„Pădurea virtuală” ar putea deveni, în viitor, o soluție pentru cei care trăiesc în orașe

În viitorul apropiat, cinci miliarde de oameni vor trăi în oraşe, cu tot mai puţin acces la beneficiile naturii. O soluţie salvatoare ar putea fi plimbările în pădurile virtuale, care ar avea cam acelaşi efect asupra stării de bine, spun cei care le-au creat, scrie digi24.ro.

Conceptul japonez de „baie în pădure”, sau shinrin-yoku, a fost mult timp apreciat pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate. Sute de studii științifice sugerează că poate îmbunătăți sănătatea mentală și performanța cognitivă, reduce tensiunea arterială și poate chiar trata depresia și anxietatea. Cu toate acestea, pădurile pot fi greu accesibile sau, pentru unii, complet inaccesibile într-o lume în care până la cinci miliarde de oameni ar putea trăi în mediul urban până în 2030. Unii oameni de știință cred că realitatea virtuală ar putea oferi un remediu. VR a fost deja folosită pentru a ajuta la distragerea atenției copiilor supuși unor proceduri medicale, iar peisajele virtuale înghețate au atenuat durerea victimelor arsurilor. Ar putea pădurile virtuale să provoace aceleași reacții fiziologice ca cele reale? Un grup de oameni de știință de la Universitatea Cehă de Științe ale Vieții a testat această ipoteză ducând un grup de 15 persoane într-o rezervație naturală de lângă Praga pentru sesiuni de „baie” de 30 de minute. Apoi au folosit scanere cu laser pentru a dezvolta un geamăn virtual al aceleiași zone de pădure, îmbunătățit cu înregistrări audio. Douăzeci de participanți, dintre care 10 care au vizitat pădurea reală, au petrecut 30 de minute în pădurea virtuală. Chestionarele de evaluare a stărilor emoționale ale participanților nu au relevat nicio diferență semnificativă între cele două experiențe, potrivit rezultatelor, publicate în noiembrie în publicația Frontiers în Virtual Reality. Participanții au declarat că erau conștienți că pădurea nu era reală dar, cu toate acestea, experiența a fost imersivă și i-a făcut să uite ușor că se aflau într-o cameră experimentală.

Un alt grup de oameni de știință a investigat scăldatul virtual în pădure într-o lucrare recentă publicată în revista Forests. De data aceasta, oamenii de știință au dezvoltat un joc bazat pe metode reale de terapie ghidată în pădure în aer liber. Sarcinile includeau realizarea de fotografii cu o cameră virtuală, colectarea de diverse obiecte și participarea la un program simplu de fitness conceput pentru a le oferi jucătorilor un sentiment de aventură. Cele opt persoane implicate în studiu au constatat că depresia, furia și oboseala lor generală au scăzut după ce au jucat jocul. Știința este încă divizată în ceea ce privește mecanismele care stau la baza „băii de pădure” în sine

Știința este încă divizată în ceea ce privește mecanismele care stau la baza „băii de pădure” în sine

Unii dau crezare teoriei „biofiliei”, popularizată de Edward O. Wilson în anii 1980, care sugerează că oamenii au nevoie de interacțiunea cu natura pentru că noi înșine facem parte din ea. O alta, numită „teoria restaurării atenției”, sugerează că mediile naturale, cum ar fi pădurile, oferă oamenilor oportunități de a se recupera după sarcinile obositoare ale vieții de zi cu zi. Ambele teorii s-ar putea aplica și în cazul pădurilor virtuale. Există îngrădiri, bineînțeles. Deoarece puterea de procesare a calculatoarelor este limitată, pădurile virtuale au și ele limite fizice. Unii dintre participanții la studiul ceh au spus că s-au simțit în cușcă atunci când au întâlnit zidul invizibil al pădurii. De asemenea, computerul nu este perfect la redarea detaliilor mici, cum ar fi ciupercile sau insectele, iar mediile virtuale nu pot imita fiecare experiență senzorială a unei păduri reale, cum ar fi mirosul frunzelor umede. O lucrare a sugerat că această problemă ar putea fi rezolvată prin împrăștierea frunzelor pe podeaua camerei de participare. Duplicarea altor senzații, cum ar fi senzația de vânt, s-ar dovedi mai complicată. Mediile virtuale pot provoca, de asemenea, răul cibernetic, care apare atunci când ochii percep mișcarea, dar corpul nu. Psihologii, experții în silvicultură și informaticienii speră că studiile ulterioare cu grupuri mai mari de participanți vor ajuta la depășirea acestor limitări.

Ce se întâmplă cu testarea tehnică începând din anul 2025

În legătură cu informațiile eronate apărute în spațiul public privind modificarea regulilor de inspecție tehnică a vehiculelor, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIRD) precizează că mâine, 18 decembrie, în cadrul ședinței Guvernului va fi aprobat Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere.

Potrivit reprezentanților MIDR, una dintre principalele prevederi vizează extinderea periodicității inspecțiilor tehnice, transmite Știri.md

„Astfel, pentru mașinile personale, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. Iar pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la șase luni cum este în prezent. 

Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu 1 iunie 2025. Cu mai multe detalii pe marginea noilor reglementări ale inspecție tehnice vom reveni mâine”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  

De asemenea, reprezentanții MIDR reiterează faptul că Ministerul rămâne pe deplin deschis pentru orice întrebări sau clarificări suplimentare, având ca prioritate asigurarea unei comunicări transparente și eficiente.

Știri.md amintește că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a venit cu propunerea de a modifica periodicitatea testării tehnice a autovehiculelor. Aceasta urmează a fi stabilită în mod diferit pentru fiecare categorie în parte.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, inspecția tehnică efectuată în țara noastră este ineficientă. De exemplu, anul trecut, rata de depistare a deficiențelor periculoase a fost „zero”, deși majoritatea vehiculelor supuse inspecției tehnice periodice sunt într-o stare tehnică necorespunzătoare și nu corespund pe deplin normelor tehnice de exploatare și de siguranța traficului rutier.

De asemenea, din numărul total de vehicule înmatriculate în anul 2023 – peste 1.2 milioane -, doar 713.000 au fost supuse testării tehnice sau aproape 59%. Din această cauză, fondul rutier a pierdut a pierdut aproximativ 680 de milioane de lei. Autoritățile speră că, prin aplicare noilor reglementări, vor obține și mai mulți bani în fondul rutier.

Amenințare „fără precedent” pentru omenire: Bacterii create în laborator ar putea provoca infecții mortale imposibil de oprit

Un grup internațional de cercetători și experți de top au avertizat că bacteriile care sunt create în laborator după imaginea „în oglindă” a moleculelor ce se găsesc în natură s-ar putea răspândi în mediu fără a putea fi oprite de sistemul imunitar al organismelor naturale, ceea ce ar prezenta un „risc fără precedent” pentru viața de pe Pământ, scrie The Guardian citat de digi24.ro.

Cu toate că un microb în oglindă viabil ar putea dura cel puțin un deceniu până când va fi creat, riscul pentru oameni, animale și plante este atât de mare încât grupul de 38 de experți a cerut ca oamenii de știință să nu mai urmărească acest obiectiv și ca investitorii să declare clar că nu vor mai susține cercetarea în acest domeniu. „Pericolul despre care vorbim este fără precedent”, a spus prof. Vaughn Cooper, biolog evoluționist al Universității din Pittsburgh. Bacteriile în oglindă vor putea cel mai probabil să treacă de sistemul imunitar al multor oameni, animale și plante, provocând infecții mortale care s-ar răspândi fără nicio cale de oprire. Grupul de experți îl include și pe dr. Craig Venter, cercetătorul american care a condus eforturile private pentru secvenționarea genomului uman în anii ’90, și pe câștigătorii premiului Nobel, prof. Greg Winter de la Universitatea din Cambridge și prof. Jack Szostak de la Universitatea din Chicago. Toate moleculele care sunt fundamentale pentru viață, precum ADN-ul, proteinele și carbohidrații, au o proprietate structurală unică ce încă îi uimește pe oamenii de știință. Ele au o așa-numită asimetrie structurală – sau chiralitate – ceea ce înseamnă că pot avea versiuni alternative (în oglindă), la fel cum omul are mână dreaptă și una stângă, scrie The Independent. ADN-ul și ARN-ul sunt formate din molecule „de mână dreaptă”, în timp ce proteinele sunt făcute din aminoacizi de „mână stângă”. Chiralitatea acestor molecule dictează reactivitatea lor chimică și felul în care viața interacționează cu alte materii. Oamenii de știință au creat deja molecule în oglindă mari și funcționale pentru a le studia mai îndeaproape. Au fost făcuți pași chiar și înspre crearea unor microbi în oglindă, deși construirea unui întreg organism din molecule în oglindă depășește nivelul de cunoștințe pe care omenirea le are în acest moment. Moleculele în oglindă ar putea fi folosite în tratarea bolilor cronice care sunt foarte greu de vindecat, în timp ce microbii în oglindă ar putea face laboratoarele care produc substanțe chimice cu ajutorul insectelor să fie mai protejate de contaminare. Îngrijorările grupului de cercetători au fost dezvăluite într-un raport de 299 de pagini și un articol publicat în revista Science. În afară de riscul infecțiilor mortale, cercetătorii se îndoiesc că microbii ar putea fi păstrați în siguranță sau contracarați de competitori și prădători din natură. Antibioticele existente nu ar face nici ele față. Autorii raportului susțin că bacteriile și alte organisme în oglindă nu ar trebui create și că subiectul ar trebui mai întâi dezbătut la nivel internațional, înainte ca cercetarea în acest domeniu să poată continua.

Reacția furioasă a Rusiei la adresa Occidentului după asasinarea generalului Igor Kirillov

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a calificat uciderea generalului locotenent Igor Kirillov drept „act terorist”, în timp ce oficialii ruşi au acuzat marţi Occidentul de orchestrarea asasinării şefului forţelor de contracarare a ameninţării nucleare, chimice şi biologice, subliniind presupusul său rol în „dezvăluirea crimelor anglo-saxonilor”, scrie BBC citat de digi24.ro.

„Incidentul a fost clasificat drept act terorist, crimă, trafic ilegal de arme şi muniţie”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Investigaţii, Svetlana Petrenko. Preşedintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Andrei Kartapolov, a promis că îi va găsi şi pedepsi pe „cei responsabili de organizarea şi execuţia” lui Kirillov „indiferent cine sunt sau unde se află”. Pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris că Kirillov „a petrecut mulţi ani expunând sistematic crimele anglo-saxonilor”. Deputatul Dumei de Stat Andreei Guruliov, general în retragere, a susţinut că Igor Kirillov a fost o persoană care „a înţeles şi a urmărit întreaga activitate criminală a SUA şi a sateliţilor săi, inclusiv biolaboratoarele lor criminale şi răspândirea de arme chimice şi biologice”. Guruliov a cerut un „răspuns dur” care să includă „lovituri împotriva oficialilor anglo-saxoni”. Marea Britanie l-a sancţionat pe Kirillov în octombrie, numindu-l „un purtător de cuvânt important pentru dezinformarea Kremlinului, care răspândeşte minciuni pentru a masca comportamentul infam şi periculos al Rusiei”. Luni, el a fost acuzat la Kiev că a supervizat utilizarea armelor chimice în Ucraina. Locotenentul general Igor Kirillov se afla la intrarea într-un bloc de locuinţe când un dispozitiv ascuns într-o trotinetă electrică a explodat, marţi dimineaţă. Bomba a fost acţionată de la distanţă şi conţinea echivalentul a 300 g de TNT, potrivit presei de stat ruse. Şi asistentul său care îl însoţea a murit. Surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene (SBU) au declarat pentru BBC că Kirillov era o „ţintă legitimă”. Presa ucraineană a scris, pe surse, că în spatele asasinatului stă o operaţiune a SBU.

Un hoț care ar fi comis 6 furturi din casele unor locuitori ai Capitalei, prins de Poliție
Articolul anterior
Un pod s-a prăbușit în Grecia. Oameni prinși sub dărâmături
Articolul următor