Este o dulceață gustoasă, aromată și conține nutrienți benefici organismului, doar că unii o consideră toxică. Să vedem când această dulceață devine periculoasă pentru organism și cum trebuie să o prepari.
Ce conțin nucile verzi?
Nucile verzi, precum și cele uscate sunt foarte benefice pentru organism. Conțin vitaminele A, E, F, C, B și minerale precum fosfor, calciu, fier, seleniu, zinc, potasiu – elemente care conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare și reprezintă cea mai bună hrană pentru creier. Neurologii americani au demonstrat că substanțele active prezente în miezul nucilor verzi au efecte pozitive în cazul afecțiunilor neurologice. Iar antioxidanții reglează nivelul colesterolului în sânge, tensiunea arterială, reduc riscul de infarct și întăresc vasele de sânge. La fel de benefice sunt și în cazul anemiei, deoarece conțin fier. Iar Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, recomandă nucile şi în problemele de fertilitate masculină datorită conţinutului de seleniu şi zinc.
Atenţie la coajă!
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi a explicat, cu ani în urmă, care este pericolul consumului nucilor verzi: „Grijă mare la coaja nucilor verzi, deoarece aceasta conţine nişte substanţe toxice – naftachinonele. De aceea, coaja verde trebuie înlăturată obligatoriu, până unde să se formează coaja nucii propriu-zise.”
Rețetă dulceață de nuci verzi
Ingrediente: 1,3 kg nuci verzi sau 100 bucăți, 800 g zahăr, 500 ml apă, 2 lamâi, 1 păstaie de vanilie.
Mod de preparare: Pentru curățat ai nevoie de un cuțit bine ascuțit, cu lama scurtă. Folosește neapărat mănuși de unică folosință, din latex, ca să nu rămâi cu mâini colorate. Le cureți de coajă, fără a le deforma (tot ce e de culoare verde trebuie îndepărtat) și le pui într-un castron cu apă rece, pe care în primele 4 ore o schimbi de trei ori. Apoi pui apă curată peste nuci și o farfurie peste ele ca să le țină pe toate în apă și le lași timp de 24 ore în apă rece.
A doua zi le opărești 5 minute apoi schimbi apa. Între timp prepari siropul: pui zahărul împreună cu apa și o păstaie de vanilie la fiert. Pui nucile și sucul de la trei jumătăți de lămâie.
Din când în când, mesteci ușor dulceața. Fii atentă, dacă focul este prea mare, atunci zahărul se poate carameliza. Testează dulceața, pune o picătură de sirop într-o farfurie, dacă nu se întinde, atunci e gata. Chiar dacă ai impresia că siropul este fluid, după ce se răcește se va îngroșa.
Toarnă dulceața fierbinte în borcănașe și pune-le cu capacul în jos pentru câteva minute.