Soluția propusă vine în contextul în care miniștrii acuză tinerii că folosesc platforme precum TikTok pentru a incita la violență după împușcarea unui adolescent.
Emmanuel Macron a declarat că guvernul francez ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a controla și de a tăia rețelele sociale „atunci când lucrurile scapă de sub control” în țară, transmite Adevărul.ro.
Comentariile președintelui au fost făcute în contextul în care miniștrii au acuzat tinerii care folosesc platforme precum Snapchat și TikTok că au organizat și încurajat revoltele și violențele, după ce săptămâna trecută un adolescent a fost împușcat în timpul unui control al poliției în trafic într-o suburbie a Parisului.
„Trebuie să ne gândim la modul în care tinerii folosesc rețelele sociale… atunci când lucrurile scapă de sub control, s-ar putea să trebuiască să le reglementăm sau să le tăiem. Mai presus de toate, nu ar trebui să facem acest lucru în focul momentului și mă bucur că nu a fost nevoie să o facem”, a declarat Macron la o reuniune a peste 200 de primari ale căror municipalități au fost afectate de violențe.
„Cred că este o dezbatere reală pe care trebuie să o avem la lumina rece a zilei”, le-a spus Macron primarilor într-o înregistrare video obținută de televiziunea BFM.
Criticii au spus că acest lucru ar pune Franța alături de țări autoritare precum China, Rusia, Iran și Coreea de Nord în luarea în considerare a unor astfel de măsuri.
Olivier Faure, liderul Partidului Socialist, a scris pe Twitter: „Țara drepturilor omului și cetățenilor nu se poate alinia cu acele mari democrații din China, Rusia și Iran”.
Olivier Marleix, de la partidul de centru-dreapta Les Républicains, a adăugat: „Să tăiem rețelele sociale? La fel ca China, Iranul, Coreea de Nord? Chiar dacă este o provocare pentru a distrage atenția, este de foarte prost gust.”
Săptămâna trecută, Macron a cerut companiilor de social media să dea dovadă de „simț de răspundere” și să elimine postările sensibile, în special cele care arată sau încurajează violența sau jafurile.
Miniștrii francezi s-au întâlnit vineri cu reprezentanți ai TikTok și Snapchat. A doua zi, ministrul Justiției, Éric Dupond-Moretti, a sugerat că vor fi luate măsuri legale pentru a-i identifica pe cei care folosesc rețelele sociale pentru a organiza acte ilegale și a-i aduce în fața instanței.
Guvernul se luptă cu revolte și jafuri de când un ofițer de poliție l-a ucis pe Nahel M, în vârstă de 17 ani, în timpul unui control în trafic, la 27 iunie, reaprinzând acuzațiile de lungă durată de rasism sistemic în rândul forțelor de securitate din Franța.
Violențele păreau să se atenueze miercuri dimineață, cu 17 arestări în întreaga țară, inclusiv șapte la Paris, în cursul nopții. Cifrele oficiale au raportat 116 incidente de incendiere, inclusiv opt clădiri și 78 de vehicule.
Furtuni violente au lovit marți seară zone întinse din nordul Franței, inclusiv capitala, încurajând calmul relativ după șapte zile de tulburări generalizate.
Între timp, procurorii francezi au deschis o anchetă privind moartea unui bărbat de 27 de ani care a fost lovit de un proiectil în momentul revoltelor de sâmbătă, a anunțat Parchetul din Marsilia.
Bărbatul a murit sâmbătă seara, în timp ce Marsilia era cuprinsă de revolte și jafuri, dar procurorii au declarat că nu a fost posibil să se stabilească unde se afla bărbatul atunci când a fost împușcat sau dacă victima a luat parte la revolte.
Potrivit procurorilor, cauza probabilă a morții din Marsilia a fost un șoc violent în piept provocat de un proiectil „flash-ball”, așa cum este folosit de poliția antirevoltă, dar nu au precizat cine a tras sau cine deținea arma. Impactul a dus la stop cardiac și moarte subită.
Pistoalele cu bile sunt concepute pentru a fi arme antirevoltă neletale, care nu penetrează pielea. Utilizarea lor de către poliția din Franța este contestată, deoarece proiectilele au dus la pierderea ochilor, răni la cap și alte traumatisme.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat miercuri că violențele din Franța, comise de unii ofițeri de poliție și de demonstranți, „reprezintă o problemă”, în cadrul unor declarații făcute la radioul belgian.
„Este frapant” faptul că un „nivel foarte ridicat de violență” a fost observat în protestele din Franța din ultimii ani privind costul vieții, reforma pensiilor și uciderea de către poliție, săptămâna trecută, a unui șofer adolescent, a declarat el la radioul public belgian RTBF. „Acest lucru chiar trebuie analizat, deoarece reprezintă o problemă”, a declarat comisarul, fost prim-ministru belgian.
Reynders a spus că problema este legată de „un anumit număr de ofițeri de poliție… [și] de comportamentul oamenilor care au dreptul să protesteze liber – acesta este un drept fundamental – dar nu să jefuiască magazine, să distrugă magazine, să nu distrugă echipamente publice”.
Întâlnirea de marți a lui Macron cu cei peste 200 de primari a fost prezentată ca o oportunitate de a explora „motivele mai profunde” ale acestora.
Dar cu oficiali de dreapta și de stânga arătându-se cu degetul unii pe alții și cu fiecare parte insistând asupra propriilor soluții, Macron a declarat la finalul întâlnirii că nu au reușit să găsească unanimitate.
Zartoshte Bakhtiari, primarul din Neuilly-sur-Marne, la est de Paris, a declarat: „Am venit să îl aud pe președinte oferindu-ne o viziune, stabilind un curs. Nu am venit pentru o ședință de terapie de grup”.
Macron ar fi sugerat, de asemenea, să îi amendeze pe părinții copiilor implicați. „La prima infracțiune, trebuie să găsim o modalitate de a sancționa financiar și ușor familiile”, a spus el, potrivit comentariilor raportate de ziarul Le Parisien.