Tumoare gigant de 50 de cm la o adolescentă, operată minim invaziv de echipa Medpark

O formațiune de peste 50 de cm localizată în abdomenul unei adolescente de 14 ani – o problemă medicală cu care s-au confruntat chirurgii ginecologi Medpark și care a fost rezolvată printr-o intervenție minim invazivă cu aplicarea biopsiei intraoperatorii pentru a identifica tipul tumorii: benign sau malign, chiar în timpul operației.

Pacienta a ajuns la consult invocând dureri abdominale și creșterea burții în volum. Un examen ecografic a arătat că durerile erau cauzate de formațiunea care a invadat o bună parte din cavitatea abdominală și care s-a triplat în volum într-un singur an.

Operată minim invaziv, cu păstrarea funcției reproductive 100%

Din dorința de a păstra funcția reproductivă în totalitate, dar și pentru a nu supune pacienta unei reabilitări îndelungate, echipa chirurgilor ginecologi Medpark, dr. Natalia Sablina, medicul curant al pacientei și dr. Natalia Raiu, au decis efectuarea operației pe cale laparoscopică după tehnologia Hasson cu aplicarea Alexis Laparoscopic System, disponibil doar la Medpark.

Unicitatea acestei tehnici constă în posibilitatea pe care o oferă chirurgului. În cazul prezenței unei formațiuni lichidiene voluminoase, Alexis system permite vizualizarea marginilor tumorii și menținerea conținutului tumorii în afara cavității abdominale.

Natalia Sablina, chirurg ginecolog, onco-ginecolog: „Formațiunea pacientei era într-atât de mare, încât în timpul ecografiei am înțeles că această tumoare gigant atinge diafragma. Din cauza dimensiunilor enorme, toate organele erau comprimate. Iar atunci când a efectuat un IRM bazin mic și abdomen, polul superior al formațiunii nu a încăput în imagine. Și, deși în toate instituțiile la care au mers pacienta cu mama ei primeau recomandarea de intervenție prin laparatomie largă, verticală, adică abord clasic, noi am decis să facem intervenția pe cale minim invazivă. Pe lângă aspectul estetic, am păstrat ovarul stâng în totalitate, respectiv în viitor, șansele să devină mamă sunt de 100%.”

În timpul intervenției s-a constatat că formațiunea avea 5 litri de lichid, iată de ce adolescenta se plângea de creșterea burții în volum.

Natalia Raiu, chirurg ginecolog: „În cazul pacientei am efectuat o chistectomie și salpingectomie pe stânga, de pe urma căreia am eliminat și acel lichid care era stocat în interiorul tumorii. Imaginați-vă o sticlă de 5 litri cu apă pe care mulți dintre noi o cumpără la magazin. Cum ar fi ca toți acești cinci litri să fie în interiorul nostru și constant să purtăm această sticlă cu noi. Obositor, nu? Pacienta operată a dat dovadă de mult curaj și suntem bucuroși că am reușit să o ajutăm, având grijă nu doar de înlăturarea formațiunii, dar și de aspectul estetic. Pe abdomen în locul unei mari cicatrici, adolescenta va avea doar 4 găurele, care cu timpul vor deveni invizibile.”

Biopsia intraoperatorie – factor de decizie în timpul intervențiilor

Decizia de a realiza o biopsie intraoperatorie a fost luată încă înainte de intervenție, pentru a exclude un diagnostic malign. Astfel, datorită posibilităților unice ale Spitalului Internațional Medpark, intervenția a fost realizată în volum complet și în condiții de maximă siguranță.

Alexandru Neguleanu, medic anatomo-patolog: „Au fost prelevate probe intraoperator dintr-o tumoare mare, cu conținut lichidian, transparent, din care au fost extrase 4 fragmente pentru examenul extemporaneu. Rezultatul biopsiei intraoperatorii este ulterior confirmat prin metoda histopatologică clasică. La moment, avem un rezultat pozitiv, ambele investigații au arătat că formațiunea este una benignă.”

Imediat după înlăturarea tumorii gigant, a reapărut talia

A doua zi după intervenție, pacienta a fost încurajată să se ridice și să revină la activitatea ei cotidiană.

Vera, pacientă: „Îmi dădeam seama că ceva nu era în regulă și căutam răspunsuri. Sunt bucuroasă că am ajuns la medicii de aici. Deși îmi era frică de intervenție, doamna Raiu și Sablina au avut grijă să îmi explice tot ce urmează și să îmi insufle siguranță și calmitate. Acum, după intervenție am observat că a apărut și talia care era invizibilă din cauza acestui chist. Aveam o burtă proeminentă și nu îmi plăcea asta, mai ales că nu era din cauza alimentației. Mulțumesc mult medicilor Medpark!”

Postoperator, Vera a slăbit cu 6 kg și au dispărut edemele de pe membrele inferioare cauzate tot ce această tumoare care comprima vena cavă inferioară, cel mai mare vas din organismul uman.

Pentru informații și programări accesează www.medpark.md sau contactează-ne la tel. (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Un meșterul popular din nordul țării a reînviat tradiția păpușilor de altă dată
Articolul anterior
Ajutor pentru persoanele care au suferit pagube în urma intemperiei de ieri
Articolul următor