Copaci sănătoși, tăiați în Capitală

Defrișările de pe strada Alexandru Bernardazzi din centrul capitalei au fost efectuate și în baza solicitării venite din partea întreprinderii „Apă-Canal Chişinău”, pe motiv că „o parte din arbori au contribuit la deteriorarea rețelei de apă”. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” Victor Nichituș, scrie newsmaker.md

În ajun, un cititor NM care a ținut să rămână anonim ne-a scris că pe strada Alexandru Bernardazzi din centrul capitalei, reprezentanții Spații Verzi ar defrișa arbori sănătoși. Acesta a expediat mai multe imagini de la fața locului. „O tăiere nemiloasă a copacilor”, a menționat el.

Contactat de NM – pe 9 august, purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” Victor Nichituș a argumentat că toate lucrările de defrișare care sunt executate de întreprindere se fac cu autorizația Agenției de Mediu din subordinea Ministerului Mediului. El a adăugat că „cei care au eliberat autorizația sunt responsabili pentru starea de sănătate a acestor arbori” și că Agenția de Mediu „știe ceea ce eliberează”.

„Sunt foarte multe cazuri când suntem telefonați și ni se solicită să defrișăm arborii pentru că ar fi rupți sau bolnavi, dar noi nu putem să facem acest lucru fără existența unei autorizații”, a subliniat reprezentantul întreprinderii.

Pe 10 august, purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” Victor Nichituș a venit cu unele precizări. El a spus că lucrările „s-au făcut și în baza solicitării venite din partea Apă Canal din cauza faptului că o parte din arbori de pe Bernardazzi prin rădăcinile lor au contribuit la deteriorarea rețelei de apă”.

Mai mulți angajați de la CFM nu și-au primit salariile de jumătate de an

Criza financiară continuă la Întreprinderea de Stat „Calea Ferată a Moldovei”. Mai mulți feroviari nu și-au primit salariile de jumătate de an. Angajații stației Ghidighici au primit abia în decembrie leafa pentru iulie. Oamenii spun că sunt disperați și cred că singura soluție este un proces în instanță. De cealaltă parte, directorul interimar al întreprinderii, Serghei Tomșa, a refuzat să comenteze.

Zinaida Sturza activează la stația Ghidighici de aproape patru decenii. Ea coordonează operațiunile ce țin de mersul trenurilor și manevrarea acestora. Pentru a ajunge la serviciu, face naveta zilnic. Vine de la Sipoteni, raionul Călărași, la peste 50 de kilometri distanță.

„Eu de la Călărași mă trezesc la ora 04:00 dimineața, mă îmbrac și vin cu trenul, ajung la 07:00 la lucru și seara mă duc cu trenul. E obositor, pierdem ore pe drum”, a menționat Zinaida Sturza, transmite Moldova1.

Moldova 1 i-a telefonat directorului interimar al CFM, Serghei Tomșa, pentru a afla când vor fi achitate restanțele salariale. Acesta a spus că nu oferă niciun comentariu pe motiv că este zi de odihnă.

Situația la Calea Ferată a Moldovei a început să se agraveze după luna august 2022, când a scăzut tranzitul din Ucraina, odată cu redeschiderea portului de la Odesa. Tot de atunci, feroviarii au început să-și primească salariile cu întârziere de câteva luni. Pierderile estimative ale întreprinderii au constituit peste 180 de milioane de lei.

Lacrimi și durere la Bălți: Fetița de 8 ani, ucisă de un șofer beat, a fost condusă pe ultimul drum

Fetița de 8 ani, ucisă în accidentul cumplit de la Bălți, este condusă astăzi pe ultimul drum. Primarul orașului Bălți, Alexandr Petkov, a transmis un mesaj de condoleanțe familiei victimei, scrie newtv.md

„Astăzi, Bălțiul o petrece pe ultimul său drum pe Polina, o fetiță de 8 ani, a cărei viață a fost curmată din cauza iresponsabilității criminale a unui șofer beat. Ca tată, ca om, ca primar, nu găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima durerea pe care o simt acum rudele fetei. În numele întregului oraș, transmit cele mai sincere condoleanțe familiei. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă sprijini în aceste zile dificile. Această tragedie trebuie să fie un apel pentru noi toți: să oprim iresponsabilitatea. Justiția trebuie să fie cât mai severă în astfel de cazuri, iar fiecare dintre noi nu trebuie să fie indiferent. Nu putem accepta ca șoferii beți să continue să pună în pericol viețile copiilor noștri”, a menționat edilul de Bălți.

Accidentul s-a produs pe 6 ianuarie, în ajun de Crăciun, la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și A. Pușkin din Bălți. Șoferul unui Porsche, în vârstă de 38 de ani, a ignorat culoarea roșie a semaforului, astfel a lovit un taxi care circula regulamentar. În urma impactului, Porscheul a fost proiectat într-un Mitsubishi. Poliția a stabilit că șoferul Porsche-ului era beat la volan. Acesta avea o concentrație de alcool de 0,77 mg/l în aerul expirat.

În urma accidentului, fetița de 8 ani, pasageră în taxi, a murit. Mama copilei, în vârstă de 44 de ani, și șoferul taxiului, în vârstă de 45 de ani, au suferit diverse traumatisme.

Carburanții devin tot mai scumpi

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit prețurile maxime de referință pentru produsele petroliere principale de tip standard pentru mâine, 10 ianuarie, scrie safenews.md.

Astfel, prețul unui litru de benzină A95 nu trebuie să depășească 23,84 lei, iar cel pentru un litru de motorină – 20,64 lei.

Prețurile respective ar însemna o scumpire cu 33 de ani la benzină și cu 22 de bani la motorină.

Bătaie la beție în sectorul Buiucani. Mai mulți bărbați agresivi, conduși la poliție
Articolul anterior
Bărbatul din Orhei care a dispărut fără urmă, a fost găsit fără suflare pe un câmp din satul Hulboaca
Articolul următor