„Neglijența premierului a fost ultima picătură”. Fermierii anunță noi proteste cu tractoarele, în Capitală

Agricultorii avertizează autoritățile că vor aduce din nou tractoarele în capitală, după ce vor finaliza lucrările de recoltare. „Asociația Forța Fermierilor nu mai crede în bunele intenții ale autorităților abilitate și declară că acestea poartă o mare doză de vină pentru criza profundă, în care a fost aruncat sectorul agrar pe parcursul anilor 2022-2023”, se menționează într-un comunicat remis presei. Totodată, Asociația spune că, „pe parcursul săptămânii curente domnul prim-ministrul Dorin Recean așa și nu a găsit timp pentru întâlnirea cu agricultorii”, scrie unimedia.info.

„Din vara trecută, ramură agricolă a fost afectată de multiple crize concomitente ce țin de secetă, război în Ucraina, scumpiri exorbitante ale resurselor necesare producerii agricole și prăbușirea prețurilor la materia primă. Probleme similare au avut și agricultorii din toate țările europene din bazinul Mării Negre. În aceste state, autoritățile la timp au aplicat măsuri de sprijin suplimentar pentru propriii fermieri, cum ar fi protejarea piețelor cerealelor și oleaginoaselor, precum și alocarea compensațiilor adiționale consistente pentru producătorii agricoli. Guvernele acestor țări prompt s-au adresat după suport la Uniunea Europeană. În prezent, fermierii Poloniei, României, Bulgariei, Slovaciei și Ungariei primesc de la 300 până la 674 euro per hectar de grâu.

În Moldova, Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în fața greutăților enorme, ce au apărut în circumstanțe care absolut nu au depins de ei.

Toate propunerile Asociației Forța Fermierilor despre necesitatea introducerii stării de urgență în agricultură, restructurarea datoriilor, adresarea către partenerii externi pentru ajutor, protejarea pieței interne ect. fie au fost ignorate, fie reacția a fost una foarte tardivă.

Doar în iunie 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a înaintat un demers către UE pentru acordarea unui sprijin. Doar în februarie 2023 prim-ministra Natalia Gavrilița oficial a solicitat ajutor umanitar în formă de motorină de la România, deși, la inițiativa organizației noastre, doamna președintă a convenit acest lucru cu autoritățile române încă în noiembrie 2022.  

Suma de 200 milioane lei, alocată recent pentru compensații la prima grupă, este de 6 ori mai mică decât cea necesară, care a fost solicitată de la Uniunea Europeană. Acești bani vor ajunge doar la o parte din fermieri, cu mare întârziere. Toate datoriile la subvențiile pentru anul trecut nu sunt achitate până în prezent, iar AIPA în continuare se confruntă, în lipsa majorării finanțării, cu un deficit enorm de cadre.

Organizația noastră a fost maximum activă în dialog cu Guvernul. Am demonstrat constructivism și flexibilitatea în revendicări, ținând cont de situația social-politică și financiară în țară. Foarte des propuneam implementarea unor măsuri, care nu necesită cheltuieli bugetare, inclusiv ultima idee cu introducerea unui moratoriu pe o perioadă scurtă la achitarea datoriilor agricultorilor față de creditori.

Însă, neglijența demonstrativă din partea prim-ministrului și rezistența ministrului Agriculturii la ideea moratoriului a fost ultima picătură pentru organizația noastră.

Marea majoritatea membrilor Forței Fermierilor sunt de părere că guvernarea, prin inacțiunile sale, susține procesul distrugerii agricultorilor micro, mici și mijlocii în interesul unui grup restrâns de magnați transnaționali, care urmăresc transformarea Moldovei în moșia lor și care deja, conform investigațiilor jurnalistice, controlează peste 40 procente din toate terenurile agricole ale țării.

În acest context, ținând cont de faptul că lucrările agricole sunt în toi și după consultări cu mai mulți fermierii în teritoriu, organizația noastră prin decizia Consiliului a hotărât:

1. Convocarea imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua a unui Congres al agricultorilor, la care să fie analizată situația în sectorul agrar, în contextul crizelor de proporție în perioada 2022-2023 și să fie formulată poziția civică a agricultorilor în raport cu guvernarea sau cu unii reprezentanți ai acesteia.

2. Reluarea protestelor imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua, prin deplasarea agricultorilor cu tehnică agricolă în capitală”, se menționează într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Un nou eşec în Găgăuzia! Bașcanul Evghenia Guțul, în continuare fără Executiv
Articolul anterior
Cât vor dura careurile festive la 1 septembrie. Precizările ministrului Educației
Articolul următor