Marko Șevcenko: Ucraina și-a eliberat jumătate din teritoriile ocupate

Ucraina și-a eliberat jumătate din teritoriile ocupate de Federația Rusă și este în continuă avansare.

O spune ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenko, care a menționat că la 32 de ani de la proclamarea Independenței, Ucraina este puternică din punct de vedere militar, iar toată societatea ucraineană este convinsă că țara va câștiga războiul cu Rusia și-și va elibera toate teritoriile temporar ocupate, transmite IPN.

Ambasadorul Marko Șevcenko spune că după 32 de ani de când Ucraina s-a desprins de Uniunea Sovietică, țara este complet independentă de Federația Rusă și determinată să-și apere integritatea teritorială.

Potrivit diplomatului, ajutorul partenerilor externi ai Ucrainei a venit abia atunci când întreaga comunitate internațională s-a convins că poporul ucrainean luptă cu abnegație împotriva agresiunii militare ruse.

„Acum suntem la cel mai înalt nivel al independenței noastre și la cel mai înalt nivel al puterii militare. Sigur că independența noastră a fost mai mare pe unele domenii înainte de război, din punct de vedere economic, de exemplu. Acum suntem mai puțin independenți din punct de vedere financiar, pentru că o mare parte a bugetului nostru de stat acum este acoperită cu ajutorul partenerilor noștri externi. Dar azi suntem absolut independenți de Federația Rusă. Atunci când partenerii văd că ești sincer în alegerea făcută, vine și ajutorul. Pe cât de mare este efortul propriu, pe atât de mare este și ajutorul venit din exterior. Înainte de război toți aliații noștri credeau că Ucraina va rezista între 24 și 72 de ore, abia când am demonstrat că toată societatea este mobilizată și depune eforturi, atunci a venit și ajutorul extern”, a spus ambasadorul Marko Șevcenko.

Diplomatul mai spune că armata ucraineană reușește să elibereze teritoriile temporar ocupate de Rusia, iar întreaga societate este convinsă că victoria va fi de partea Ucrainei în acest război.

„Ucraina și-a eliberat aproape jumătate din teritoriul ocupat de către Federația Rusă și suntem în avansare. Militarii noștri înaintează și la Sud, și la Est. Deci, suntem în stare nu doar să rezistăm, dar și să găsim soluții pentru a ne elibera teritoriile temporar ocupate. Toată societatea este sigură că vom reuși, mai devreme sau mai târziu. Dacă la început în Rusia se vorbea că Kievul va cădea în trei zile, acum vedem că reprezentanții Rusiei, deputați, politologi sau cei care au acces în cancelariile occidentale, vin cu argumente de genul că Rusia nu poate pierde un război pentru că este o țară nucleară. Armata rusă deja a demonstrat că este slabă, iar singurul lor avantaj este numărul personalului și atât”, a mai spus diplomatul ucrainean.

La 24 august Ucraina celebrează cea mai importantă sărbătoare națională – Ziua Independenței. În această zi, în 1991, Rada Supremă a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene de atunci, a adoptat Declarația de Independență, iar ca rezultat s-a format actualul stat ucrainean.

Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, în ultima zi de campanie electorală. Sâmbătă este ziua tăcerii

Cei doi candidați care se vor duela duminică în cel de-al doilea tur al prezidențialelor, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, mai au o zi pentru a-și convinge alegătorii să-i voteze. Este în ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile președintelui. Mâine și în ziua scrutinului, orice acțiune de promovare și propagandă va fi interzisă atât pentru cei doi pretendenți la Președinție, cât și pentru alegători. Amenzile pot ajunge până la 3000 de lei, scrie voceabasarabiei.md.

Sâmbătă, 2 noiembrie, în așa-numita zi a tăcerii, adică a liniștii electorale, dar și în ziua alegerilor este interzisă distribuirea materialelor electorale și acțiunile de promovare a candidaților. Amenzile pot ajunge până la 900 de lei, inclusiv pentru deteriorarea afițelor electorale plasate legal. În următoarele două zile, candidații nu pot participa la emisiuni TV și nici nu mai pot efectua virări în și din Fondul electoral.De asemenea, este interzisă și transportarea organizată a alegătorilor către secțiile de votare. Cetățenii implicați în asemenea acțiuni riscă amenzi de până la 6.000 de lei. Dacă aceștia dețin companii de transport, amenzile sunt duble și chiar pot fi lipsiți de dreptul de a activa pe o perioadă de până la un an.

Amintim că, în premieră, la prezidențialele din acest an se dau amenzi și pentru alegătorii care acceptă mită sau produse în schimbul susținerii unui candidat, adică așa-numitele „pomeni electorale”. Vara, în Codul Contravențional a fost introdus un nou articol privind „coruperea electorală pasivă”, care prevede amenzi de la 25.000 până la 37.500 de lei.

Franţa suspendă condiţiile Schengen și reintroduce controale la toate frontierele

Franţa suspendă condiţiile Schengen de liberă circulație și reintroduce controale la toate frontierele sale. Măsura se va aplică de mâine, până la 30 aprilie, anul viitor.

Cei care tranzitează sau vizitează această țară vor fi nevoiți să respecte noile reguli. Vor fi vizate frontierele cu Belgia, Luxemburg, Germania, Spania și Italia, scrie tvrmoldova.md.

Măsurile sunt introduse pentru a diminua fenomenul migrației ilegale, cu care Franța se confruntă în ultimii ani.

Situația e chiar alarmantă, spun autoritățile care vorbesc despre o amenințare privind securitatea țării. Acordul Schengen le permite statelor membre să introducă temporar măsuri aspre la frontieră.

Adio, căutări pe Google! Se lansează ChatGPT search, sistemul care vrea să bată toate motoarele de căutare pe web

OpenAI a lansat joi, 31 octombrie, o funcţie de căutare în cadrul ChatGPT, chatbot-ul său viral, poziţionându-se astfel ca un competitor mai puternic pentru motoare de căutare precum Google, Bing, al Microsoft, şi Perplexity, scrie ziare.com.

Noul sistem de căutare, numit SearchGPT, oferă informaţii actualizate, inclusiv scoruri sportive, cotaţii bursiere şi date meteo în timp real, folosind căutări pe web şi colaborări cu furnizori de ştiri şi date. Această funcţie, testată în beta din iulie, este o versiune fin ajustată a modelului GPT-4 al OpenAI.SearchGPT vine ca o mişcare care ar putea avea implicaţii pentru Google, care domină piaţa motoarelor de căutare. De la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, investitorii Alphabet şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la pierderea cotei de piaţă, OpenAI oferind utilizatorilor o alternativă inovatoare la căutarea de informaţii online.Funcţia de căutare din ChatGPT permite utilizatorilor să obţină răspunsuri mai rapide şi complexe, asemănătoare unei conversaţii naturale, iar utilizatorii pot accesa surse de încredere, inclusiv parteneri precum The Associated Press, Reuters şi Le Monde, printr-un buton de ”Surse”.

Disponibilă pentru abonaţii ChatGPT Plus şi Team, noua funcţie va fi lansată în următoarele săptămâni pentru utilizatorii Enterprise şi Edu, iar utilizatorii versiunii gratuite vor beneficia de aceasta în lunile următoare.

Marcajele rutiere de pe strada Alecu Russo vor fi modificate
Articolul anterior
O bunică de 92 de ani, emoționată și surprinsă la maximum. A fost adusă pentru prima oară să viziteze Chișinăul
Articolul următor