Rușii au concentrat peste 100.000 de soldați în direcția Lîman-Kupiansk și au sporit atacurile

Ocupanții ruși păstrează aproximativ 100.000 de soldați în direcțiile Lîman și Kupiansk și, de asemenea, au crescut numărul de atacuri, spune șeful serviciului de presă al Grupului de forțe estic Ilia Evlaș.

„În direcția Lîman-Kupiansk, inamicul a crescut semnificativ bombardamentele, din 26 august, a tras în pozițiile apărătorilor ucrainei 620 de obuze și a lansat 15 lovituri aeriene.

Pe întreaga direcție există aproximativ 110.000 de soldați ruși. Sunt 45.000 pe direcția Kupiansk și 48.000 pe Liman.

Rusia se regrupează în partea de est a Ucrainei, pe care o controlează, pentru a relua ofensiva, a declarat vineri general-colonelul Oleksandr Sîrski, comandant al forţele terestre ale armatei ucrainene, informează ziare.com, conform Reuters.

„După o lună de lupte aprige şi pierderi semnificative în direcţiile Kupiansk şi Lîman, inamicul îşi regrupează forţe şi mijloace, aducând simultan brigăzi şi diviziuni nou formate de pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus Oleksandr Sîrski pe canalul său Telegram. Scopul principal al acestor măsuri este să „crească nivelul potenţialului de luptă şi să reia operaţiuni ofensive active”.

Comandantul forţele terestre ale armatei ucrainene nu a oferit detalii despre regruparea rusă, dar a spus că forţele inamicului au continuat cu artileria grea, tiruri de mortiere şi atacuri aeriene.”În astfel de condiţii, trebuie să luăm prompt toate măsurile pentru a ne întări apărarea pe liniile ameninţate şi să înaintăm acolo unde este posibil”, a spus generalul.

Kupiansk, un oraş cu o populaţie înainte de război de aproximativ 27.000 de locuitori, a fost capturat de Rusia în primele zile ale invaziei din februarie 2022, dar trupele ucrainene l-au recucerit într-o ofensivă fulger în luna septembrie.

Autorităţile regionale au anunţat evacuarea obligatorie a populaţiei civile din apropierea frontului de la Kupiansk la începutul acestei luni din cauza bombardamentelor zilnice ale forţelor ruse.

Evacuări masive în regiunea Harkov, în urma atacurilor terestre ale rușilor. Mii de oameni își părăsesc casele

Aproape 10.000 de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Ucraina a evacuat aproape 10.000 de persoane din regiunea Harkov

Foto: Reuters

„În total, 9.907 de persoane au fost evacuate”, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, la peste o săptămână de la lansarea atacului rus, în legătură cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ar putea fi doar primul val al unei ofensive mai ample, transmite agerpres.ro.

Aceste persoane au fugit din calea soldaţilor ruşi, care au reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est, înainte de a fi opriţi de forţele ucrainene.

Sinegubov a declarat că forţele armate ucrainene au respins două tentative de a le străpunge apărarea în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Însă situaţia este „sub control”, „apărătorii desfăşurând asalturi şi operaţiuni de curăţare în unele zone”, a precizat el.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovciansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră. „În zona oraşului Vovciansk, trupele ucrainene îşi întăresc apărarea”, a adăugat Sinegubov.

În urmă cu o zi, el a declarat că forţele ruse au ocupat Vovciank şi că toţi locuitorii, cu excepţia a 200 dintre ei, au fugit din cauza luptelor.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

„Ei şi-au lansat operaţiunea, ea poate fi constituită în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val”, a afirmat preşedintele ucrainean Zelenski.

Miniștrii agriculturii din Republica Moldova și Italia, în cooperare în domeniul cercetării agricole

Un Memorandum de Înțelegere între ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Italiei a fost semnat miercuri, 15 mai, la Roma.

„Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor”, se arată într-un comunicat al ministerului de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Facultatea de Drept a USM, membră a Rețelei Francofone de Drept Internațional

Facultatea de Drept a USM a devenit membră cu drepturi depline în cadrul Rețelei Francofone de Drept Internațional. Reușita vine după prestația studenților în cadrul Concursului de drept internațional „Charles Rousseau”, care s-a desfășurat la Universitatea Liberă din Bruxelles, în perioada 6-12 mai.

„Această realizare va contribui la evoluția semnificativă a procesului de studii și de cercetare științifică pentru studenți și cadrele didactice, în corespundere cu cele mai înalte standarde europene, oferind astfel numeroase oportunități de participare le diverse conferințe internaționale, concursuri și ateliere practice”, se arată într-un comunicat al USM.

Rețeaua Francofonă de Drept Internațional își propune să promoveze studiul și cercetarea de limbă franceză în dreptul internațional, în special, prin organizarea Concursului Charles-Rousseau, precum și a întâlnirilor și conferințelor științifice internaționale.

sursa

Clipul în care Evgheni Prigojin pare să-și fi prevăzut sfârșitul face furori pe internet: „Avionul se va dezintegra în aer”
Articolul anterior
Noi puncte de operare Smurd, deschise la Ungheni și Cantemir în cadrul unui proiect transfrontalier Moldova – România
Articolul următor