Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentantele Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit astăzi cu mai multe femei de afaceri, membre ale Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM). Subiectele au inclus antreprenoriatul feminin, obstacolele întâmpinate de femei în lansarea și gestionarea unei afaceri, dar și despre oportunitățile de abilitare economică a femeilor. Șefa statului a apreciat contribuția AFAM în oferirea de asistență consultativă și mentorat femeilor pentru a-și dezvolta abilitățile antreprenoriale. Una dintre temele de discuție a fost creșterea sprijinului pentru femei în afaceri, dar și acțiunile întreprinse pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri, care să fie prielnic atât pentru femei, cât și pentru bărbați.  

În ultima perioadă, Guvernarea a întreprins mai multe acțiuni pentru susținerea mediului de afaceri în general: a fost reorganizată mai eficient Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), a fost creat Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM) și lansat Programului „373”, care facilitează accesul companiilor la credite avantajoase. Alte măsuri includ reducerea birocrației și recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană. De asemenea, s-a îmbunătățit accesul la asistență pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Președinta Maia Sandu a reiterat angajamentul său față de promovarea egalității de gen și de crearea unui mediu favorabil pentru femeile antreprenoare. În acest sens, Președinta va continua să promoveze politici și măsuri care să faciliteze dezvoltarea și succesul femeilor în afaceri, recunoscând contribuția lor semnificativă la economie și la prosperitatea țării. 

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Un adolescent din Moldova, singurul elev din școală cu media 10 la examene. Părinții sunt extrem de mândri: „Ne-am bucurat enorm”
Articolul anterior
Ministerul de Externe caută rudele moldovencei decedate în Grecia
Articolul următor