Miere, propolis, polen. Apicultorii din țară își expun produsele în scuarul Teatrului de Operă și Balet

Fagure, miere, propolis, polen – sunt doar câteva dintre produsele expuse la Târgul Apicultorilor, inaugurat astăzi în scuarul Teatrului de Operă și Balet din capitală.

Apicultorii și-au adus mierea în scuarul Teatrului de Operă și Balet

Peste 30 de apicultori din diferite zone ale țării au adus la iarmaroc mai multe tipuri de miere, precum și zeci de produse apicole derivate. Evenimentul se desfășoară tradițional cu ocazia Zilei Naționale a Apicultorului, sărbătorită anual pe 19 august. La târg participă și meșteri populari autohtoni, transmite Moldova1.md.

„- Cât costă un kg de miere? – Mierea de tei în anul acesta costă 120 de lei kg, foarte gustoasă!”

Valentina Caoasevici a adus la târg șapte feluri de miere. Apicultoarea spune că muncește la modernizarea afacerii, care a fost deschisă acum 15 ani, din bani agonisiți peste hotare.

„Anul trecut și anul asta am pus tot nou, rame albe și anul acesta a fost foarte bun pentru noi, miere multă, foarte bună. Avem de sălcâm, avem de tei, avem de flori, avem de rapiță, levănțică și de salvie”, povestește antreprenoarea.

Apicultorii speră că în următoarele zile numărul cumpărătorilor va fi mai mare.

„Acum au căzut foarte mult prețurile, noi nu putem să acoperim măcar cheltuielile. Iată noi dăm cu 130 de lei și încă nu am vândut nimic astăzi. Sâmbătă și duminică tragem nădejde să se vândă.”;

„E o muncă foarte enormă, e o muncă grea, dar avem o durere: la ziua de azi intermediarii primesc în 25 de lei un kilogram de miere de polifloră. Așa preț nu a fost niciodată de când mă țin minte.”;

„În afară de miere, am venit la iarmaroc cu produse cosmetice. Ele conțin produse apicole, totodată avem și ierburi din Codri.”;

În acest an un kilogram de miere din flori costă la târg 80 de lei, iar cea mai scumpă miere – de levănțică – costă 160 de lei kilogramul.

„Facem aceste târguri ca apicultorii să-și poată vinde mierea la un preț cât de cât normal, ca să-și acopere cheltuielile. Consumatorii pot să-și ia mierea direct de la producător, o iau și mai ieftin, își cumpără un produs adevărat ecologic”, spune Constantin Cojocari, organizatorul târgului.

Vizitatorii au rămas mulțumiți de prețuri și de calitatea produselor.

„Bine că sunt târgurile acestea și putem să venim să cumpărăm cu un preț normal, putem să degustăm direct de la producător.”;

„Ăsta e un product foarte prețios și necesar pentru sănătate. Târgurile sunt foarte binevenite oricând, cât mai multe, cât mai des, noi în felul acesta promovăm producătorii.”;

„Prețurile tot normale-s, omul muncește atâta și să dea chiar pe degeaba. Vrem să cumpărăm miere, vrem propolis. Vreau să-mi iau o cosmetică frumoasă de miere.”

La târg, vizitatorii pot găsi produse făcute manual de meșteri populari.

Târgul Apicultorilor din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet se va închide duminică, 20 august. În prezent, în Republica Moldova, sunt peste șapte mii de apicultori înregistrați oficial, iar producția anuală de miere este de peste trei mii de tone. În 2022 țara noastră a exportat în Uniunea Europeană peste două mii cinci sute de tone de miere.

Ultim omagiu pentru Andreea Cuciuc. Biserica și curtea cimitirului, de neîncăput: Sute de oameni își iau rămas bun de la tânără

Lacrimi și durere fără margini! Familia, apropiați, prietenii și sute de oameni își iau rămas bun, în aceste clipe de la Andreea Cuciuc. Ceremonia funerară are loc chiar în aceste momente, informează unica.md.

Tânăra va înmormântată la Cimitirul Armenesc din Chișinău. Sute de oameni s-au adunat afară pentru ai aduce un ultim omagiu Andreei Cuciuc.

sursa: captură de ecran TezaurMedia

Tragedie la Anenii Noi: Două persoane au murit în urma intoxicațiilor cu gaze. Alte două au ajuns la spital în weekend

Două persoane din raionul Anenii Noi au decedat în urma intoxicației cu gaz natural, iar alte două persoane din UTA Găgăuzia, au avut de suferit în urma emanării monoxidului de carbon de la o sobă, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul tragic a fost înregistrat în după-amiaza zilei de 17 noiembrie 2024, într-o casă de locuit din satul Gura Bîcului, raionul Anenii Noi. Aici, au fost depistate cadavrele a două persoane: un bărbat în vârstă de 42 de ani și un copil de 3 ani. În urma cercetărilor efectuate de specialiștii serviciilor de urgență, s-a stabilit că persoanele s-au intoxicat din cauza scurgerii de gaz natural, în timpul utilizării unui cazan de încălzit conectat la rețeaua de gaze.

Al doilea caz a avut loc în dimineața zilei de ieri. Salvatorii din sudul țării au fost informați despre două persoane care s-au intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la o sobă într-o casă din localitatea Copceac, UTA Găgăuzia. Pentru cercetarea cazului, la fața locului au ajuns angajații serviciilor de urgență, inclusiv salvatorii Secției Situații Excepționale Ceadâr-Lunga. Investigațiile efectuate au demonstrat că o femeie în vârstă de 42 de ani și un minor de 12 ani au suferit intoxicație cu monoxid de carbon emanat de la o sobă în care focul a rămas aprins pe toată noaptea. Persoanele au fost transportate la spitalul raional pentru îngrijiri medicale. Circumstanțele cazurilor urmează a fi stabilite de autoritățile competente.

În acest sens, IGSU îndeamnă repetat cetățenii să respecte cu prudență maximă regulile de siguranță la utilizarea instalațiilor de încălzit în perioada rece a anului.

Specialiștii IGSU avertizează că sobele trebuie verificate minuțios înainte de a fi utilizate. Acestea trebuie să fie funcționale și curățate de funingine și depuneri.

Fisurile și defectele trebuie eliminate la timp. De asemenea, pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, încăperile trebuie aerisite periodic, iar canalele de ventilare trebuie să rămână deschise și neobturate. Totodată, pe timp de noapte, oamenii sunt rugați să stingă focul din sobă.

În perioada rece a anului, oamenii trebuie să fie prudenți la utilizarea instalațiilor conectate la gaze naturale. Cetățenii sunt rugați să monteze corect instalațiile alimentate cu gaze naturale, în locuri inaccesibile copiilor. Funcționalitatea acestora trebuie verificată sistematic.

Pentru a evita intoxicațiile din cauza scurgerii gazelor naturale provocate de defecțiuni, este necesar ajutorul specialiștilor autorizați.

Conectarea și utilizarea instalațiilor alimentate cu gaze naturale se va efectua doar după eliminarea cauzelor care ar putea determina scurgeri de gaze.

Persoanele care optează pentru utilizareaze buteliile de gaz, IGSU atenționează că amplasarea acestora în interiorul locuințelor, mai ales în apropierea surselor de căldură, este interzisă. Buteliile care alimentează instalațiile de încălzit trebuie plasate în cutii metalice afară, la o distanță minimă de 5 metri de la intrarea în locuință. Alimentarea acestora este posibilă doar cu combustibilul pentru care sunt destinate.

Conform datelor IGSU, pe parcursul anului au fost înregistrate 44 cazuri de intoxicație cu produsele de ardere în urma cărora au avut de suferit 77- persoane dintre care 30 copii, iar 13 persoane au decedat, inclusiv 2 minori.

În situații de risc, cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Moldelectrica, anunț în contextul atacului asupra sistemului energetic din Ucraina

Moldelectrica a venit cu precizări privind starea sistemului electroenergetic moldovenesc după atacul masiv al Rusiei asupra obiectivelor energetice din Ucraina, informează unica.md.

”Moldelectrrica informează opinia publică despre starea stabilă a sistemului electroenergetic moldovenesc, în contextul atacurilor asupra obiectivelor energetice din Ucraina.

Nu există consumatori de energie electrică afectați urmare a atacurilor din Ucraina.

În cazul oricăror schimbări, vom reveni cu informații de interes public.”, se arată în mesajul instituției.

Tradiții și obiceiuri de Probajnie sau Schimbarea la Față a Domnului. Ce fac creștinii ortodocși în această zi
Articolul anterior
Plimbările cu ponei vor fi interzise în parcurile din Paris
Articolul următor