Acestea sunt semne că mănânci prea multă sare

Sarea este un condiment care poate adăuga savoare alimentelor. Este formată din aproximativ 60% clorură și aproximativ 40% sodiu. Aproape toate alimentele din natură, precum legumele, fructele, nucile, carnea, cereale integrale și lactatele, au un conținut scăzut de sodiu.

Sarea de masă. Pericolul la care ne expunem când consumăm prea multă sare –  Capital

Sarea pe care o mâncăm ajută la relaxarea și contractarea mușchilor, dă o mână de ajutor impulsurilor nervoase și echilibrează mineralele și apa pe care le absorbim în organism.

Corpul nostru are nevoie doar de o cantitate mică de sodiu. Ar trebui să asigurăm aproximativ 1.500 de miligrame de sare organismului în fiecare zi. Dar cei mai mulți consumă mai mult, aproximativ 3.400 mg. Prea multă sare poate duce la un accident vascular cerebral, boli de inimă și hipertensiune arterială. Cum știi că consumi prea multă sare?

Adaugi masă corporală

Când corpul reține apă, s-ar putea să te ,,îngrași”. Dacă te-ai îngrășat repede, într-o săptămână sau chiar în câteva zile, ar putea să fie și pentru că ai prea multă sare în dietă. Dacă adaugi mai mult de 2 sau 4 kilograme într-o săptămână, gândește-te la alimentele pe care le-ai consumat în ultimele zile și încearcă să faci modificări pentru a reduce consumul de sare.

Ești umflat

Balonarea, atunci când stomacul se simte umflat este unul dintre cele mai frecvente efecte pe termen scurt ale consumului de prea multă sare. Sarea îți face corpul să rețină apa, astfel încât se acumulează lichid suplimentar în țesuturi.

Este important șă știi că alimentele nu trebuie să aibă gust sărat pentru a fi bogate în sodiu. Sandvișurile, pizza, covrigii și supa conservată pot fi surse ascunse de sare.

Tensiunea arterială crește

Există o mulțime de motive pentru care ai putea avea hipertensiune arterială, dar unul dintre motive ar putea fi și faptul că ai un aport prea mare de sodiu. Modificarea tensiunii arteriale are loc prin rinichi. Prea multă sare le îngreunează funcționarea de aceea ei încearcă să lucreze suplimentar ca să elimine sarea și așa se ajunge și la eliminarea unei cantități mari de lichid, în general, lichid de care nu este nevoie, dar uneori se poate ajunge și la deshidratare. Ca urmare, tensiunea arterială crește.

Fața și picioarele „pufoase”

Edemul poate fi un semn de prea mult sodiu în organism. Părți ale corpului, cum ar fi fața, mâinile, picioarele și gleznele, sunt cel mai probabil să se umfle din cauza sării.  Dacă ești mai umflat decât de obicei, verifică și câtă sare mănânci.

Ți-e sete mereu

Dacă ți-a fost cu adevărat sete în ultima vreme, ar putea fi un semn că mănânci prea multă sare. Când se întâmplă asta, ajungi să devii deshidratat. Corpul tău trage apa din celule și s-ar putea să începi să simți nevoia de a bea apă. Apa plată, simplă, mai degrabă decât alte lichide de băut poate ajuta la neutralizarea acelei sări și îți poate împrospăta celulele.

Mergi des la toaletă

Mai multă sare ar putea genera mai multe drumuri la baie. Acest lucru se poate datora faptului că sarea îți poate corpul să tânjească după apă, cee ace în mod evident, încurajează consumul de lichide, ceea ce solicit rinichii și vezica. De aceea, s-ar putea să fie nevoie să mergi la baie mai mult și mai des decât de obicei.

Nu dormi bine

Dacă mănânci prea multă sare înainte de culcare, acest lucru poate duce la tulburări de somn. Semnele pot varia de la somn neliniştit, la trezirea noaptea, până la lipsa de odihnă dimineaţa.

Când există prea multă sare în sânge, apa iese din celule pentru a dilua sarea. Rezultatul? Celule obosite și cu funcționare deficitară, care te fac să te simți mai slăbit decât de obicei.

Diaree sau crampe abdominale

Dacă prea multă sare din dieta ta te face să te deshidratezi, stomacul tău va simți. S-ar putea să fie o senzație de greață sau să ai diaree. Dacă ai stomacul deranjat sau ai crampe, aruncă o privire la ceea ce ai mâncat în ultimele zile și află cum să reduci cantitatea de sare. Bea mai multă apă, ca să rehidratezi celulele și să eviți starea de rău.

Efectele pe termen lung

Deși există o mulțime de efecte pe termen scurt la care să fii atent, există și efecte pe termen lung ale consumului de prea multă sare. Îți poate crește riscul de apariție a mușchiului cardiac mărit, dureri de cap, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, boli de rinichi, pietre la rinichi, osteoporoză, cancer de stomac și accident vascular cerebral.

Cum să reducei consumul de sare

Deoarece 9 din 10 oameni din țările urbanizate consumă prea mult sodiu, sunt șanse ca și tu să consumi prea mult. Pentru a te ajuta să menții nivelurile sub control, citește etichetele și verifică conținutul de sodiu din alimentele pe care le cumperi. Când alegi condimente, alege-le pe cele care nu includ sodiu pe etichete. Folosește sarea cu chibzuință la gătit!

sursa

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Cântăreaţa Cardi B scapă de urmărirea penală, după ce a aruncat cu microfonul într-un spectator. Ce i-a făcut un fan în timpul unui concert
Articolul anterior
Nu vei mai putea călători cu avionul dacă ai aceste boli. OMS a emis o listă cu 18 exemple
Articolul următor