Tristețea a pus stăpânire pe Odesa, care era considerată diferită. Majoritatea oamenilor vorbesc limba rusă. Acum sunt furioși

Odesa este cunoscută drept Perla Mării Negre – un oraș portuar cosmopolit și un centru maritim care este la fel de important din punct de vedere strategic pentru Ucraina de astăzi cum a fost pentru Imperiul Rus în secolul al XIX-lea, scrie Sky News.

Cu majoritatea locuitorilor săi vorbitori de limbă rusă și cu legături cu cele mai venerate personalități ale Rusiei (Ecaterina cea Mare, scriitorul Lev Tolstoi, poeta Anna Ahmatova), a fost ferit de cele mai grave atrocități ale lui Vladimir Putin în acest război. Odesa a fost văzută ca fiind diferită.

Dar în ultima săptămână – de când Rusia a renunțat la acordul privind cerealele pentru care orașul era crucial – s-a tras asupra orașului cu rachete și drone. În acest weekend, Catedrala din Odesa a fost devastată, iar furia în rândul oamenilor este în creștere.

Irina Grets, care numără cel puțin trei generații de familie în oraș, a declarat. „În fiecare dimineață, mă duc la mare, pentru a asista la răsăritul soarelui. Dar astăzi, nu am avut puterea să merg la mare, pentru că nu am dormit toată noaptea, nu am dormit toată săptămâna.”

Doamna Grets a decis, în schimb, să viziteze fiecare loc care a fost bombardat duminică.

La catedrală, Tetiana Hlapova filma, cu mâna tremurândă, ruinele, în timp ce blestema Rusia, țara ei natală.

„Sunt o refugiată din Harkov. Am îndurat acel iad și am venit în însorita Odesa, perla, inima Ucrainei noastre”, a spus Hlapova, care a trăit în această țară timp de 40 din cei 50 de ani ai săi.

Gâtul ei are încă o cicatrice de șrapnel din a treia zi de război, când apartamentul ei a fost lovit. În 24 de ore a fugit la Odesa.

„În orice moment, poți fi lovit pur și simplu și tot corpul tău va fi sfâșiat”, a spus ea. „După ce războiul se va termina – și cred că Ucraina va învinge această mizerie, acești vampiri – mă voi întoarce acasă. Mă voi întoarce, indiferent de ce s-ar întâmpla”.

Primarul Hennadii Truhanov a fost lipsit de echivoc într-un mesaj video furios adresat rușilor după lovitura de duminică asupra catedralei, în care arată salvatorii scoțând cu grijă o icoană deteriorată din ruine.

„Dacă ați ști cât de mult vă urăște Odesa. Nu numai că vă urăște. Vă disprețuiește. Vă luptați cu copiii mici, cu biserica ortodoxă. Rachetele voastre cad chiar și pe cimitire”, a spus el. „Cred că abia dacă ne cunoașteți pe noi, oamenii din Odesa. Nu ne veți înfrânge, ci doar ne veți face și mai furioși”.

169 de elevi din întreaga țară participă la Olimpiada Republicană la Geografie

169 de elevi din întreaga țară participă la ediția din anul curent a Olimpiadei Republicane la Geografie. Competiția se desfășoară în perioada 09-11 mai la Liceul Teoretic „N. V. Gogol” din Chișinău.

Prezentă la festivitatea de deschidere a evenimentului, Adriana Cazacu, secretar de stat la Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat participanții pentru performanțele lor în studierea geografiei și i-a încurajat să continue studiul aprofundat al disciplinelor școlare îndrăgite.

Olimpiada Republicană la Geografie este organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, în colaborare cu membrii Consiliului Olimpic Republican și se înscrie în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane care au loc în perioada 16 februarie – 27 mai 2024.

Angajați exploatați la locul de muncă. Nu vor mai avea weekenduri libere

Angajați exploatați la locul de muncă. Mai exact, șefa de relații publice de la cel mai mare motor de căutare din China, Baidu, și-a cerut scuze după ce a încercat să-și exploateze subalternii obligându-i să lucreze și în weekenduri, scrie evz.ro.

Gigantul chinezesc al motoarelor de căutare Baidu a intrat într-o criză de relații publice, din cauza propriului său șef. Qu Jing, vicepreședintele și șeful departamentului de comunicare al Baidu, a stârnit un val de proteste publice după ce a susținut o cultură dură la locul de muncă. Mai mulți angajați au fost nevoiți să lucreze șase zile pe săptămână.

Într-o serie de videoclipuri postate săptămâna trecută pe Douyin, versiunea chineză a TikTok, Qu a vorbit despre devotamentul ei față de slujbă, despre stilul de management strict și despre cerințele față de subordonații săi direcți.

Ea a atacat dur un angajat care a refuzat să plece într-o călătorie de afaceri de 50 de zile în timpul pandemiei, când China a impus restricții stricte de călătorie și carantine.

„De ce ar trebui să iau în considerare familia angajatului meu? Nu sunt mama sa”, a spus Qu. O altă replică: „Cine ești tu să-mi spui că soțul tău nu poate suporta asta”.

„Sunt cu 10 sau cu 20 de ani mai în vârstă decât tine. Nu mă simt obosită, chiar dacă am doi copii. Cine ești tu să-mi spui că soțul tău nu poate suporta asta?”, a mai spus Qu Jing.

Angajați exploatați la locul de muncă: Nu te aștepta la weekenduri libere

Într-un alt clip, Qu a împărtășit sacrificiile sale personale ca mamă care lucrează. Ea muncea atât de mult încât a uitat ziua de naștere a fiului ei cel mare și în ce clasă era fiul ei cel mic la școală. Ea a spus că nu a regretat acest lucru pentru că „a ales să devină o femeie de carieră”,

„Dacă lucrezi în domeniul relațiilor publice, nu te aștepta la weekenduri libere. Ține telefonul deschis 24 de ore pe zi, mereu gata să răspunzi”, a spus ea într-un al treilea videoclip.

Utilizatorii au criticat-o pe Qu pentru abordarea sa agresivă și insensibilă și au acuzat-o de promovarea unui loc de muncă toxic. Compania şi-a cerut scuze, după ce a obligat angajaţii să răspundă 24 de ore pe zi

Qu și-a cerut scuze joi și a spus că nu vorbea în numele companiei, dar remarcile ei au declanșat deja o reacție în China, unde tinerii se plâng de mult timp de o cultură a suprasolicitării excesive și de medii profesionale extrem de competitive, în special în industria tehnologică.

„Am citit cu atenție toate opiniile și comentariile de pe diverse platforme, iar multe critici sunt foarte pertinente. Reflectez profund asupra lor și le accept cu umilință”, a scris Qu.

De asemenea, cofondatorul Alibaba, Jack Ma, a atras critici intense după ce a aprobat tendința „996”, ceea ce înseamnă să lucrezi de la 9 dimineața la 9 seara, șase zile pe săptămână, și a numit-o „o mare binecuvântare”.

„Ea ar trebui să conducă departamentul de relații publice al lui Baidu, dar ea însăși este profund implicată într-o criză de relații publice. Vorbește despre lipsa de profesionalism”, a scris un comentator.

Prețul carburanților continuă să scadă. Cât vor costa de mâine

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atestă în continuare ieftinirea prețurilor la carburanți pe bursele internaționale, tendință care se reflectă fidel la stațiile petroliere din Republica Moldova, scrie tvrmoldova.md.

În consecință, pe parcursul săptămânii curente benzina a scăzut sub pragul de 26 lei/litru, iar motorina sub 21 lei/litru. Motorina, la prețul dat s-a comercializat ultima dată la începutul anului curent, fapt ce semnifică o recuperare totală a prețului acestui produs după fluctuațiile din ultimele luni.

Pentru următoarele patru zile, 11.05.2024-14.05.2024, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

– 25,69 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-23 bani);
– 20,95 lei/litru – pentru motorina standard (-09 bani).

ANRE urmărește îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii că actualul mecanism de stabilire a prețurilor este unul transparent și garantează corectitudine maximă pentru acestea.

Bucătarul personal al lui Obama a fost găsit mort într-un lac
Articolul anterior
”Mai bine fascist, decât gay!” Curioasa transformare a Alessandrei Mussolini: de la apărătoarea moștenirii bunicului fascist, la activistă pentru drepturile LGBTQ+
Articolul următor