie, ora 18:00 

MICUL PRINȚ

Vă așteptăm la Micul Prinț, în regia lui Mihai Țărnă – o istorie care nu are vârstă, dar reușește mereu să rămână actuală. Spectacolul este o invitație la reflecție, o călătorie prin lumi pline de înțelesuri, unde iubirea și bunătatea sunt cele mai prețioase comori. O poveste despre esența umană, perfectă pentru toate generațiile și mai relevantă ca niciodată în vremurile noastre. 

  • 17 decembrie, ora 18:00 
  • 18 decembrie, ora 18:00 
  • 19 decembrie, ora 18:00
  • 24 decembrie, ora 11:00 

ARTĂ  

Spectacolul ARTĂ, în regia lui Slava Sambriș, este alegerea ideală pentru acest an tumultos. Cele trei personaje – Francoise, Paula și Catherine – vă vor provoca să vă gândiți la limitele prieteniei și la ce înseamnă, cu adevărat, să cunoști pe cineva. Este o comedie dramatică plină de farmec, care cucerește prin replici tăioase, un stil minimalist și o poveste realistă. 

  • 20 decembrie, ora 18:00 

Biletele le găsiți pe pagina noastră https://tam.md/bilete/  sau pot fi rezervate la nr de telefon 0 604 41 471.

Italian ucis în Moldova. Partenera moldoveancă a cerut familiei 100.000 de euro pentru repatrierea corpului neînsuflețit
Articolul anterior
Copil de 3 ani, uitat într-un autobuz timp de 8 ore. „O gravă eroare umană”
Articolul următor