Noi posibilități de finanțare a proiectelor menite să dezvolte orașele și satele din Republica Moldova

Executivul va identifica noi posibilități de finanțare a proiectelor orientate spre dezvoltarea orașelor și localităților rurale. Astfel, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la Documentul unic de program (DUP) pentru anii 2022-2024, care va fi completat cu proiectele selectate în cadrul Programului Național „Satul European Expres” – o continuitate a Programului Național „Satul European”.

Dat fiind numărul mare de note conceptuale depuse în cadrul apelului de concurs – 680 până în prezent, au fost selectate 399 de proiecte cu o valoare de circa 172,3 milioane de lei, bani alocați din bugetul de stat prin intermediul  Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

Majoritatea proiectelor au fost depuse pentru reabilitarea infrastructurii sportive și sociale – 192 de proiecte, iar alte 70 de inițiative locale se referă la modernizarea sistemelor de iluminat public. Pentru reabilitarea clădirilor publice, vor fi implementate 64 de proiecte, iar pentru renovarea centrelor culturale au fost selectate 46 de inițiative. De asemenea, în alte 27 de localități vor fi realizate proiecte de eficientizare energetică, prin instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei, folosind resurse regenerabile. În urma implementării proiectelor incluse suplimentar în DUP, alți 164 de mii de cetățeni vor beneficia de condiții mai bune de trai.

Evaluarea notelor conceptuale s-a realizat de către Comisia interministerială de evaluare, activitatea căreia a fost orientată spre examinarea eligibilității proiectelor și a relevanței acțiunilor propuse de către solicitanți. Prin urmare, constatările și aprecierea solicitărilor au fost expuse pe compartimente, în baza unei fișe de evaluare a proiectului, cu acordarea unui anumit punctaj.

Adițional, Guvernul vine să sprijine și condițiile în care se vor oferi servicii de îngrijire a copiilor până la 3 ani, prin extinderea numărului de creșe. În acest sens, a fost organizat concursul în cadrul apelului competitiv de granturi mici, la care au participat autoritățile publice locale de nivelul I, ale căror localități au o populație mai mare de 5000 de locuitori.  În urma acestuia au fost selectate 22 de proiecte de construcție/reabilitare a creșelor, cu o valoare de 10 milioane de lei.

„Avem pe rol 917 proiecte – 496  în  cadrul Satului European, 399 în cadrul Satului European Expres și 22 de proiecte pentru construcția și reabilitarea creșelor, astfel încât să trecem de la Satul European la o Moldovă Europeană”, a punctat ministra Lilia Dabija.

Se răcește vremea. Temperaturile vor scădea cu până la 10 grade

Vremea se răcește la sfârșit de săptămână. Temperaturile vor scădea cu până la 10 grade Celsius. Meteorologii anunță izolat precipitații și posibile înghețuri la suprafața solului.

Svetlana Cojocaru, sinoptician la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, a precizat pentru IPN că scăderea temperaturilor este adusă de un front de aer rece care va traversa teritoriul Republicii Moldova la sfârșitul săptămâni curente și începutul săptămânii viitoare.

Temperaturile minime vor scădea până la +2 grade Celsius, în timp ce maximele nu vor trece de +17 grade Celsius.

„După data de 30 aprilie, vom reveni la temperaturile obișnuite, în jur de 20 de grade”, a adăugat Svetlana Cojocaru.

În zilele de 25 și 25 aprilie, izolat vor cădea ploi de scurtă durată cu intensificări electrice.

În intervalul 27-29 aprilie, la suprafața solului se pot înregistra temperaturi de până la -2 grade Celsius. Meteorologii nu au emis deocamdată un cod galben de îngheț.

Vreme rece în ultima decadă de aprilie s-a înregistrat și în 2017, atunci fiind însoțită și de precipitații. În acel an, pe 20 și 21 aprilie în centrul și sudul Republicii Moldova au căzut ninsori abundente, care au provocat prăbușirea a zeci de mii de arbori și arbuști, cât și deconectarea de la energie electrică a unor localități întregi.

Un cutremur de magnitudine 6,2 a zguduit Turcia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2, al cărui epicentru a fost în Marea Marmara, s-a produs miercuri la o adâncime de 10 km, potrivit USGS, şi s-a resimţit la Istanbul, potrivit agenţiei Anadolu.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Preşedinţiei pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) din Turcia, a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 6,2, al cărui epicentru a fost în Marea Marmara. Potrivit acestei surse, seismul, care a fost resimţit în Istanbul şi în provinciile învecinate, a avut loc la o adâncime de 6,92 kilometri.

Seismul s-a înregistrat la ora locală (şi a României) 12:49.

„Un cutremur cu o magnitudine de 6,2 s-a produs în Silivri, Marea Marmara, Istanbul. În ceea ce priveşte cutremurul, care a fost resimţit şi în provinciile învecinate, AFAD şi toate echipele instituţiilor noastre relevante au început verificările pe teren”, a scris pe X ministrul de interne Ali Yerlikaya.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul AFAD, la aproape 10 minute de la seism, a fost înregistrată deja o replică cu magnitudinea 4,9, al cărui epicentru a fost Marea Marmara, în largul coastelor cartierului Büyükçekmece din Istanbul.

La Istanbul, oamenii panicaţi au ieşit afară din case şi de la locurile de muncă şi aşteaptă pe străzi.

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan s-a grăbit să transmită un mesaj către concetăţeni: „Transmit urările mele de sănătate cetăţenilor noştri, urmărim îndeaproape evoluţiile”.

26 de turiști au fost uciși în cel mai grav atac armat comis în India din ultimii 25 de ani

Douăzeci şi şase de persoane au murit într-un atac comis marţi în Kashmirul indian, acesta fiind cel mai grav astfel de act comis în regiune în ultimii 25 de ani, transmit AFP şi Reuters.

Lista victimelor, verificată de poliţie, cuprinde numele a 26 de bărbaţi, ucişi de indivizi înarmaţi care au deschis focul la Pahalgam, o destinaţie turistică situată la circa 90 de kilometri de oraşul Srinagar. Toate persoanele decedate, cu excepţia uneia, locuiau în India, informează Agerpres.

Ministrul indian pentru Jammu-şi-Kashmir, Omar Abdullah, a afirmat că acest atac contra civililor a fost „mult mai important decât tot ceea ce am cunoscut în cursul ultimilor ani”.

Atacul nu a fost deocamdată revendicat. Forţele de ordine indiene au lansat miercuri o operaţiune de căutare în Kashmir a eventualilor autori. Premierul indian Narendra Modi, care şi-a scurtat vizita de stat în Arabia Saudită, a denunţat acest „act odios” şi a promis că „autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei”.

Armata indiană a afirmat miercuri că doi presupuşi insurgenţi au fost ucişi într-un incident armat în partea Kashmirului administrată de India. India şi Pakistanul îşi dispută încă din 1947 suveranitatea asupra întregului Kashmir, regiune cu populaţie majoritar musulmană, divizată între cele două ţări.

În partea indiană, o rebeliune separatistă s-a soldat cu zeci de mii de victime începând din 1989. Guvernul de la New Delhi a desfăşurat acolo aproximativ 500.000 de soldaţi.

Un nou program de sprijin pentru circa 50 de afaceri din domeniul turismului
Articolul anterior
Numărul Curților de Apel ar putea fi redus! Avocații și judecătorii sunt nemulțumiți
Articolul următor
Close menu