Primarul Ion Ceban acuză CEC că vrea să fraudeze alegerile din Capitală

Ion Ceban susține că deține „dovezi cum CEC se pregătește de fraudarea rezultatelor alegerilor locale generale din municipiul Chișinău”.

Edilul a declarat că PAS ține totul sub control și că guvernarea va frauda prin intermediul listele electorale, transmite Știri.md.

„Pe unele liste din localitățile Chișinăului au dispărut votanții, iar în alte localități au adăugat câteva sute și mii.

Unul din mecanismele folosite de actuala guvernare în acest scop vor fi listele electorale, iar instrumentele prin care vor pune în aplicare această ilegalitate sunt Comisia Electorală Centrală (CEC) și Agenția Servicii Publice (ASP), conduse exclusiv de exponenți PAS. 

Potrivit Hotărârii nr. 1157 CEC, din 04 august 2023, care face referire la datele prezentate de ASP, numărul de locuitori din Chișinău și cele 18 suburbii din componența municipiului a fost diminuat drastic în comparație cu datele de la ultimul scrutin local general. 

În Chișinău  – de la 779.339 a scăzut la 665.668 sau cu 113.671 de locuitori, iar în 17 din 18 suburbii cu aproape 16 mii de locuitori mai puțini.

În același timp, în orașul Durlești numărul populației crește de la 19.382 la 22.194  de locuitori sau cu 2.812 de persoane.

În funcție de aceste date, CEC a decis micșorarea numărului de consilieri locali în 6 din cele 18 suburbii ale municipiului Chișinău în:

 ⁃ Budești de la 15 la 13;

 ⁃ Cricova de la 23 la 17;

 ⁃ Cruzești de la 11 la 9;

 ⁃ Ghidighici de la 15 la 13;

 ⁃ Trușeni de la 23 la 17;

 ⁃ Vadul lui Vodă de la 15 la 13. 

La Durlești, a fost majorată componența consiliului local de la 23 la 27 de membri. 

Cel mai paradoxal lucru și care ne dă mari bănuieli că se pregătește furtul votului cetățeanului la alegerile generale locale din noiembrie este că datele cu privire la numărul de populație prezentate de ASP la CEC sunt total diferite de datele prezentate de aceiași instituție, ASP, administrațiilor publice locale de nivelul I. 

De exemplu, dacă ASP, cu referire datele din Registrul de Stat al Populației de la 01.01.2023, prezintă CEC-ului că în comuna Ciorescu, suburbie a municipiului Chișinău, sunt 5.874 de locuitori, la solicitarea Primăriei Ciorescu, ASP prezintă un număr de 7.129 de locuitori, ATENȚIE, tot conform situației de la data de 01.01.2023.  

În suburbia Vadul lui Vodă, la data de 01.01.2023 erau înregistrați 5.380 de locuitori, CEC prezintă 4.590 de cetățeni. 

La Grătiești, conform datelor CEC, la data de 01 ianuarie 2023,  ar fi 6 142 de locuitori, Biroul Național de Statistică prezintă însă Primăriei locale informația că la începutul acestui an în comună sunt 6.793 de locuitori.

Un alt exemplu este orașul Cricova, potrivit datelor BNS, la 01.01. 2023, în suburbie erau peste 10.400 de locuitori, pe când CEC și ASP indică că populația la Cricova ar fi la acea dată în număr de 7.995.

Toate acestea se fac pentru a frauda rezultatele alegerilor, iar numărul de consilieri este micșorat acolo unde PAS știe, conform sondajelor sale, că nu are șanse să fie votat masiv de cetățeni. 

DAR CARE ESTE SITUAȚIA PE REPUBLICĂ?

ATENȚIONĂM PRIMARII SĂ VERIFICE LISTELE.

Vom sesiza toate organele competente, misiunile diplomatice, instituțiile internaționale și observatorii care vor monitoriza organizarea și desfășurarea scrutinului din noiembrie”, a declarat Ceban.

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a venit cu niște declarații care pun sub semnul întrebării activitatea CEC. Edilul spune că președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, care este membră a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), pregătește să fraudeze alegerile locale din Capitală și a cerut demisia acesteia. 

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Un tren cu sute de pasageri a deraiat în Suedia din cauza furtunii
Articolul anterior
Circa 30.000 de israelieni vor trece prin Moldova, în luna septembrie
Articolul următor