În ce politicieni moldovenii au cea mai mare încredere

Președinta Maia Sandu, fostul șef de stat Igor Dodon, dar și liderul Partidului Șor, declarat neconstituțional de CC, Ilan Șor, formează top 3 al politicienilor care se bucură de cea mai mare încredere în rândurile moldovenilor. Cel puțin așa arată datele sondajului prezentat, astăzi, de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. Totuși, cei mai mulți dintre cetățeni (38,4%) susțin că nimeni dintre personalitățile politice din țară nu le inspiră încredere, scrie unimedia.info.

Respondenții au fost întrebați în cine dintre personalitățile politice din țară au cea mai mare încredere, fără a li se oferi opțiuni de răspuns. În continuare, cei mai mulți dintre cetățeni (38,4%) susțin că nimeni dintre politicieni nu le inspiră încredere.

Totodată, actuala președintă, Maia Sandu, a acumulat 21,8%, fostul șef de stat, Igor Dodon – 8,8%, Ilan Șor – 5,2%, Vladimir Voronin – 2,6%, iar Renato Usatîi și Ion Ceban – câte 2,1%.

În sondaj se mai regăsesc Ion Chicu, Vlad Batrîncea, Marina Tauber și Vasile Costiuc.

De asemenea, potrivit rezultatelor sondajului de opinie, 2,9% dintre respondenți au spus că au încredere în altă personalitate politică, fără a da nume, iar 13,5 la sută dintre cetățenii intervievați nu au știut sau nu au vrut să ofere un răspuns.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 13-28 iunie 2023, pe un eșantion de 1120 de persoane cu vârsta de 18+, față în față, având o eroare maximă de 3%.

Totodată, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actuala șefă a statului, Maia Sandu, ar acumula 32,6% din voturile alegătorilor. Pentru Igor Dodon și-ar da votul 17,8% din electorat, iar Ion Ceban ar fi susținut de 5,3 din cetățenii cu drept de vot. 

Sărbătoare de zile mari de Ziua Vinului la Castel Mimi: vin nelimitat şi numeroși artiști

Se apropie Ziua Naţională a Vinului, ediţia XXIII, marcată în perioada 5-6 octombrie în Republica Moldova. Un eveniment special, în care întreaga țară va omagia vinul şi truda neobosită a vinificatorilor noştri, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cei care îşi doresc să sărbătorească vinul departe de aglomeraţia urbană şi Piaţa Marii Adunări Naţionale, sunt invitaţi pe data de 5 octombrie la Castel Mimi, aflat la doar 40 de km de Chişinău, unde va fi organizat tradiţionalul eveniment “Show Must Go On”. Pe lângă vinul tânăr pe care vinăria îl va turna în pahare din sticlă, în cantităţi nelimitate, oaspeţii vor fi ademeniţi cu plăcinte tradiţionale şi miros de grătare încinse, delicii din carne gătite de bucătari pricepuți în prezenţa vizitatorilor.

Şi ce fel de sărbătoare ar fi fără muzică?! Pe toată durata evenimentului oaspeţii se vor bucura de muzică live interpretată de Felicia Dunaf cu DUNAFF BAND, care vor binedispune publicul cu hituri locale şi internaţionale. Ansamblul etnofolcloric “DORURELE”, conducător artistic Vladimir Șchiopu, Maria Iliuţ şi “Crenguţă de Iederă” vin să facă spectacol folcloric, iar surpriza zilei este îndrăgita cântăreaţă de muzică popular, Zinaida Julea, care va susţine un recital. Din programul artistic nu va lipsi arhicunoscuta piesă “E sărbătoare şi răsună muzica”.

Pentru a celebra strugurii roditori și vinul moldovenesc din soiuri autohtone, pe teritoriul Castelului Mimi, una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, va fi jucată o horă imensă. Toți oaspeții, de la mic la mare, se vor prinde în această hora, alături de Ansamblul de dansuri populare „Strămoșeasca”.

Petrecăreţii sunt îndemnaţi să vină la Castel Mimi cu Trenul Vinului, pentru a se distra pe cinste şi a renunţa la automobilele proprii în favoarea transportului ecologic. La coborâre, călătorii vor fi întâmpinaţi festiv cu dansuri populare, pâine şi sare de către Ansamblul “Strămoşeasca”.

“Show Must Go On” se va încheia după ora 20:00 cu ritmuri muzicale mixate de DJ, timp în care părinţii şi copiii vor putea coace bezele la foc deschis – un moment perfect pentru a încheia o zi de neuitat.

Pentru mai multe detalii despre programul Zilei Naţionale a Vinului la Castel Mimi accesaţi Castelmimi.md.

Un copil de 3 ani, dispărut în Găgăuzia, găsit pe un deal în urma unei operațiuni ample ale polițiștilor, subdiviziunilor specializate și în comun cu zeci de voluntari

Operațiune amplă de succes pentru polițiștii Direcției UTA Găgăuzia a IGP, în comun cu cei din Comrat și colegii subdiviziunilor specializate, alături de voluntari, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Aseară, în jurul orei 20:15 am fost sesizați de părinții unui copil de 3 ani că de mai mult de o oră nu-și găsesc micuțul, care a ieșit din curtea casei într-o direcție necunoscută.

Ținând cont de faptul că în adiacent este o zonă împădurită și mlăștinoasă, toată poliția a ieșit pe alarmă, cu ridicarea dronelor, în căutarea copilului.

Băiețelul a fost găsit pe un deal și acum se află lângă părinți.

”Vă rugăm, supravegheați micuții. La aceasta vârsta sunt curioși și greu de monitorizat, dar #Viața lor primează.

Mulțumim colegilor și persoanelor care ne-au ajutat.”, anunță Poliția.

Copil de 10 ani la volanul unui Renault: Poliția s-a autosesizat în acest caz și vine cu precizări

Polițiștii s-au autosesizat în baza unei secvențe video apărută în spațiul online, în care apare un minor la volanul unui Renault printr-o localitate din raionul Orhei, cu un matur în calitate de pasager, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma măsurilor întreprinse de polițiști, în scurt timp a fost identificat proprietarul mașinii, care este și tatăl băiatului de 10 ani.

Totodată s-a stabilit că automobilul nu avea asigurare și nici nu a trecut inspecția tehnică periodică.

Bărbatul a fost sancționat pentru că a încredințat conducerea vehiculului unei persoane fără drept de a conduce, pentru conducerea unui vehicul care nu a trecut revizia tehnică și pentru lipsa poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

”Amintim părinților că atunci când permit unui minor să conducă un vehicul, pericolul pentru viața copilului este iminent.

Supravegheați și educați copiii corespunzător vârstei. Mulțumim persoanelor care nu sunt indiferente în trafic.”, mai anunță poliția.

Presa din Tadjikistan: Cadavrul atacatorului de la Aeroportul Chișinău a ajuns la Dușanbe
Articolul anterior
Membrii Partidului Şor riscă să nu poată candida la alegeri, în următorii 3 ani
Articolul următor