Agricultorii avertizează autoritățile că vor aduce din nou tractoarele în capitală, după ce vor finaliza lucrările de recoltare. „Asociația Forța Fermierilor nu mai crede în bunele intenții ale autorităților abilitate și declară că acestea poartă o mare doză de vină pentru criza profundă, în care a fost aruncat sectorul agrar pe parcursul anilor 2022-2023”, se menționează într-un comunicat remis presei. Totodată, Asociația spune că, „pe parcursul săptămânii curente domnul prim-ministrul Dorin Recean așa și nu a găsit timp pentru întâlnirea cu agricultorii”, scrie unimedia.info.
„Din vara trecută, ramură agricolă a fost afectată de multiple crize concomitente ce țin de secetă, război în Ucraina, scumpiri exorbitante ale resurselor necesare producerii agricole și prăbușirea prețurilor la materia primă. Probleme similare au avut și agricultorii din toate țările europene din bazinul Mării Negre. În aceste state, autoritățile la timp au aplicat măsuri de sprijin suplimentar pentru propriii fermieri, cum ar fi protejarea piețelor cerealelor și oleaginoaselor, precum și alocarea compensațiilor adiționale consistente pentru producătorii agricoli. Guvernele acestor țări prompt s-au adresat după suport la Uniunea Europeană. În prezent, fermierii Poloniei, României, Bulgariei, Slovaciei și Ungariei primesc de la 300 până la 674 euro per hectar de grâu.
În Moldova, Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în fața greutăților enorme, ce au apărut în circumstanțe care absolut nu au depins de ei.
Toate propunerile Asociației Forța Fermierilor despre necesitatea introducerii stării de urgență în agricultură, restructurarea datoriilor, adresarea către partenerii externi pentru ajutor, protejarea pieței interne ect. fie au fost ignorate, fie reacția a fost una foarte tardivă.
Doar în iunie 2023, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a înaintat un demers către UE pentru acordarea unui sprijin. Doar în februarie 2023 prim-ministra Natalia Gavrilița oficial a solicitat ajutor umanitar în formă de motorină de la România, deși, la inițiativa organizației noastre, doamna președintă a convenit acest lucru cu autoritățile române încă în noiembrie 2022.
Suma de 200 milioane lei, alocată recent pentru compensații la prima grupă, este de 6 ori mai mică decât cea necesară, care a fost solicitată de la Uniunea Europeană. Acești bani vor ajunge doar la o parte din fermieri, cu mare întârziere. Toate datoriile la subvențiile pentru anul trecut nu sunt achitate până în prezent, iar AIPA în continuare se confruntă, în lipsa majorării finanțării, cu un deficit enorm de cadre.
Organizația noastră a fost maximum activă în dialog cu Guvernul. Am demonstrat constructivism și flexibilitatea în revendicări, ținând cont de situația social-politică și financiară în țară. Foarte des propuneam implementarea unor măsuri, care nu necesită cheltuieli bugetare, inclusiv ultima idee cu introducerea unui moratoriu pe o perioadă scurtă la achitarea datoriilor agricultorilor față de creditori.
Însă, neglijența demonstrativă din partea prim-ministrului și rezistența ministrului Agriculturii la ideea moratoriului a fost ultima picătură pentru organizația noastră.
Marea majoritatea membrilor Forței Fermierilor sunt de părere că guvernarea, prin inacțiunile sale, susține procesul distrugerii agricultorilor micro, mici și mijlocii în interesul unui grup restrâns de magnați transnaționali, care urmăresc transformarea Moldovei în moșia lor și care deja, conform investigațiilor jurnalistice, controlează peste 40 procente din toate terenurile agricole ale țării.
În acest context, ținând cont de faptul că lucrările agricole sunt în toi și după consultări cu mai mulți fermierii în teritoriu, organizația noastră prin decizia Consiliului a hotărât:
1. Convocarea imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua a unui Congres al agricultorilor, la care să fie analizată situația în sectorul agrar, în contextul crizelor de proporție în perioada 2022-2023 și să fie formulată poziția civică a agricultorilor în raport cu guvernarea sau cu unii reprezentanți ai acesteia.
2. Reluarea protestelor imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua, prin deplasarea agricultorilor cu tehnică agricolă în capitală”, se menționează într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor.