De ce se întorc acasă rușii fugiți anul trecut

Unii dintre rușii care au fugit din țară din cauza războiului din Ucraina s-au întors acasă după câteva luni. Au povestit pentru site-ul de știri independent Meduza de ce au revenit în țară și au spus că nu a fost alegerea lor să fugă și că nu ei trebuie să plece. În străinătate s-au confruntat cu acuze că nu există „ruși buni” și au constatat că este imposibil să ajungi în Europa cu un pașaport rusesc, scrie digi24.ro.

Dmitri, din Caucazul de Nord, spune că în septembrie 2022, după începerea mobilizării, a zburat în Turcia. „Mi-am scos toți banii (care nu erau mulți) și mi-am lăsat soția și copilul în Rusia. M-am întors după câteva săptămâni. Despărțirea de familia pe care nu am putut-o lua cu mine din motive economice mi s-a părut insuportabilă. Ambele decizii – de a mă întoarce sau de a nu mă întoarce în Rusia – erau proaste. Am ales o variantă proastă, dar cel puțin sunt aproape de familia mea.”

Nikita, din regiunea Volgograd, a plecat cu câțiva prieteni tot după ce s-a anunțat mobilizarea.  „Cel mai greu a fost că soția mea nu a vrut să meargă cu mine, a rămas în Rusia. M-am întors în decembrie 2022. Nu aș putea trăi fără soția mea. În mai 2023 ne-am despărțit, dar eu rămân în Rusia. Cred că decizia de a reveni este cea corectă, pentru că trebuie făcut ceva pentru ca Rusia să fie liberă. Nu pot spune exact ce. Dar este important ca în momentul prăbușirii dictaturii lui Putin, oameni activi cu opinii democratice să-și asume responsabilitatea pentru construirea unei noi Rusii.”

Andrei, din Moscova, a plecat în ianuarie 2023 în Georgia. Spune că s-a temut că va urma al doilea val de mobilizare.  „M-am întors în mai pentru că mi-am terminat banii. În Georgia nu sunt locuri de muncă, prețurile sunt mari și este imposibil să obții o viză pentru Europa cu un pașaport rusesc. Decizia de a reveni este corectă. Nu poți face nimic în viață bazat pe frică. Panica duce întotdeauna la pierderi.”

Kris, din Moscova, a plecat în 22 septembrie 2022, cu o cursă directă spre Baku, cu 130.000 de ruble, apoi a zburat la Belgrad și apoi în Franța.  „A trebuit să mă întorc pentru că soția mea a refuzat să se mute și aveam rude bolnave la Moscova. Nu știu dacă aceasta a fost decizia corectă. Poate voi regreta. Înainte de război, Rusia era o singură țară, dar după noaptea de 24 februarie 2022 a devenit ceva ca un amestec de Coreea de Nord și Germania după Primul Război Mondial.”

Evgeny, din Moscova, spune că a plecat imediat după ce a început mobilizarea și că nu a fost ceva ce și-a dorit. „Nu aveam de gând să mă mut, deși profesia mea, în producția video, îmi permite să fac asta. Dar familia mea a rămas în Rusia. În final, m-am săturat să-mi duc viața cu o valiză. Te simți ca un oaspete în străinătate, se spune constant că rușii aparțin Rusiei și că „rușii buni” nu există Asta mi-a grăbit decizia de mă întoarce. La începutul războiului, eram îngrozit: nu eu sau rudele mele am făcut mizeria asta, dar evident că va trebui să „o curățăm”. Acum, Moscova a depășit șocul, oamenii au început să se adapteze, să-și dezvolte afacerile. În general, starea de spirit este mai bună decât anul trecut.”

Pasha, din Moscova, a plecat imediat după ce a fost anunțată mobilizarea și după șase luni s-a întors, în această primăvară. „Plecarea mea a fost mai degrabă o reacție a instinctului de autoapărare, dar asta e posibil și acasă. Nu am realizat imediat asta. Nu regret că m-am întors. Este casa mea, nu eu trebuie să plec. Moscova nu s-a schimbat, încă e prosperă, doar ocazional apar fluturași despre angajarea în armată. Oamenii sunt contra războiului, sunt apolitici, dar le este foarte frică. ”

Artyom, din Sankt Petersburg, a povestit că a plecat din Rusia cu soția și cei doi copii mici imediat după începutul războiului. Prețurile biletelor au fost foarte mari și a fost nevoit să își vândut mașina. Timp de un an au locuit în Indonezia, Turcia, Emiratele Arabe Unite. „Să trăiești în țări diferite este distractiv, dar e obositor, oamenii, viața de zi sunt diferite. După jumătate de an, îmi doream să mă întorc, și am făcut-o în septembrie 2022. Când a început mobilizarea, am plecat din nou, la presiunea părinților mei. Acum sunt în Sankt Petersburg.

Cred că decizia de a reveni a fost cea corectă. Toți cei care vor să plece trebuie să răspundă la o întrebare: sunt pregătiți să plece pentru câțiva ani, până la terminarea războiului și a regimului actual, sau acceptă riscurile de a trăi în Rusia cu situația asta politică.”

Donald Trump și-a instalat un buton roșu: Ce se face pe biroul președintelui american

Imaginile cu Donald Trump biroul oficial al președintelui de la Casa Albă au devenit virale. Oamenii au observat că liderul american și-a instalat un buton roșu într-o cutie de lemn. Acest „obiect” a fost prezent și în fostul mandat, însă fusese înlăturat de Joe Biden, scrie cancan.ro.

Donald Trump a revenit la Casa Albă, ca președinte al Statelor Unite, pentru a doua oară. În data de 20 ianuarie, a avut loc investirea celui de-al 47-lea președinte american. În cadrul discursului său, acesta a făcut mai multe declarații controversate care au făcut înconjurul lumii. De asemenea, în spațiul public, au fost discutate și imaginile cu liderul american din Biroul Oval. Butonul roșu a fost cel care a atras atenția.

De ce și-a instalat Donald Trump un buton roșu în Biroul Oval

Imediat cum și-a ocupat funcția, Donald Trump a început să facă modificări în biroul său de la Casa Albă. Spațiul a fost transformat după placul său, potrivit publicației The Wall Street Journal, care a avut acces exclusiv la locul de muncă al republicanului.

Președintele Americii și-a instalat imediat și un mic buton roşu într-o cutie de lemn, cunoscut încă din primul său mandat. Acesta fusese îndepărtat de Joe Biden, însă acuma  revenit din nou pe masa președintelui.

Ei bine, butonul are o funcție importantă pentru Donald Trump. Mai exact, atunci când îl apasă, un agent al administrației sale îi aduce Coca-Cola dietetică. Liderul american este un mare fan al sucurilor fără zahăr. În trecut, el obișnuia să bea până la 12 cutii pe zi.

Donald Trump a mai făcut și alte schimbări în Biroul Oval de la Casa Albă în doar câteva ore, cât a durat plecarea fostului președinte și revenirea sa. Acesta a readus portretul primului preşedinte american George Washington şi bustul prim-ministrului britanic Winston Churchill, înlăturate de Joe Biden în timpul mandatului său.

Totodată, au fost puse pe pereți portretele lui Benjamin Franklin, Thomas Jefferson şi Alexander Hamilton, primul secretar al Trezoreriei ţării. Sculptura din bronz „Bronco Tamer”, înfăţişând un cowboy care încearcă să domolească un cal, realizată de artistul Frederic Remington, a fost și ea instalată în biroul lui Donald Trump.

Chișinău, în topul mondial al celor mai criminale orașe

La începutul anului 2025, baza globală de date Numbeo a actualizat clasamentul orașelor cu cele mai ridicate niveluri de criminalitate, scrie sinteza.org.

Conform acestui raport, Chișinău ocupă locul 216 din 380 de orașe, cu un indice al criminalității de 42.0. Comparativ cu anul precedent, când indicele era de 42.7, situația a rămas aproape neschimbată.

În cadrul clasamentului european, capitala Republicii Moldova se situează pe locul 65 din toate orașele evaluate. În Europa de Est, Chișinău ocupă locul 10, reflectând o poziție medie în comparație cu alte orașe din regiune.

Pe primele cinci locuri ale clasamentului european se află:

Marsilia, Franța – indice al criminalității: 66.0

Bradford, Regatul Unit – 65.9

Coventry, Regatul Unit – 64.4

Birmingham, Regatul Unit – 64.2

Napoli, Italia – 64.0

Indicele criminalității calculat de Numbeo este bazat pe sondaje realizate printre utilizatorii platformei din întreaga lume.

Incendiu într-o clădire din Bălți: 13 persoane au fost evacuate, o tânără a ajuns la spital

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pompierii din nordul țării au evacuat 13 persoane care riscau să se intoxice cu fum în urma unui incendiu. Cazul a avut loc în noaptea de 22 ianuarie, într-un bloc locativ cu 9 nivele din strada Suceava 15/A municipiul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 02:00. Potrivit informațiilor înregistrate, la etajul 2 a unui bloc de locuit a fost observată flacără deschisă. Imediat, la fața locului au intervenit 4 echipe de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că ardeau bunuri materiale într-o cameră a unui apartament. Salvatorii au evacuat proprietara o femeie în vârstă de 26 de ani. Aceasta, ulterior a fost preluată de echipa de medici a Serviciului de Urgență, întrucât a suferit o intoxicație cu monoxid de carbon.

În timpul misiunii, pompierii au evacuat locatarii de la etajele superioare pentru evitarea intoxicației acestora cu produsele de ardere. În urma incendiului victime nu au fost raportate.

Pompierii au reușit localizarea arderii la ora 02:37 și lichidarea completă la ora 02:56. Arderea a afectat în totalitate bunurile materiale dintr-o cameră cu suprafața de 12 m2.

În urma cercetărilor preliminare efectuate la fața locului specialiștii au stabilit că incendiul s-a produs cel mai probabil din cauza imprudenței în timpul fumatului.

Toate circumstanțele producerii incendiului urmează a fi investigate.

IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte regulile antiincendiare, în mod special să evite fumatul în propriile locuințe si sa utilizeze cu responsabilitate sursele de aprindere.

În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

Incendiu la un azil de bătrâni din Italia! Cel puțin șase oameni morți
Articolul anterior
Vă puteți răsfăța! 7 iulie este Ziua Mondială a ciocolatei
Articolul următor