Gropițele din obraji reprezintă un defect genetic, spun cercetătorii

Una dintre particularitățile trăsăturilor faciale considerată atractivă este reprezentată de prezența gropițelor din obraji. Acestea devin vizibile când o persoană zâmbește sau râde. Este curios faptul că oamenii de știință văd gropițele din obraji ca pe un defect genetic. Cum este explicată de specialiști prezența lor.

Medicii le explică prezența în felul următor: scurtarea unui anumit mușchi facial. Mai precis, este vorba despre mușchiul numit „bifid zygomaticus”, care creează „gropițele” în momentul în care este flexat. Din acest motiv ele sunt vizibile cu precădere dacă o persoană zâmbește, râde sau când are o expresie facială ce presupune flexarea mușchiului respectiv.

Un medic chirurg plastician a declarat, pentru „Smithsonian Magazine”, că acest mușchi are o diviziune anormală în cazul gropițelor din obraji: „Acest mușchi are o diviziune anormală și se atașează de obraji. Conexiunea fibroasă determină ca o simplă cută să devină mai adâncă când o persoană zâmbește, flexând mușchiul.”

Specialiștii vin cu această precizare: în special bebelușii tind să aibă gropițe în obraji în condițiile în care obrajii sunt mai grăsuți. Treptat, pe măsură ce vor crește, este posibil ca aceste gropițe să se atenueze și chiar să dispară. De asemenea, anumite persoane au gropițe în obraji doar în copilărie și când sunt tinere, iar altele le au pe durata întregii vieți.

Din acest punct de vedere, oamenii de știință vin cu următorul argument: gropițele din obraji apar din cauza unui defect al unei gene din țesutul cutanat conectiv al obrajilor, ce survine pe parcursul dezvoltării embrionului. Transferul gropițelor din obraji de la părinți la copii se datorează unei singure gene.

„Genetic Australia” explică moștenirea acestei trăsături faciale astfel:

  • Dacă ambii părinți au gropițe în obraji, șansele ca și copiii lor să aibă sunt cuprinse undeva între 50-100%
  • Dacă doar unul dintre părinți le are, șansele ca și micuțul să le moștenească sunt de 50%
  • Gropițele din obraji se pot moșteni din generație în generație- Frecvența cu care o trăsătură moștenită este transmisă prin gene se numește persistență. Astfel, unele persoane pot avea o anumită genă, dar aceasta nu se va manifesta prin trăsăturile ce i-ar fi asociate. De cealaltă parte, la alte persoane gena se va manifesta, fiind transmisă din generație în generație. Așa se poate întâmpla și în cazul gropițelor din obraji, de aceea de-a lungul timpului s-a putut sesiza că acestea sunt prezente, de pildă, la bunici, la tați și la fiii acestora.

Alt aspect asupra cărora experții în genetică au atras atenția este: moștenirea mai multor tipuri de gene poate să conducă la diminuarea posibilității ca gropițele din obraji să apară. Spre exemplu, o persoană moștenește atât gena responsabilă de apariția lor, cât și gene pentru o față de dimensiuni mici. În acest context, fața de dimensiuni mici nu îi va permite genei responsabile de apariția gropițelor să se manifeste pe deplin.

Cel mai rar tip de gropițe din obraji

Potrivit oamenilor de știință, printre cele mai rare tipuri de gropițe din obraji sunt cele care se află pe un singur obraz, nu pe ambii, așa cum se întâmplă de obicei.

Cu toate acestea, studiile au demonstrat că există un tip de gropițe și mai rar decât cel menționat. Un studiu efectuat în Turcia a adus în prim-plan prezența unor gropițe aflate în fiecare colț al gurii. Din datele avute la dispoziție de cercetători, cel mai probabil și această formă de gropițe se moștenește genetic, plecându-se de la premisa că bunica voluntarei implicate în studiu avea și ea gropițe în aceleași locuri.

sursa

Mărimea sânilor influențează cât de mult transpiră femeile. Studiu

Un studiu realizat de Universitatea din Southampton a măsurat zonele în care femeile transpiră cel mai mult și au comparat densitatea glandelor sudoripare cu diferite mărimi de sutien, scrie g4media.ro. Rezultatele, publicate în revista Experimental Physiology, au fost neașteptate.

Cercetarea a monitorizat 22 de femei tinere și de vârstă mijlocie cu dimensiuni diferite ale sânilor, care erau active din punct de vedere fizic (efectuând 30 de minute de exerciții fizice regulate de intensitate moderată cel puțin trei zile pe săptămână) și care au fost rugate să alerge timp de 45 de minute la o temperatură de 32 de grade în interiorul camerei climatice ThermosenseLab de la Spitalul Universitar din Southampton.

Scanarea 3D a fost utilizată pentru a calcula suprafața sânilor, în timp ce densitatea glandelor sudoripare a fost măsurată cu ajutorul hârtiei înmuiate în iod, care, atunci când este pusă pe piele, reacționează cu substanțele chimice din transpirație. Au fost examinate trei puncte: deasupra și sub mamelon și în triunghiul central al sutienului, între un sân și celălalt.

Producția de transpirație este influențată de factori precum mărimea corpului, metabolismul și condițiile de mediu, dar echipa de cercetare a emis ipoteza că mărimea sânilor ar putea avea, de asemenea, un impact atât asupra producției de transpirație, cât și asupra numărului de glande sudoripare.

Rezultatele au arătat că sânii mai mari aveau mai puține glande sudoripare, producând astfel mai puțină transpirație în timpul antrenamentului, în timp ce producția de transpirație pentru fiecare glandă a rămas constantă.

În ceea ce privește localizarea glandelor, oamenii de știință au stabilit că zona de deasupra și de sub mameloane avea de 2 ori mai puțină densitate și producție de glande sudoripare decât triunghiul central al sutienului.

Reducerea densității glandelor sudoripare între cel mai mic sân monitorizat și cel mai mare sân a fost de 7 ori, informează jurnaliștii italieni.

Densitatea glandelor sudoripare la femeile cu cei mai mari sâni era apropiată de cele mai mici valori raportate în restul corpului.

Cu toate acestea, aceste diferențe nu s-au tradus în disparități în ceea ce privește schimbările de temperatură internă ale femeilor.

Acest lucru ar putea crește confortul și performanța îmbrăcămintei, reducând barierele în calea menținerii unui stil de viață activ, în special pe vreme caldă, când femeile sunt mai predispuse să se confrunte cu probleme precum iritațiile și acumularea semnificativă de transpirație în piept.

Au apărut noi mutații Covid. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici

Experții britanici au avertizat că pandemia Covid „nu a dispărut”, în contextul creșterii infecțiilor și a spitalizărilor despre care se crede că au fost cauzate de noi variante ale virusului, scrie The Independent. Un nou grup de mutații Covid a apărut recent și este denumit colectiv FLiRT, notează Digi24.ro.

Potrivit Agenției de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA), numărul internărilor în spitale din cauza Covid a crescut cu 24% în ultima săptămână,  cu 3,31 cazuri la 100.000 de persoane față de 2,67 la 100.000 în săptămâna precedentă. Profesorul Lawrence Young, virusolog la Universitatea Warwick, a declarat că cifrele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei care cred că virusul a dispărut.

„Virusul nu a dispărut și cu siguranță nu este o infecție sezonieră. O combinație de noi variante de virus, mai infecțioase, și scăderea imunității contribuie foarte probabil la aceste niveluri crescute de infecție.

Speranța este că acest lucru nu va duce la un val mare de infecție, dar trebuie să fim foarte atenți”, a declarat el pentru iNews.

Cifrele UKHSA arată că în săptămâna până în 12 iunie au fost 2.053 de cazuri de Covid, o creștere de 7% față de săptămâna anterioară. Majoritatea celor bolnavi sunt vârstnici.

Agenția de sănătate publică a declarat că termenul FLiRT a fost inspirat de numele mutațiilor din codul genetic al variantelor. Potrivit UKHSA, trei șiruri ale variantei FLiRT denumite KP.1.1, KP.2 și KP.3 au fost responsabile pentru 40% din toate cazurile de Covid din Regatul Unit începând cu aprilie 2024.

Autoritățile sanitare continuă să monitorizeze datele referitoare la noile variante atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional, evaluând gravitatea acestora și eficacitatea continuă a vaccinurilor.

OMS emite o alertă privind medicamentele falsificate folosite pentru diabet și pierderea în greutate

O alertă la nivel mondial cu privire la versiuni contrafăcute de Ozempic, care a devenit cunoscut ca o metodă de slăbire, a fost emisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Medicamentul este cunoscut uneori ca „injecţie de slăbit”, în pofida faptului că principalul său scop este tratamentul diabetului de tip 2.

OMS a afirmat că medicamentele contrafăcute pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Organizaţia i-a sfătuit pe oameni să cumpere medicamentul doar din surse sigure, precum un medic, şi nu de pe site-uri obscure sau prin intermediul reţelelor de socializare.

Ingredientul activ din Ozempic – semaglutidum – îi ajută pe cei cu diabet de tip 2 să controleze cantitatea de zahăr din sânge.

Însă injecţia săptămânală transmite creierul că organismul este sătul, astfel că medicamentul îi ajută pe oameni să slăbească reducând nevoia de a mânca.

Oameni care nu suferă de diabet au obţinut medicamentul pentru a scădea în greutate.

Acest lucru a dus la penurie pentru pacienţii cu diabet de tip 2 şi a creat o piaţă pentru medicamente contrafăcute.

OMS a afirmat că monitorizează raportări în creştere privind Ozempic falsificat în întreaga lume din 2022.

Loturi contrafăcute au fost confiscate de autorităţi în Marea Britanie, SUA şi Brazilia, scrie BBC, conform News.ro.

„(Îi sfătuim pe) specialiştii din sănătate, autorităţile de reglementare şi public să fie atenţi la aceste loturi contrafăcute de medicamente”, a afirmat dr. Yukiko Nakatani, directorul general adjunct al OMS pentru medicamente esenţiale şi produse pentru sănătate.

OMS a avertizat că unele injecţii contrafăcute ar putea să nu conţină semaglutidum deloc, iar alte ar putea să conţină alte substanţe, precum insulina, ceea ce duce la efecte ”neprevizibile”.

„Aceste produse contrafăcute pot avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor”, a arătat OMS.

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a confiscat un lot de Ozempic contrafăcut în octombrie anul trecut.

Acesta intrase în ţară de la livratori autorizaţi din Austria şi Germania şi părea să aibă ambalaj original.

Dr. Alison Cave, ofiţerul pentru siguranţă al organizaţiei, a declarat: ”A cumpăra semaglutidum de la furnizori ilegali, online, creşte semnificativ riscul de a primi un produs care este fie contrafăcut, fie nu este autorizat pentru folosinţă în Marea Britanie”.

Ea a afirmat că injectarea unor astfel de produse „poate pune sănătatea în pericol”.

O versiune mai puternică de Ozempic a fost dezvoltată special pentru scăderea în greutate şi este pusă pe piaţă ca Wegovy. Aceasta este oferită la clinici specializate în reducerea greutăţii din cadrul sistemului naţional de sănătate din Marea Britanie.

Lumea adulților cu autism: De ce se știu atât de puține lucruri despre ei
Articolul anterior
Mihai Eminescu, pe o bancă la Bălți. Unde a fost instalat monumentul
Articolul următor