La 70 de ani și-a adus pe lume puiul. Este cea mai bătrână pasăre din lume

Un albatros laysan (Phoebastria immutabilis) a intrat în atenția cercetătorilor și este monitorizată din 1956. Pasărea avea deja 5 ani atunci, iar la 70, a adus pe lume puiul cu numărul 40, devenind cea mai bătrână pasăre din lume.

albatros in cuib cu pui

Cea mai în vârstă pasăre din lume, albatrosul laysan pe nume Wisdom, a uimit lumea cercetărilor biologice cu privire la cât trăiește o pasăre. În 1956 când a fost descoperită și a început să fie monitorizată, se crede că avea 5 ani, acea fiind cea mai fragedă vârstă la care albastroșii ajung la maturitate și pot face pui. 

Wisdom a adus pe lume un puiuț pe Atolul Midway, la 1300 de mile de Hawaii, în mijlocul nordic al Oceanului Pacific. Deși albatroșii se împerechează pe viață, datorită longevivității ei, Wisdom a fost nevoită să își schimbe partenerii de-a lungul timpului. Pasărea septagenară are o relație din 2010 cu Akekamai, un albatros mult mai tânăr decât ea. Până la ea se credea că albatroșii trăiesc numai 40 de ani, dar Wisdom a rescris cărțile de biologie.

”În fiecare an în care Wisdom se întoarce la atol aflăm mai multe despre cât de mult trăiesc păsările sălbatice și cum își cresc puii.”, declară biologul Beth Flint pentru Star Advertiser.  

Uimirea biologilor cu privire la Wisdom este cu atât mai mare cu cât viața unui albatros este extrem de tumultoasă și periculoasă. Aceștia își petrec 90% din viață pe mare sau zburând în Pacificul de Nord, supuși forțelor naturale ale oceanelor, de la furtuni la prădători, dar și forțelor create de omenire, precum poluarea cu plastic și alte residuuri periculoase. În celelalte 10 procente stau pe uscat pentru a se reproduce și numai atunci pot să fie observate de oameni. Mai mult, albatroșii nu depun ouă în fiecare an, și când o fac, depun numai unul, așa că fiecare pui este foarte prețios. 

Wisdom este vedeta insulei Hawaii, specia ei fiind numită mōlī și făcând parte din cultura indigenă, reprezentând zeul agriculturii Lono, cel care simbolizează ploaia, fertilitatea și muzica.

sursa

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

O moldoveancă de 55 de ani a îndoliat întreaga comunitate din Italia, țara unde era stabilită. Femeia cu ,,inimă de aur” era cunoscută de toți ca „Îngerul măștilor”
Articolul anterior
Două companii noi intră pe piața gazului din Republica Moldova
Articolul următor