Exportul de legume moldovenești în Ucraina este în continuă creștere

Exportul de legume din Republica Moldova în Ucraina a crescut considerabil după ce Rusia a atacat țara vecină în 2022. Pentru a asigura populația țării cu produse agricole necesare și a reduce riscul crizei alimentare, în anul trecut Ucraina a sporit de trei ori importurile de legume în stare proaspătă din Republica Moldova și de patru ori importul de legume procesate, în comparație cu anul 2021, transmite Moldpres.

Experții proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova afirmă că, deja al doilea an, agricultorii din Moldova exportă preponderent în Ucraina legume în stare proaspătă cum ar fi ceapă, morcov, varză, castraveți și cartofi. Conform datelor statistice, în 2022 Moldova a exportat în Ucraina circa 14,6 mii tone de legume proaspete, comparativ cu 4,5 mii tone de legume exportate în 2021. În lunile ianuarie – mai 2023, Moldova a exportat în Ucraina circa 7,4 mii tone de legume și volumul exporturilor va continua să crească până la finele anului, în situația în care sezonul de recoltare a legumelor abia a început. În ascensiune sunt și exporturile de legume procesate.

Rodion Gudîm, specialist în cadrul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a explicat că, din cauza războiului, Ucraina a început să importe din Moldova legume pe care anterior nu le importa. De exemplu, în 2022 Ucraina a importat din Moldova circa 2,8 mii tone de morcov, în situația în care nici în 2020 și nici în 2021, Moldova nu a exportat morcov în Ucraina. În primele cinci luni ale anului curent, au fost exportate deja cinci mii de tone de morcov, de aproape două ori mai mult decât pe parcursul celor 12 luni ale anului 2022. Se constată și o creștere impresionantă a exportului de ceapă din Moldova, care în anul trecut a fost mai mare de două ori ca volum și de aproape patru ori mai mare ca valoare comparativ cu 2021.

O bună parte din legumele exportate în Ucraina provin din ariile sistemelor centralizate de irigare reabilitate în anii 2010-2015 în cadrul Programului Compact al Statelor Unite ale Americii. Valeriu Papuc produce legume, în special ceapă, în aria sistemului centralizat de irigare Coșnița de mai bine de 20 de ani, pe care le comercializa pe piața locală. În anul 2022, legumele sale au fost exportate în mare parte în Ucraina, deoarece ceapa era de calitate, iar prețul oferit era unul atractiv. 

Directorul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Coșnița, Alexandru Stasev, a afirmat că, în anul curent, mai mulți producători din aria sistemului de irigare au extins suprafața de legume. Din circa 1000 de hectare irigate în 2023, 350 de hectare sunt plantate cu legume, cu 50 de hectare mai mult decât în 2022. A crescut interesul pentru producerea cepei și a morcovului. Dacă în anul trecut în aria sistemului de irigare Coșnița au fost cultivate cinci hectare de morcov, în anul curent a fost extinsă suprafața cu morcov până la 24 de hectare, susține directorul AUAI Coșnița.

Din cauza războiului, producerea legumelor în Ucraina a devenit dificilă deoarece suprafețe extinse de terenuri agricole au fost minate, iar cel mai mare sistem de irigare și barajul din Nova Kahovka au fost distruse.

S-au scumpit cu 30% ciocolatele de la „Bucuria”

Prețurile unor produse ale companiei „Bucuria”, cel mai mare producător de dulciuri din Moldova, au crescut semnificativ în ultima săptămână. Câteva tipuri de ciocolată de 100 de grame costă deja peste 39 de lei, cu 9 lei mai mult decât până acum, ceea ce reprezintă o majorare cu aproape 30%, transmite IPN, cu referire la MoldStreet.

Reprezentanții companiei susțin că nu au majorat încă prețurile la dulciuri și pun pe seama distribuitorilor și rețelelor de magazine creșterea prețurilor de pe rafturi. Totodată, aceștia încurajează consumatorii să cumpere produsele direct din magazinele de firmă, unde prețurile au rămas neschimbate.

Însă, o scumpire oficială a dulciurilor „Bucuria” pare inevitabilă. Conducerea companiei anunță că prețurile vor fi majorate cel mai probabil de la 1 martie 2025, fără a preciza procentul. Creșterea prețurilor la materii prime esențiale, precum zahărul și cacao, este principalul motiv invocat.

Directorul companiei a explicat că zahărul, un ingredient-cheie al dulciurilor, este de două ori mai scump în Moldova decât în Ucraina. Dacă în țara vecină o tonă de zahăr costă între 450 și 480 de dolari, la noi prețul ajunge la 930 de dolari.

Astfel, potrivit reprezentanților „Bucuria”, deși scumpirile recente din unele magazine nu sunt decise de producător, o creștere a prețurilor direct din fabrică este așteptată în curând, notează sursa citată.

În acest context, Uniunea Producatorilor de Zahar a venit cu precizări. Într-un mesaj expediat în adresa unica.md, instituția informează că zahărul, în Moldova, este singurul produs care s-a ieftinit în ultimele
12 luni, conform datelor Biroului Național de Statistică.

”Deși prețurile medii de consum în Moldova au crescut cu 9.1%, prețul la zahăr a scăzut cu 2% în ultimele 12 luni. Totodată, prețul de vânzare a zahărului de către producătorii de zahăr câtre producătorii industriali din Moldova a scăzut și mai mult. Dacă acum 2 ani prețul la zahăr pentru producătorii industriali era în medie de 20,5 lei/kg, acum este de 15,5 lei/kg, o scădere semnificativă de 24%!“, se arată în mesaj.

ANSA a demarat măsuri ferme pentru a limita răspândirea focarelor de pestă porcină și de a combate comerțul ilicit cu porci și carne de porc

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat o serie de acțiuni ferme pentru a limita răspândirea focarelor de Pestă porcină africană(PPA) și de combatere a comerțului ilicit cu porci și carne de porc, care reprezintă un risc major pentru sănătatea animalelor și a populației, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsurile întreprinse includ:

1. Intensificarea controalelor în exploatațiile de porci, în piețe și în locurile de comercializare a produselor de origine animală, pentru a depista și a elimina focarele de PPA și pentru a preveni introducerea pe piață a produselor provenite din comerțul ilicit;

2. Colaborarea cu autoritățile locale și cu alte instituții competente pentru a identifica și a sancționa persoanele implicate în comerțul ilegal cu porci și carne de porc;

3. Informarea și sensibilizarea crescătorilor de porci și a populației cu privire la riscurile PPA și la importanța respectării măsurilor de trasabilitate și de biosecuritate;

4. Monitorizarea permanentă a situației epizootice și actualizarea măsurilor de control în funcție de evoluția acesteia.

Totodată, ANSA a emis Ordinul nr. 58 din 06.02.2025 cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare de control și prevenire a răspândirii focarelor de PPA (se anexează), precum și o dispoziție internă privind inițierea unor serii de controale oficiale inopinate în locațiile unde este comercializată carne de porc.

Astfel, în cadrul acestor controale, s-a depistat, într-un singur caz, intenția de comercializare a aproximativ 500 kg de carne de porc de proveniență dubioasă într-o piață agroalimentară din țară. Carnea a fost confiscată și distrusă, iar spațiile unde se intenționa comercializarea acesteia au fost supuse unei dezinfecții riguroase.

La fel, a fost descoperit un târg de animale care activa ilicit și unde se comercializau porci vii neidentificați și fără actele necesare. Astfel, au fost solicitate explicații de la administrația publică locală. Toate persoanele implicate au fost documentate, fiind deschise dosare administrative, iar spațiile acestui așa-zis târg au fost supuse unei dezinfecții riguroase. 

După elucidarea tuturor aspectelor, persoanele găsite vinovate vor fi sancționate pentru încălcările admise.

În același timp, au fost înăsprite controalele la frontieră pentru depistarea și confiscarea cărnii sau a produselor din carne transportate în bagajele călătorilor.

ANSA îndeamnă cetățenii să fie responsabili, iar administrațiile piețelor să verifice riguros proveniența cărnii și să nu admită produse din circuite dubioase, pentru că riscă sancțiuni.

Cetățenii care desfășoară practici ilegale în domeniul comerțului cu animale sau carne sunt îndemnate să renunțe la aceste acțiuni și să-și legalizeze activitățile.

Pesta porcină africană este o amenințare gravă pentru sectorul zootehnic și pentru sănătatea publică. 

ANSA rămâne angajată în eforturile sale de a asigura un nivel ridicat de siguranță alimentară și de sănătate animală în Republica Moldova.

Facem apel la responsabilitatea tuturor actorilor implicați pentru a proteje sănătatea animalelor și a populației. Împreună cu autorițile implicate (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Poliției, Agenției Naționale a Transportului , Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și APL-uri, etc.) se depune tot efortul pentru a limita difuzarea acestei boli și pentru a combate comerțul ilegal cu porci și carne de porc.

Lot de medicamente și suplimente alimentare de contrabandă, depistate în vama Palanca

La pista de intrare în țară a postului vamal Palanca, pentru efectuarea controlului de specialitate, s-a prezentat un autocar ce efectua cursa Odessa-Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul controlului vamal al bagajelor personale ale pasagerilor, într-una dintre valize au fost depistate medicamente și suplimente alimentare, în cantități comerciale, nedeclarate în scopul transportării ilicite.

Documentat în acest caz este unul dintre pasageri, un cetățean al Armeniei, în vârstă de 49 de ani.

Lotul comercial de medicamente a fost ridicat și este pasibil de confiscare, iar persoana riscă sancționare contravențională.

Cele mai bune universități din lume în anul 2023
Articolul anterior
Rihanna ar fi născut o fetiță
Articolul următor