Moldindconbank și Visa acordă suport informațional viitoarelor mămici

Din grjia pentru viitoarea generație, Moldindconbank și Visa au organizat un seminar gratuit pentru 100 de graviduțe, astfel încât acestea să pornească cu încredere în minunatul drum care îi așteaptă. Evenimentul a fost susținut de către Maxim Calaraș, medic obstetrician-ginecolog, care a împărtășit din experiența sa profesională de peste 16 ani.

Specialistul a explicat participantelor, pas cu pas, tot ce trebuie să facă viitoarele mămici, de la primele semne de sarcină și până la perioada de după naștere. Totodată, femeile însărcinate au avut posibilitatea să afle mai multe despre importanța alimentației echilibrate și a stilului de viață sănătos, precum și ce trebuie să facă în primele luni din misiunea lor de mămică.

La finalul seminarului, organizat de Moldindconbank și Visa în vederea susținerii viitoarelor mămici, medicul Maxim Calaraș a oferit câteva sfaturi pentru o sarcină liniștită:  

  • Nu amânați vizita la ginecolog odată ce ați sesizat că sunteți însărcinată pentru că ar putea fi o sarcină extrauterină, pe care testele de sarcină nu o pot „demasca”;
  • Efectuați cel puțin șase vizite la medic în perioada sarcinii;
  • E normal ca în timpul sarcinii femeia să adauge 8-16 kg. Adăugarea în masa corporală nu trebuie să determine o gravidă să țină diete. Nici o cură de slăbire nu este acceptabilă pentru că are de suferit fătul;
  • Viitoarea mămică va simți o stare de oboseală, de aceea trebuie să doarmă 8 ore pe zi sau ori de câte ori simte necesitatea;
  • Fumatul pasiv și cel activ trebuie exclus pentru că îi provocați fătului dependența de nicotină, iar intoxicarea cu monoxid de carbon scade calitatea sângelui dumneavoastră. Ca urmare, fătul primește o cantitate mică de oxigen;
  • Nu consumați alcool, care distruge celulele nervoase din creierul bebelușului dumneavoastră (neuronii);
  • Nu utilizați ierburi sau alte metode naturiste;
  • Evitați inhalarea de acetonă. Vopsirea unghiilor se permite doar în încăperi bine aerisite;
  • În primele săptămâni de sarcină evitați contactul cu pisicile de la care poate fi contactată taxoplasmoza;
  • Exercițiile fizice sunt benefice, în special înotul și plimbările.

Seminarul a fost organizat la 19 august în cadrul campaniei “Cardul social Visa de la Moldindconbank – soluție specială pentru mămici în concediul de maternitate și pensionari”.

Moldindconbank – mereu alături!

Caz cutremurător în Italia: O fetiță nou-născută a fost răpită din maternitate de un cuplu care își dorea cu orice preț un copil

O poveste dramatică petrecută la clinica „Sacro Cuore” din Cosenza, regiunea italiană Calabria, a ținut o întreagă regiune cu sufletul la gură, după ce o fetiță abia venită pe lume, a fost răpită din maternitate de un cuplu care își dorea cu orice preț un copil, scrie rotalianul.com.

Din fericire, după numai câteva ore și o mobilizare masivă a autorităților și comunității, micuța, pe nume Sofia, a fost găsită teafără și înapoiată părinților, aducând un final fericit acestui caz cutremurător.

Principalii suspecți, identificați ulterior ca fiind Rosa Vespa, în vârstă de 51 de ani, originară din Cosenza, și soțul ei, Acqua Moses, de 43 de ani, cetățean senegalez, au fost reținuți la locuința lor de la periferia orașului, târziu în aceeași seară.

Imediat după ce s-a dat alarma, autoritățile au blocat toate căile de acces în și din Cosenza, în speranța de a recupera rapid nou-născuta.

Investigațiile ulterioare au arătat că cei doi soți au pretins vreme de nouă luni, în fața prietenilor și rudelor, că așteaptă un copil.

Femeia, care nu poate avea copii, s-a prefăcut că e însărcinată și a anunțat că va avea un băiețel, însă sarcina nu a fost reală.

Când polițiștii au intrat în casa cuplului, i-au găsit pe cei doi pregătiți să sărbătorească sosirea nou-născutului împreună cu niște rude și au îmbrăcat-o pe fetiță ca pe un băiat.

Rosa Vespa anunțase pe Facebook pe data de 8 ianuarie nașterea fiului ei: „După o lungă așteptare, minunea noastră a sosit! Ansel s-a născut astăzi la 20:00. Mami și tati te iubesc!”, a scris ea.

Apoi, pentru a justifica lipsa nou-născutului în familie, femeia le-ar fi spus tuturor că micuțul a rămas în clinică pentru că medicii au fost nevoiți să facă niște analize.

Se pare că, din dorința obsesivă de a avea un copil, au pus la cale un plan detaliat:

Rosa Vespa s-a prezentat la clinica „Sacro Cuore” deghizată ca asistentă medicală și folosind o mască chirurgicală pentru a-și ascunde chipul.

A intrat în salonul în care se afla bebelușa Sofia alături de mama ei, sub pretextul că trebuie să o ducă la un control medical.

Împreună cu soțul său, a luat copilul și a ieșit din spital, încercând inițial să așeze fetița într-un cărucior. În cele din urmă, au plecat cu ea în brațe.

Mai târziu, s-a aflat că au îmbrăcat-o pe micuță în haine de băiețel, deoarece se pregăteau să o prezinte ca „fiul” lor la o petrecere. Camerele de supraveghere surprind și un moment de tensiune între cei doi, după ce bărbatul și-a dat seama că soția lui luase de fapt o fetiță, nu un băiat.

În cele nouă luni anterioare răpirii, Rosa Vespa și soțul său pretinseseră că sunt în așteptarea unui copil. Au spus rudelor și apropiaților că urmează să aibă un băiețel. În data de 8 ianuarie, femeia a publicat pe rețelele de socializare o fotografie – luată, se pare, de nu se știe unde – anunțând că a născut un băiețel pe care l-a numit Ansel, etichetându-și soțul.

Din informațiile obținute după descoperirea cazului, reiese că soțul femeii, pe nume Acqua Moses, lucrează ca mediator cultural într-o cooperativă care se ocupă de migranți și solicitanți de azil.

Recuperarea micuței și reacția comunității

Încă de la primele ore după dispariție, un val de sprijin și solidaritate s-a format în jurul familiei. Părinții, rudele și localnicii s-au adunat în fața clinicii, sperând să audă vești despre fetiță.

Când a sosit vestea că Sofia a fost găsită în viață și în siguranță, atmosfera s-a transformat într-una de ușurare și bucurie generală.

„Un oraș întreg, ba chiar o întreagă regiune, s-a mobilizat ca să ne găsească fetița. Nu cred că voi putea vreodată să trec peste această experiență, însă finalul fericit este că Sofia e bine. Vreau să mulțumesc tuturor, fiecarei persoane în parte”, a declarat mama fetiței, copleșită de emoție și recunoștință.

Autoritățile continuă investigațiile pentru a stabili toate detaliile. Cert este că, datorită reacției rapide a forțelor de ordine și a întregii comunități, micuța Sofia a ajuns în brațele părinților ei în siguranță, punând capăt unui episod dramatic care a ținut o regiune întreagă cu sufletul la gură.

Cel mai mare aisberg din lume ar putea lovi o insulă din Atlanticul de Sud

Cel mai mare aisberg din lume este încă în mişcare şi există temeri că s-ar putea îndrepta spre nord din Antarctica, spre insula Georgia de Sud, potrivit CNN citat de news.ro.

Aisbergul, denumit A23a, a fost ”blocat” învârtindu-se în jurul unei munte subacvatic timp de mai multe luni, potrivit lui Andrew Meijers, oceanograf la British Antarctic Survey.

Acum, el pare să se mişte cu curentul dominant spre Georgia de Sud, un teritoriu britanic de peste mări în sudul Oceanului Atlantic.

”În prezent, se află într-un cot al curentului şi nu se mişcă direct spre insulă”, a afirmat Meijers, într-o declaraţie transmisă CNN. ”Dar datele noastre despre curenţi sugerează că ar urma să se mişte către insulă în curând”, a adăugat el.

”Aisbergurile sunt periculoase prin natura lor. Aş fi extraordinar de fericit dacă ne-ar rata complet”, a declarat căpitanul Simon Wallace, pentru BBC, de pe nava de guvernare a insulei Georgia de Sud, Pharos.

”Avem proiectoare aprinse toată noaptea pentru a încerca să vedem gheaţa – poate veni de oriunde”, a adăugat Wallace.

Aisbergul rămâne cel mai mare din lume, potrivit măsurătorilor actualizate, în această lună, de Centrul Naţional pentru Gheaţă din SUA.

Întinzându-se pe o suprafaţă de 3.672 de kilometri pătraţi, când a fost măsura în luna august, puţin mai mic decât Rhode Island şi de peste două ori mai mare decât Londra, aisbergul  A23a a fost monitorizat cu atenţie de oamenii de ştiinţă, de când s-a desprins din calota Filchner-Ronne, în 1986.

El a rămas ancorat de fundul Mării Weddell din Antarctica timp de peste 30 de  ani, probabil până s-a micşorat destul cât să se desprindă de fundul mării.

Apoi, aisbergul a fost purtat de curenţii oceanici înainte de rămâne iar blocat într-o coloană Taylor – numele dat unui vortex de apă provocat de curenţii oceanici care lovesc un munte subacvatic.

În decembrie, aisbergul s-a desprins. Iniţial, oamenii de ştiinţă au spus că se aşteaptă ca el să continue să plutească pe curenţii oceanici, spre ape mai calde.

La acel moment, British Antarctic Survey afirma că aisbergul se va rupe, cel mai probabil, şi într-un final se va fi topit când va ajunge la îndepărtata insulă Georgia de Sud.

Însă, pentru moment, cel puţin în imaginile din satelit, aisbergul pare să îşi fi păstrat structura şi nu s-a rupt în bucăţi mai mici, aşa cum au făcut alte ”megaberguri”, a afirmat Meijers.

Acum întrebare este dacă aisbergul va urma curentul şi se va îndrepta spre Atlanticul de Sud sau dacă se va lovi de placa continentală unde ar rămâne blocat o perioadă.

”Dacă acest lucru se întâmplă, ar putea împiedica serios accesul la hrană al animalelor sălbatice – foci şi pinguini mai mult – care se înmulţesc pe insulă”, a spus Meijers.

Între timp, Mark Belchier, directorul pentru pescuit şi mediu al guvernului din Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud, a declarat pentru CNN că urmăreşte traiectoria aisbergului.

”Deşi sunt des întâlniţi în Georgia de Sud, ei pot pune probleme pentru navigaţie şi pentru vasele de pescuit din regiune”, a arătat Belchier.

Belchier a afirmat că orice potenţiat impact asupra animalelor sălbatice ar fi, cel mai probabil, ”foarte localizat şi tranzitoriu”.

Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud au o bogată biodiversitate şi găzduiesc una dintre cele mai mari Zone Marine Protejate din lume.

Oamenii de ştiinţă au afirmat că acest aisberg probabil s-a desprins ca urmare a ciclului natural de creştere a calotei de gheaţă şi nu din cauza crizei climatice provocate de combustibilii fosili. Însă încălzirea globală duce la schimbări îngrijorătoare în Antarctica, cu consecinţe potenţial devastatoare asupra creşterii nivelului mării la nivel global.

Satul Hiliuți din raionul Râșcani va avea pădure

Satul Hiliuți a făcut pași importanți spre un mediu mai sănătos și mai verde, prin alocarea a 25,57 hectare pentru plantarea copacilor. Pe un teren anterior degradat și în pantă, au fost plantați puieți de salcâm, glădiță, sălcioară și frasin iar peste 80% dintre aceștia s-au prins. Această inițiativă se aliniază apelului Ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, care încurajează extinderea pădurilor noi prin alocarea de terenuri de către primării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Mulțumesc Primăriei și consilierilor locali din Hiliuți pentru deschiderea de a aloca teren pentru plantarea copacilor și pentru încrederea acordată Programului Național de Împădurire. În prezent, raionul Rîșcani se confruntă cu o rată de împădurire de doar 6,8%. Totuși, din ce în ce mai multe primării din acest raion sunt implicate în program, demonstrând astfel angajamentul față de un mediu mai curat și mai sănătos!”, a declarat Ministrul Mediului.

În continuare, ministrul Lazarencu îndeamnă toți primarii din țară să urmeze exemplul satului Hiliuți și să aloce terenuri pentru dezvoltarea fondului silvic. Această inițiativă va permite Ministerului Mediului să monitorizeze și să înregistreze toate suprafețele împădurite, iar primăriile vor avea un rol activ în gestionarea acestora. Astfel, cetățenii vor beneficia de garanția că pădurile vor fi protejate și vor putea fi transmise generațiilor viitoare.

Încă o victorie pentru Moldova! Două medalii de bronz câștigate la mondialele de para judo
Articolul anterior
Moldovenii nu vor mai putea cumpăra mașini și apartamente cu bani cash
Articolul următor
Close menu