„Viermele lui Putin”, racheta folosită de ruși la bombardarea Odesei. Ucrainenii spun că e dificil de interceptat. Care e explicația

Oficialii armatei ucrainene au recunoscut că au probleme în interceptarea noilor rachete de croazieră Onix („Strobilul” – vierme inelat – în codificarea NATO), folosite de Rusia în recentele atacuri asupra Odesei și a infrastructurilor portuare ucrainene, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului, transmite Digi24.

Russian Onyx missile

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, colonelul Iuri Ihnat a precizat că rachetele Onix zboară cu o viteză de peste 3.000 de kilometri pe oră la o altitudine mare, după care coboară brusc la 10-15 metri deasupra solului înainte de a lovi ținta, ceea ce le face extrem de dificil de detectat și distrus.

Astfel, rușii au folosit rachete de croazieră Onix în atacurile de pe 19 iulie din regiunea Odesa. Aceste rachete sunt folosite pentru a lovi ținte aflate direct pe coastă.

În cadrul unei intervenții la Digi 24, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat că rachetele Onix sunt, de fapt, rachete antinavă lansate, cel mai probabil, de bateriile de coastă din Crimeea și Novorosiisk. Aceste rachete au o traiectorie balistică, ceea ce le face mai greu de interceptat.

„Eficiența lor e dată de faptul că nu sunt arme inteligente”, a declarat, la Digi 24, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu. „Aici e un paradox: dacă s-au găsit căile de contracarare și combatere a armelor inteligente, chiar dacă vorbim de rachete de croazieră, în privința rachetelor balistice – dacă vorbim de Onix – există o capacitate mai redusă de depistare. Ele zboară la o altitudine foarte mare după care, într-un timp foarte scurt, ele se îndreaptă către țintă. Or, sunt greu de depistat rachetele care zboară la înălțimi foarte mari. Rachetele Patriot sunt eficiente împotriva rachetelor balistice Iskander și pot fi folosite și împotriva rachetelor antinavă Onix”, a precizat Bălăceanu

Concomitent, oficialul militar ucrainean, Iuri Ihnat, a precizat că Rusia nu mai are capacitatea de a produce rachete Kh-22. Dacă la începutul războiului, în februarie 2022, Rusia deținea 250 de astfel de rachete, până acum, au fost trase circa 150 împotriva Ucrainei.

Kremlinul încearcă distrugerea infrastructurilor portuare ucrainene înainte de renegocierea unui nou acord al cerealelor, pentru a permite exportul de cereale furate de Rusia din zonele ocupate în Ucraina, a declarat ministrul ucrainean al Agriculturii, Mikolo Solskîi.

Rusia a efectuat atacuri, marţi şi miercuri, în regiunea Odesa, ale cărei porturi la Marea Neagră permiteau Kievului să-şi exporte cerealele. Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat că „60.000 de tone de cereale au fost „distruse” în portul Ciornomorsk, situat lângă orașul Odesa.

Solskîi a declarat că Ucrainei îi va lua cel puțin un an pentru a repune în funcțiune portul Ciornomorsk din regiunea Odesa, folosit pentru exportul de cereale.

În aceste condiții, Pentagonul a anunțat pe 19 iulie un pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Ajutorul include patru sisteme antiaeriene NASAMS, obuze de artilerie de calibrul 152 mm, echipamente de deminare, dispozitive de bruiaj și război electronic și echipamente de comunicații. De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, a propus un plan de asistență militară pentru Ucraina în valoare de 20 de miliarde de euro, pentru următorii patru ani.

Un preot a făcut zeci de copii să plângă, după ce le-a spus că Moș Crăciun nu există

Un preot din Marea Britanie a făcut zeci de copii să plângă, după ce le-a spus că Moș Crăciun nu e real și că toate cadourile vin, de fapt, de la părinți. S-a întâmplat la o şcoală primară din Hampshire, iar părinții sunt furioși, scrie digi24.ro.

Pastorul Paul Chamberlain a mers la şcoala Lee-on-the-Solent îm această săptămână pentru a le vorbi copiilor despre naşterea lui Iisus, însă domeniul de aplicare al discursului său s-a extins. El le-a spus elevilor cu vârste cuprinse între 10 şi 11 ani că Moş Crăciun nu este real, ceea ce i-a făcut pe copii să plângă. El a mai spus că părinţii lor le-au cumpărat cadourile şi au mâncat biscuiţii lăsaţi pentru Moş Crăciun. „Înţelegem că vicarul de la St Faith, Lee-on-the-Solent, reverendul Paul Chamberlain, conducea o lecţie de educaţie religioasă pentru copiii de 10 şi 11 ani de la şcoala gimnazială Lee-on-Solent. După ce a vorbit despre povestea Naşterii Domnului din Biblie, el a făcut unele comentarii cu privire la existenţa lui Moş Crăciun. Paul a acceptat că aceasta a fost o eroare de judecată şi că nu ar fi trebuit să facă acest lucru. El a prezentat scuze fără rezerve şcolii, părinţilor şi copiilor, iar directorul a scris imediat tuturor părinţilor pentru a le explica acest lucru. Şcoala şi dioceza au lucrat împreună pentru a rezolva această problemă, iar directorul a scris acum părinţilor a doua oară, trimiţându-le scuzele lui Paul”, a declarat un purtător de cuvânt al Diocezei de Portsmouth.

Rusia acuză Occidentul că este complice la asasinarea generalului Kirillov

Oficialii ruşi reacţionează furibund după ce generalului Igor Kirillov a fost ucis într-un atentat cu un scuter-capcană şi cer represalii împotriva Ucrainei. Faptul că Occidentul nu a criticat astfel de acţiuni îl face complice la crimă, mai spun ei, scrie adevarul.ro.

Rusia i-a acuzat marţi pe occidentali că sunt „complici” în asasinarea unui general rus la Moscova, atac revendicat de Ucraina, din cauza lipsei lor de critici faţă de acest tip de operaţiuni desfăşurate de Kiev, relatează AFP.

„Toţi cei care salută aceste atacuri sau le ignoră în mod deliberat sunt complici”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zakharova, acuzându-i pe aliaţii Kievului „că aprobă crime de război”.

Politicieni ruşi au cerut marţi represalii împotriva responsabililor din Ucraina, despre care afirmă că au jucat un rol în asasinarea la Moscova a generalului Kirilov, comandantul trupelor de apărare radiologică, chimică şi biologică ale forţelor armate ruse, potrivit Agerpres, care citează presa internaţională.

De când Rusia a lansat războiul contra Ucrainei în februarie 2022, serviciile secrete ucrainene au ucis în operaţiuni pe teritoriul rus responsabili ruşi ori susţinători ai Kremlinului, cum au fost un celebru blogger militar rus asasinat într-un atentat cu bombă la Sankt Petersburg sau Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, scriitor naţionalist rus apropiat al Kremlinului, ucisă tot de o bombă amplasată sub maşina sa.

Generalul Kirillov este însă acum responsabilul rus cu rangul cel mai înalt asasinat într-o astfel de operaţiune. În declaraţiile sale acordate presei el a susţinut mereu că în Ucraina există „laboratoarele biologice americane” secrete.

Andrei Kartapolov, președintele Comisiei pentru apărare a Dumei de Stat (camera inferioară), a promis că îi va găsi și pedepsi pe „cei responsabili de organizarea și executarea” asasinării lui Kirillov „indiferent cine sunt sau unde se află”.

În timp ce politicienii fac acuzaţii la adresa Occidentului, faptul că un înalt oficial a putut fi ucis în centrul Moscovei îi determină pe mulți bloggeri militari să se întrebe cât de efixiente sunt serviciile secrete ale Rusiei şi să afirme că, în acest context, nimeni nu mai este în siguranţă.

Ce se întâmplă cu testarea tehnică începând din anul 2025

În legătură cu informațiile eronate apărute în spațiul public privind modificarea regulilor de inspecție tehnică a vehiculelor, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIRD) precizează că mâine, 18 decembrie, în cadrul ședinței Guvernului va fi aprobat Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere.

Potrivit reprezentanților MIDR, una dintre principalele prevederi vizează extinderea periodicității inspecțiilor tehnice, transmite Știri.md

„Astfel, pentru mașinile personale, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. Iar pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la șase luni cum este în prezent. 

Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 iunie 2025. Cu mai multe detalii pe marginea noilor reglementări ale inspecție tehnice vom reveni mâine”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  

De asemenea, reprezentanții MIDR reiterează faptul că Ministerul rămâne pe deplin deschis pentru orice întrebări sau clarificări suplimentare, având ca prioritate asigurarea unei comunicări transparente și eficiente.

Știri.md amintește că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu propunerea de a modifica periodicitatea testării tehnice a autovehiculelor. Aceasta urmează a fi stabilită în mod diferit pentru fiecare categorie în parte.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, inspecția tehnică efectuată în țara noastră este ineficientă. De exemplu, anul trecut, rata de depistare a deficiențelor periculoase a fost „zero”, deși majoritatea vehiculelor supuse inspecției tehnice periodice sunt într-o stare tehnică necorespunzătoare și nu corespund pe deplin normelor tehnice de exploatare și de siguranța traficului rutier.

De asemenea, din numărul total de vehicule înmatriculate în anul 2023 – peste 1.2 milioane -, doar 713.000 au fost supuse testării tehnice sau aproape 59%. Din această cauză, fondul rutier a pierdut a pierdut aproximativ 680 de milioane de lei. Autoritățile speră că, prin aplicare noilor reglementări, vor obține și mai mulți bani în fondul rutier.

Anastasia Fotachi a publicat o poză cu bebelușul
Articolul anterior
Odesa, atacată din nou noaptea trecută: O persoană a fost ucisă şi 18 rănite, inclusiv patru copii
Articolul următor