Mesajul lui Zelenski după atacul rușilor din Odesa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis duminică seara, 23 iulie, că săptămâna viitoare vor fi multe evenimente diferite care vor consolida apărarea Ucrainei, inclusiv o reuniune a nou înfiinţatului Consiliul NATO-Ucraina, care va avea loc miercuri.



„Am început deja să ne pregătim pentru săptămâna viitoare. Vor fi multe evenimente diferite care vor consolida cu siguranţă apărarea Ucrainei. Îi mulţumesc secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru că a convocat cu promptitudine prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. De fapt, imediat după conversaţia noastră de ieri, am convenit asupra datei – reuniunea va avea loc miercurea aceasta. O pregătim pentru a fi semnificativă”, a spus Zelenski în discursul său video nocturn.

El a anunţat, de asemenea, că partenerii Ucrainei pregătesc noi pachete de sprijin, care vor conţine „tot ceea ce aduce mai aproape înfrângerea teroriştilor ruşi”: mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, mai multă artilerie, mai multe arme cu rază lungă de acţiune, a detaliat preşedintele.

„Reţeta pentru a pune capăt războiului este evidentă: totul depinde de unitatea şi determinarea tuturor celor care preţuiesc libertatea, cultura şi viaţa. Mulţumim tuturor celor care ajută Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor din Ucraina cărora le pasă de vecinii lor”, a punctat Zelenski.

El a menţinat atacul care a avut loc în cursul nopţii la Odesa, precizând au fost trase 19 rachete de tipuri diferite – „absolut intenţionat, pentru a le face mai greu de doborât şi pentru a provoca mai multe distrugeri”, a punctat preşedintele. Racheta care a lovit altarul Catedralei „Schimbarea la faţă” din Odesa a fost un X-22, adică o rachetă antinavă, a arătat Zelenski.

Atacul din cursul nopţii de la Odesa s-a soldat cu un mort şi 20 de răniţi, inclusiv patru copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani.

„Aş dori să le mulţumesc celor din lume care au condamnat deja această ultimă manifestare a răului rusesc. Nu putem permite ca oamenii din întreaga lume să se obişnuiască cu atacurile teroriste”, a subliniat liderul de la Kiev.

El a spus că „ţinta tuturor acestor rachete nu sunt doar oraşele, satele sau oamenii. Ţinta lor este umanitatea şi bazele întregii noastre culturi europene”, a arătat Zelenski. Catedrala „Schimbarea la faţă”, una dintre cele mai valoroase din Ucraina, a fost jefuită şi distrusă de bolşevici în 1936, dar a fost restaurată în Ucraina independentă, a reamintit Zelenski.

De asemenea, el a spus că în atacul de duminică aproape 50 de clădiri din Odesa au fost avariate, dintre care 25 erau monumente arhitecturale, aflate în centrul istoric, care face parte din patrimoniului mondial şi se află sub protecţia UNESCO.

În atac a fost avariată şi clădirea Consulatului grec, după ce cu doar trei zile în urmă, Consulatul chinez fusese avariat într-un alt atac de acest tip.

„Evident, toate acestea reprezintă o ameninţare globală: distrugerea oraşelor, distrugerea culturii, distrugerea porturilor care sunt fundamentale pentru securitatea alimentară a lumii. Nu a existat niciodată un terorist care să fi reuşit să învingă lumea şi nici aceşti nebuni de la Kremlin nu vor reuşi”, a spus Zelenski. „Va exista o Catedrală a Schimbării la faţă în Odesa. Cu siguranţă vom restabili totul”, a promis Zelenski, care a mulţumit în context premierului Italiei, Giorigia Meloni, parlamentului italian şi întregii societăţi italiene pentru promisiunea lor de a ajuta la restaurarea monumentelor istorice din Ucraina.

„Principalul lucru este că, în ciuda oricăror încercări de a ne rupe ţara şi poporul nostru, ştim clar că noi, Ucraina, avem un viitor, deoarece apărăm cultura şi umanitatea. Rusia, pe de altă parte, aduce un singur lucru mai aproape cu teroarea sa – dezmembrarea istoriei”, a conchis Zelenski.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Dealul Pietrei de la Nișcani va fi iluminat pe timp de noapte
Articolul anterior
ATENȚIE! O nouă metodă de tâlhărie: Nu staționați dacă vedeți noaptea un cărucior de bebeluș abandonat!
Articolul următor