Povestea ministrului lui Putin care a fugit din Rusia după invadarea Ucrainei și a ajuns șofer de camion în SUA

Un fost ministru rus al Agriculturii, care a fugit din țara sa după ce Putin a decis să pornească războiul din Ucraina, este acum șofer de camion în SUA. ”Sunt mândru de ceea ce fac”, spune fostul înalt demnitar rus.  

Fostul ministru rus și-a condus camionul mare alb spre nord, până a ajuns în Michigan. Marile Lacuri i-au oferit o ușurare binevenită, după căldura arzătoare din Texas, scrie The Guardian.

După ce ani de zile a navigat pe coridoarele puterii ruse provinciale, Denis Șaronov lucrează acum ca șofer de camion, căutându-și drumul pe vastele autostrăzi ale SUA.

„Este ca în rai aici, în Michigan. În Texas era prea cald”, spune Șaronov, fost ministru al Agriculturii din Republica Komi, din nordul Rusiei, într-un interviu.

Războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a declanșat un exod istoric al propriului popor. De la începutul invaziei, se crede că sute de mii de ruși au părăsit țara, mânați de opoziția lor față de război și de teama de a fi trimiși în primele linii. Mulți s-au chinuit să-și găsească locuri de muncă în exil și să pună la cale noi vieți de pe laptopurile lor.

Dar puține schimbări în carieră sunt la fel de neobișnuite ca cele făcute de Sharonov, care a fugit din Rusia în septembrie 2022.

„Mulți oameni nu înțeleg alegerea mea și mă batjocoresc. Spun că am trecut de la un ministru la șofer de camion”, povestește Șaronov. „Dar eu nu văd lucrurile deloc așa. Sunt mândru de ceea ce fac”, a adăugat el.

Instagram-ul lui Șaronov, cândva plin de imagini cu el în costum și cravată, întâlnind oficiali și fermieri locali în Komi, seamănă acum cu unul al unui blogger de călătorie, într-o excursie prin țară.

În 2020, a devenit ministrul Agriculturii din Komi, o regiune fără ieșire la mare din nordul Rusiei, aproape de dimensiunea Californiei. Nu avea experiență anterioară în guvern, dar a spus că i s-a oferit postul după mai bine de un deceniu în industria agriculturii.

„Eram curios să văd cum funcționează guvernul”, a spus el, dar a devenit rapid dezamăgit de ceea ce el a descris drept „corupție și birocrație rampantă”, care i-au afectat ministerul.

”În Rusia, oamenii intră în politică să fure bani. Ciorupția mi-a sfâșiat țara”

„În Rusia, principalul motiv pentru care oamenii intră în politică este să fure bani. Corupția mi-a sfâșiat țara. Fie participi la jaf, fie ești aruncat afară”, afirmă Șaronov.

El a susținut că, în cele din urmă, a căzut în dizgrația șefului său regional, Vladimir Uyba, după ce a refuzat să intre în scheme funciare corupte și a fost demis în ianuarie 2022.

La o lună după retragerea lui, trupele ruse au invadat Ucraina, o decizie care l-a făcut să se simtă „profund afectat”.

„Mi-am dat seama că, rămânând în țară, voi participa la acest război ilegal într-un fel sau altul”, a spus el.

Paharul s-a umplut când a venit când a primit un ordin de a se alătura războiului, în campania de mobilizare din Rusiei, în toamna anului trecut.

„Când ofițerii au venit să transmită o citație la adresa mea de înregistrare, nu mi-a mai rămas nimic de făcut decât să părăsesc țara”, a spus el.

Șaronov, care la 48 de ani era prea în vârstă pentru a fi mobilizat conform legii ruse, a legat primirea ordinului de „conflictul său prelungit” cu Uyba, despre care a susținut că a încercat să scape de el trimițându-l în Ucraina.

Salariul de șofer de camion în SUA e la fel cu cel de ministru în Rusia

Nedorind să lupte în războiul lui Putin, fostul ministru a ales să fugă din țară. După ce a studiat în Vermont în timpul unui schimb de experiență în 1995, a decis să-și încerce norocul în SUA.

După o călătorie lungă, cu opriri în Kârgâzstan și Dubai, Sharonov a aterizat în cele din urmă în Mexic, unde a trecut granița cu SUA pe jos și a cerut azil.

SUA au înregistrat o creștere masivă a emigrației ruse de la începutul războiului, peste 8.600 de ruși căutând refugiu la granița SUA cu Mexic în ultimele șase luni – de 35 de ori mai mult decât cei 249 care au făcut acest lucru în aceeași perioadă înainte de război.

În așteptarea rezultatului cererii sale de azil, Șaronov a început să caute modalități de a câștiga un venit. „A lucra ca șofer de camion mi s-a părut cel mai simplu mod de a-mi câștiga existența”, a spus el.

Indicând rubla slabă, care a atins săptămâna aceasta cel mai mic nivel din ultimele 16 luni, el spune că banii pe care i-a câștigat conducând un camion nu sunt foarte departe de salariul unui ministru regional din Rusia, deși a adăugat rapid că majoritatea oficialilor au găsit alte metode de a face rost de bani.

„Dar nu este vorba de fapt de salariu. Este vorba despre a te simți liber. Este o muncă cinstită”, a spus Șaronov.

”Mulți oficiali ruși sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinși de frică”

În șase luni ca șofer de camion a vizitat 45 de state americane, descriind în detaliu frumusețea coastei de vest a Californiei.

„Uneori se simte ca o mare aventură, descoperind țara pe drum”. Șaronov speră să-și folosească experiența pentru a găsi un loc de muncă în sectorul agricol.

Fostul ministru este unul dintre puținii foști oficiali ruși care s-au pronunțat împotriva războiului. La scurt timp după invadarea Ucrainei, Anatoly Ciubais, un reformator veteran și fost demnitar pentru schimbările climatice la Kremlin, și-a dat demisia în liniște. Ciubais rămâne cel mai înalt oficial care a părăsit Kremlinul de la începutul războiului.

„Mulți oficiali sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinși de frică”, a spus Șaronov. „Se trezesc în fiecare dimineață și se conving că nu au altă opțiune”.

Niciun astfel de gând nu îl mai deranjează acum pe Șaronov, pe care îl așteaptă din nou drumul deschis. Următoarea sa oprire – Alabama.

Sursa: www.stirileprotv.ro

O săptămână de doliu în Myanmar: Circa 3.000 de oameni au murit în urma cutremurului devastator

Bilanțul morților în cutremurul devastator din Myanmar a ajuns la 2.719 și este așteptat să depășească 3.000, a anunțat, marți, liderul militar al țării Min Aung Hlaing. Alte 4,521 de persoane au fost rănite și 441 sunt date dispărute. Sistemul de sănătate din Myanmar este depășit, iar operațiunile de salvare sunt în continuare îngreunate de „obstacole semnificative”, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, precum drumuri distruse, poduri prăbușite, infrastructura de telecomunicații instabilă, dar și de conflictul civil care macină țara, scrie antena3.ro

„Spitalele din zonele afectate sunt copleșite, nu fac față numărului de răniți. Există o nevoie urgentă pentru medicii de urgențe și chirurgi, echipamente pentru transfuzii de sânge, anestezice, medicamente esențiale, dar și consiliere psihologică”, a transmis OMS, potrivit The Guardian.

OMS a mai spus că cel puțin trei spitale au fost distruse și 22 au suferit daune extinse. 

În timp ce, liderul militar al Myanmarului a spus că bilanțul morților ar putea ajunge la 3.000, o instituție americană, Agenția de Geologie a SUA, care monitorizează activitatea seismică, a transmis că se va ajunge la peste 10.000 de victime. 

Myanmar a declarat o săptămână de doliu național în amintirea victimelor. În centrul țării, locuințe, centre religioase, școli, universtăți, hoteluri și spitale au fost fie distruse complet, fie au suferit pagube uriașe.  

În grădinița din Kyaukse, la sud de Mandalay, culoarea rucsacurilor roz, albastre și portocalii, rupte și împrăștiate printre dărâmături, spun povestea unei tragedii. Localnicii din Kyaukse spun că, în momentul seismului, în grădiniță erau aproximativ 70 de copii cu vârste între doi și șapte ani. Învățau și se jucau, neștiind ce avea să urmeze. Astăzi, din clădire nu a mai rămas decât o grămadă de cărămizi, beton și fiare contorsionate. Oficial, instituția raportează moartea a 12 copii și a unei educatoare, dar oamenii din zonă cred că numărul real este de cel puțin 40 – aceștia se aflau la parterul clădirii, care s-a prăbușit complet.

Potrivit seismologilor, acest cutremur a fost unul rar de tip „super shear”, ceea ce înseamnă că ruptura din scoarța terestră s-a propagat mai rapid decât undele seismice. Ruptura a avansat spre sud cu aproximativ 5 kilometri pe secundă, direcționând astfel energia spre Bangkok.

Peste 1.000 de locuri de muncă vor fi prezentate la Târgul de Cariere din Chișinău. Ce joburi vor fi puse la bătaie

Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare și employer branding din România și Republica Moldova, revine primăvara aceasta la Chișinău cu o nouă ediție și numeroase oportunități profesionale. Evenimentul, care va avea loc în data de 4 și 5 aprilie, între orele 10:00 și 17:00 la Palatul Național „Nicolae Sulac”, reunește angajatori din diverse industrii, care oferă peste 1.000 de locuri de muncă, scrie diez.md.

Angajatori din domenii de activitate precum BPO, automotive, IT, producție, marketing, comunicare, finanțe-bănci sau consultanță sunt în căutare de talente și abia așteaptă să îți prezinte povestea companiei lor, ofertele de angajare sau oportunitățile pe care ți le pun la dispoziție pentru a te convinge să li te alături.

Printre angajatorii care și-au confirmat deja prezența la Târgul de Cariere se numără: Adtelligent, VEO, Pirelli, Autodoc, IuteCredit, AMBIANȚA, Banca Națională a Moldovei, FinComBank sau Efes Moldova. Printre joburile oferite de companiile participante se numără: specialiști în relații și suport clienți, manageri, consultanți, ingineri, electricieni, economiști, contabili, studenți pentru diverse internshipuri.

Sezon de sezon, Târgul de Cariere aduce angajatorii și candidații mai aproape de îndeplinirea obiectivelor, oferind un cadru dinamic pentru recrutare, employer branding, networking și dezvoltare profesională. Ediția din această primăvară nu face excepție și aduce în prim-plan cele mai noi oportunități profesionale și cele mai active companii naționale și internaționale.

Așadar, fie că ești în căutarea unui job, vrei să afli noutățile de pe piața muncii, să crești notorietatea brandului de angajator, fie vrei să descoperi noi talente care să se alăture echipei tale, Târgul de Cariere este locul potrivit pentru tine.

Târgul de Cariere se va desfășura în perioada 4-5 aprilie la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Târgul de Cariere nu revine la Chișinău doar cu joburi, ci și cu o serie de activități conexe. La eveniment vor avea loc quiz-uri, în cadrul cărora participanții care vor răspunde corect la întrebări vor câștiga premii oferite de companiile prezente. De asemenea, organizatorii vor pune la dispoziție o zonă de gaming, unde vei putea lua parte la diverse competiții care se vor juca pe PlayStation 5.

Logitech G se alătură, și la această ediție, evenimentelor Târgul de Cariere și oferă o serie de premii menite să simplifice activitatea angajaților la locul de muncă (microfoane, căști, mouse-uri, tastaturi). Pentru a le câștiga, candidații trebuie să participe la sesiunile de quiz din cadrul evenimentului și să răspundă corect la întrebări despre piața muncii și mediul profesional.

Trump crede că Putin va respecta acordul de încetare a focului în Ucraina

Donald Trump a declarat luni că Vladimir Putin „îşi va face partea sa” de înţelegere, după ce îşi exprimase cu o zi în urmă frustrarea faţă de blocajele care împiedică să se ajungă la un acord de încetare a focului între Moscova şi Kiev, relatează AFP.

Încercând să-şi îndeplinească propriile promisiuni de campanie, Donald Trump exercită presiuni pentru o încheiere rapidă a războiului în Ucraina, dar negocierile derulate de Washington n-au înregistrat până acum vreun rezultat concret.

Președintele american s-a declarat duminică ”foarte supărat” și ”furios” pe omologul său rus, reticent să se angajeze într-un acord de încetare a focului, şi a ameninţat să impună noi taxe împotriva petrolului rusesc, potrivit unui interviu acordat postului de televiziune NBC.

„Cred că se va ridica la înălţimea a ceea ce mi-a spus. Şi cred că îşi va îndeplini acum partea sa de înţelegere. Şi mai este şi Zelenski, sper că va fi la înălţimea” sarcinii sale, a afirmat deja luni Donald Trump în faţa jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă.

În ceea ce priveşte petrolul rusesc, Donald Trump a spus că nu vrea să „impună taxe vamale” suplimentare. „Dar, cred că aş face ceva dacă aş considera că (el) nu face ceea ce trebuie”, a adăugat el, referindu-se la Putin.

Preşedintele rus a evocat vineri ideea instituirii unei „administraţii temporare de tranziţie” în Ucraina, eventual sub egida ONU, pentru organizarea unor alegeri prezidenţiale „democratice” în această ţară şi abia apoi negocierea unui acord de pace cu noile autorităţi.

În declaraţiile ulterioare de duminică, Donald Trump şi-a moderat totuşi tonul faţă de Vladimir Putin, pentru a-l ataca pe Volodimir Zelenski, pe care îl acuză că vrea să întoarcă spatele acordului privind mineralele rare pe care Statele Unite vor să le exploateze în Ucraina.

Boris Gîlca și-a anunțat demisia din fruntea Direcției municipale de Sănătate
Articolul anterior
Steagul Ucrainei, arborat lângă clădirea FSB dintr-un mare oraș din Rusia
Articolul următor
Close menu