Cum arată un Centru în care sunt ținuți rușii ce refuză să lupte

Pe canalele de Telegram rusești a apărut o înregistrare video cu un așa-zis centru de concentrare și reabilitare, în fapt un centru de tortură al FSB, în care sunt ținuți soldații ruși care refuză să lupte în Ucraina, relatează cercetătorul independent Chris Owen.

Cum arată un Centru în care sunt ținuți rușii ce refuză să lupte

Potrivit relatărilor de pe rețelele de socializare din Rusia, în jur de 230 de oameni sunt încarcerați la centrul respectiv, majoritatea acestora fiind încorporați în cadrul mobilizării parțiale decretate de președintele Vladimir Putin anul trecut, transmite Hotnews.

Owen amintește că, începând cu luna noiembrie a anului trecut, în Rusia au apărut zvonuri persistente potrivit cărora unii dintre soldații ruși care refuză să lupte, porecliți refuznici de camarazii lor, sunt încarcerați și torturați în subsolul casei de cultură din satul Zaițeve, aflat în regiunea Lugansk ocupată de forțele trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Înregistrarea video apărută pe canalele de Telegram rusești arată un număr mare de bărbați ținuți în beznă aproape totală, în încăpere putând fi observat o singură sursă de iluminat, în afară de lanterna de mână folosită de militarul care prezintă condițiile în care sunt ținuți soldații.

Acesta numește locul un centru de concentrare și reabilitare al forțelor armate ale Federației Ruse, afirmând că în mod oficial el este folosit pentru luptătorii aduși pentru reabilitare după operațiuni de luptă.

El face o descriere ironică a condițiilor, spunând că „dormim aici, este foarte confortabil, este cald”, adăugând că bărbații care pot fi văzuți pe podea „încearcă pături din placaj”. „Super hiper anti-sovietic!”, adaugă un alt bărbat ce poate fi auzit în înregistrare.

La minutul 1:12 el arată înspre o cameră lăturalnică plină cu gunoaie, afirmând că aceasta este folosită ca toaletă de bărbații încarcerați. „Nu este tocmai un tribunal de justiție”, spune el despre locul în care sunt ținuți militarii, adăugând că aici totul este absolut în aer.

Chris Owen notează că el se referă probabil la faptul că bărbații sunt scoși periodic afară de către ofițerii FSB pentru a fi torturați la etajele superioare ale clădirii.

Soldații ruși care refuză să lupte sunt lucrați de FSB

Potrivit relatărilor altor soldați ruși, bărbații sunt duși la Zaițeve din centre de detenție supravegheate de procurori militari în Troițke și Rozsîpne, alte două localități din regiunea Lugansk, unde ofițeri politici fac presiuni asupra refuznicilor să își reia îndatoririle pe front.

Cei care refuză în continuare sunt duși la Zaițeve pentru a fi lucrați de FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul temutului KGB din perioada sovietică.

Dmitri Karpov, un soldat rus capturat de ucraineni, a relatat că a fost încarcerat aici, torturat și înfometat timp de 15 zile în luna noiembrie a anului trecut, înainte de a fi transferat într-un alt centru.

Un alt soldat rus care a fost încarcerat la Zaițeve în noiembrie anul trecut a reușit să îi trimită un mesaj text soției sale, unii militari reușind aparent să își ascundă telefoanele de gardieni.

„Draga mea, stăm în beci, mâncarea și apa ne-au fost restricționate. Ei (n.r. gardienii) nu te lasă nici măcar să mergi la toaletă, încearcă să ne trimită cu forța pe front. Ei nu fac o investigație, nu ne duc la un centru de detenție înaintea procesului, ne spun că vom fi duși pe front fără arme sub amenințarea armei. Poate că te voi vedea [din nou] (…) Vă iubesc pe toți, m-am săturat să îmi țin gura”, a scris acesta.

El a mai notat că responsabili pentru situație ar fi coloneii Rumianțev și Doroșenko.

Refuznicii ar fi trimiși oricum la luptă de armata lui Putin

Cercetătorul Chris Owen notează că Rumianțev este comandantul adjunct pentru lucrări politico-militare ale Armatei Întâi de Tancuri ce aparține de Districtul Militar de Vest al forțelor armate ruse, fiind în esență un ofițer politic responsabil de moral.

În ceea ce-l privește pe Doroșenko, soldatul se referea cel mai probabil la colonelul Evgheni Vladimirovici Doroșenko, comandantul diviziei 47 de tancuri din cadrul Armatei Întâi de Tancuri. Potrivit relatărilor soldaților ruși, Rumianțev ar fi direct responsabil de organizarea torturării refuznicilor, în timp ce Doroșenko exercită comanda generală.

Femeia care a primit mesajul a relatat că a depus o plângere la autoritățile militare, informându-le de tratamentul ilegal aplicat soțului ei și camarazilor săi.

„După ce am scris apeluri către unitatea militară că ei sunt ținuți în beci, ei au fost percheziționați cu forța și toate telefoanele rămase le-au fost luate. Ei stau în propriul rahat și sunt înfometați. Iar după aceea li s-a spus mergeți și luptați”, a relatat femeia. Video:

Zelenski face 5 ani de când este preşedintele Ucrainei

Ieri urma să se încheie mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski, însă pentru că Ucraina este în război și sub legea marțială, liderul de la Kiev rămâne la putere. Fostul actor de comedie a surprins o lume întreagă acum cinci ani, când a câștigat alegerile prezidențiale cu o majoritate covârșitoare de voturi. După invazia Rusă în țara vecină, însă, a ajuns unul din cei mai influenți lideri politici de pe glob. Iată câteva momente-cheie ale mandatului său, scrie TV8.md.

Volodimir Zelenski a devenit popular în Ucraina jucând într-o comedie TV rolul unui profesor de istorie onest și naiv care devine în mod neașteptat președinte, după ce un elev îi publică o tiradă anticorupție, care se viralizează. 

„Bună dimineața, domnule președinte!”

Aventura politică a lui Zelenski, pe atunci actor de comedie, a început aproape ca o farsă și a fost considerată inițial de unii ca fiind o glumă.

„Aceasta. Aceasta este o nouă față”.

Zelenski a ajuns la putere acum cinci ani cu un scor covârșitor de 73 la sută din voturi, promițând să lupte împotriva corupției și să aducă pacea în estul țării.

Pe 20 mai 2019, el a fost învestit în funcţia de preşedinte al Ucrainei şi s-a grăbit să confrunte regimul anterior. Chiar dacă Zelenski anunța atunci drept sarcină prioritară un armistiţiu durabil cu rebelii pro-ruşi din estul ţării, situația a devenit tot mai amenințătoare și a culminat cu o invazie rusă la scară largă, pe 24 februarie 2022.

„Astăzi, Rusia a început o invazie în Ucraina. Putin a început un război împotriva Ucrainei, împotriva întregii lumi democratice”.

La scurt timp au apărut zvonuri potrivit cărora președintele ar fi fugit din țară. Zelenski, însă, le-a dezmințit imediat, reușind astfel să consolideze nu doar populația țării vecine, ci și liderii occidentali.

„Suntem cu toții aici. Soldații noștri sunt aici. Cetățenii sunt aici și noi suntem aici. Ne apărăm independența”.

Câteva zile mai târziu, liderul de la Kiev a depus cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și a solicitat partenertilor din vest sprijin militar pentru a-și apăra țara. Deși inițial neexperimentat în politică, oficialul s-a făcut remarcat prin abilitățile sale de comunicare. În cei peste doi ani de război, Zelenski se adresează zilnic poporului pe rețelele sociale și menține dialogul cu partenerii. Chiar dacă sprijinul pentru liderul ucrainean a mai scăzut pe măsură ce războiul a continuat, un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev la începutul lunii februarie a arătat că 69% dintre respondenți consideră că Zelenski ar trebui să rămână la putere până la ridicarea legii marțiale.

Granturi de până la 1 milion de dolari pentru crescătorii de oi și capre

Granturi de până la 1 milion USD pentru crescătorii de ovine și caprine!

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, informează că în baza Ordinului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare  nr. 68 din 08.05.2024, în perioada 20 mai -02 august 2024, este lansat apelul II de depunere a cererilor pentru granturi oferite de proiectul AGGRI pentru crescătorii de ovine și caprine din Republica Moldova.

Granturile, în valoare maximă de 1.000.000 dolari SUA per beneficiar, sunt destinate susținerii investițiilor în dezvoltarea infrastructurii de producere și procesare în sectorul zootehnic.

Fermierii eligibili trebuie să asigure o cofinanțare de cel puțin 50% din valoarea totală a investiției eligibile.

Eligibilitate și criterii de selecție:

Solicitanți eligibili: Fermieri individuali și grupuri de producători înregistrați și activi pe teritoriul Republicii Moldova, excluzând orașele Chișinău și Bălți. Aceștia trebuie să fie deținători legali ai bunurilor imobile și mobile implicate în investiție.

Cofinanțare: Solicitanții trebuie să dovedească existența cofinanțării prin mijloace proprii, credite bancare sau alte surse, înainte de semnarea contractului de grant.

Documente necesare: Cererea de grant trebuie să fie însoțită de un set complet de documente, inclusiv planul de afaceri pe 5 ani, documentația tehnică preliminară și avizele necesare.

Investiții eligibile:

Ø  Construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice.

Ø  Dotarea exploatațiilor cu utilaje și echipamente tehnologice.

Ø  Dezvoltarea infrastructurii pentru procesarea laptelui și cărnii.

Ø  Investiții în infrastructura aferentă, cum ar fi sistemele de alimentare cu energie și apă.

Lista completă a criteriilor de eligibilitate, precum și documentele care urmează a fi prezentate împreună cu cererea pot fi accesate aici.

 Dosarele pot fi depuse la direcțiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

ANSA a permis fermierilor găgăuzi să exporte în Rusia

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a permis fermierilor găgăuzi să exporte pe piețele rusești. Documentele relevante au fost deja primite, a declarat pentru portalul de știri Gagauzinfo.MD Serghei Ibrișim, șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, scrie stiripesurse.md

El a menționat că toți liderii agricoli ai Găgăuziei care cultivă fructe și struguri de masă au primit permisiunea ANSA.

„Acum fermierii pot exporta produse în Federația Rusă, datorită negocierilor Evgeniei Guțul. Anterior, Rosselkhoznadzor a interzis exporturile, adică, acestea sunt caise, cireșe, mere Serghei Ibrișim.

Șeful departamentului complexului agroindustrial Găgăuzia, va putea exporta în Federația Rusă din autonomia Găgăuză, soiuri de struguri de masă.

Luptă pentru a învinge definitiv boala! Surpriză frumoasă pentru polițista din Criuleni, din partea prietenilor și colegilor de muncă
Articolul anterior
Chișinăul va cere Rusiei să-și reducă numărul de diplomați în Republica Moldova
Articolul următor