O nouă provocare! Rusia a atacat cu drone portul Izmail, la circa 15 km de România, şi depozitele de cereale din Odesa

Drone ruseşti au atacat în primele ore ale zilei de miercuri instalaţii portuare şi de depozitare a cerealelor din sudul regiunii de coastă ucrainene Odesa, dând foc unora dintre ele, a scris guvernatorul regional Oleh Kiper pe aplicaţia de mesagerie Telegram, scrie ziare.com.

De asemenea, capitala Kiev a fost vizată de un atac masiv cu drone, dar toate au fost doborâte, provocând însă unele pagube materiale, relatează Reuters şi AFP.

„În cursul nopţii, inamicul a îndreptat drone de atac spre sudul regiunii Odesa. În urma atacului, au izbucnit incendii la instalaţiile portului şi infrastructurii industriale din regiune, iar un lift a fost avariat. Toate serviciile relevante lucrează la faţa locului”, a anunţat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper.

Nu au fost raportate victime, a precizat guvernatorul.

„Ţinta evidentă a inamicului a fost infrastructura portuară şi industrială a regiunii. Forţele de apărare aeriană au lucrat neobosit timp de aproape trei ore”, a anunţat, la rândul său, armata ucraineană.

Presa ucraineană a relatat că dronele „Shahed”, de fabricaţie iraniană, au sosit dinspre Marea Neagră şi apoi s-au deplasat spre vest, de-a lungul fluviului Dunărea, spre Izmail, un port-cheie din care grânele ucrainene sunt transportate cu barje spre portul românesc Constanţa de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe.

Pentru prima dată de la expirarea acordului privind cerealele, mai multe nave de marfă străine sosiseră duminică în portul Izmail prin Marea Neagră, a relatat presa ucraineană.

Un alt atac rusesc, la sfârşitul lunii iulie, a vizat terminalul portuar Izmail din Delta Dunării, distrugând un depozit de cereale.

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra infrastructurii agricole și portuare ucrainene după ce a refuzat să prelungească acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră, care permitea exporturile ucrainene. De atunci, micile porturi fluviale de pe Dunăre, Reni şi Izmaïl, din regiunea Odesa, aflate la graniţa cu România, au devenit principala cale de ieşire pentru produsele agricole ucrainene.

KIEVUL, ATACAT ÎN TIMPUL NOPŢII CU CEL PUŢIN 10 DRONE

Un alt atac major cu drone a vizat capitala Kiev în timpul nopţii.

Potrivit şefului administraţiei militare a capitalei, Serghei Popko, grupuri de drone „Shahed”, venind din mai multe direcţii, au intrat simultan pe cerul capitalei. „Toate ţintele – mai mult de zece drone – au fost detectate şi distruse la timp”, a declarat el pe Telegram.

Cu toate acestea, resturi de la dronele doborâte au căzut în cartierele Solomianski, Golosiivski şi Sviatoşinski. „Există pagube în spaţiile nerezidenţiale şi la suprafaţa drumurilor, dar nu există distrugeri grave sau incendii”, a precizat administraţia militară.

Primarul Kievului, Vitali Klitciko, a confirmat că au căzut fragmente de drone în mai multe cartiere şi că sunt pagube materiale. „Nu există morţi sau răniţi în capitală”, a confirmat şi el pe Telegram.

În cartierul Golosiivski, resturile au căzut pe un teren de joacă şi pe o clădire nerezidenţială, potrivit administraţiei militare.

Cu o zi înainte, Rusia afirmase că a anihilat un val de atacuri cu drone aeriene şi maritime împotriva Moscovei, Crimeei şi a flotei ruseşti din Marea Neagră. Un zgârie-nori din districtul financiar al capitalei a fost lovit pentru a doua oară în doar câteva zile.

Atacurile împotriva capitalei ruse şi a împrejurimilor sale s-au înmulţit din primăvară, o incursiune vizând chiar Kremlinul în luna mai.

Rusia a anunţat luni că îşi va intensifica loviturile împotriva infrastructurii militare ucrainene ca răspuns la atacurile cu drone împotriva teritoriului său, pe care le atribuie Kievului.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Miss Moscova 2023 nu știe deloc geografie! Cum a răspuns la întrebarea ”Care este capitala României?” VIDEO!
Articolul anterior
Incendiu la Strășeni! Un șopron cu lemne a fost mistuit de flăcări
Articolul următor