Noi puncte de operare Smurd, deschise la Ungheni și Cantemir în cadrul unui proiect transfrontalier Moldova – România

Noi puncte de operare SMURD au fost deschise la Ungheni și Cantemir, în cadrul unui proiect transfrontalier Republica Moldova-România, finanţat de Uniunea Europeană. La ceremonia de inaugurare au participat oficiali de rang înalt de pe ambele maluri ale Prutului, pompieri, salvatori şi personal medical.

Sediul noii unităţi de pompieri şi salvatori au fost modernizate, conform standardelor europene, şi dotate cu echipament de ultimă generaţie. În cadrul proiectului transfrontalier au fost cumpărate şi 14 vehicule speciale de intervenţie – 10 ambulanţe şi 4 autospeciale pentru prim-ajutor şi descarcerare. De asemenea, au fost achiziţionate echipamente de comunicaţii radio.

„Această iniţiativă transfrontalieră reprezintă încă un pas semnificativ în dezvoltarea cooperării bilaterale, îmbunătăţirea sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă din România şi Republica Moldova”, a subliniat Alin Maghiar, reprezentant IGSU România, potrivit TVR Moldova.

Printe cele mai importante obiectivele ale Programului Operațional Comun al UE România – Republica Moldova se numără creşterea siguranţei populaţiei prin îmbunătăţirea capacităţilor de intervenţie a salvatorilor în zona transfrontalieră.

Proiectul SMURD a demarat în Republica Moldova în 2014, în urma unui acord între guvernele României şi Republicii Moldova privind ajutorul reciproc pentru intervenţii transfrontaliere în caz de urgenţe medicale.

De atunci, echipajele SMURD au participat la misiuni complexe de acordare a primului ajutor medical, reanimare, descarcerare și salvare, efectuând mii de intervenții terestre, peste 100 de intervenții aero-medicale și zeci de misiuni cu transport medical asistat.

Agricultorii afectați de ploi sunt îndemnați să se adreseze la primăriile locale

Agricultorii afectați de ploile puternice cu grindină sunt îndemnați să se adresele la primăriile locale, potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Acest lucru va ajuta la evaluarea exactă a pagubelor și va permite autorităților să vină cu măsuri de sprijin.

„Astfel, îndemnăm agricultorii care au înregistrat pagube să se adreseze Direcțiilor agricole raionale în termen de 24 de ore de la declanșarea situației excepționale, pentru a înainta un demers oficial, scris în formă liberă, către primăria în raza căreia sunt amplasate terenurile agricole gestionate, indicând suprafața de culturi agricole afectată”, se arată în comunicatul MAIA.

În baza solicitării va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale locală, care va evalua gradul de afectare a culturilor și va coordona măsurile de sprijin necesare.

Care sunt tarifele la gazele naturale în regiunea transnistreană

Așa-zisele autorități din stânga Nistrului au stabilit că tarifele la gazele naturale pentru locuitorii din regiunea transnistreană vor rămâne la acelaşi nivel şi în 2025.

Potrivit deciziei, tarifele la gaz, apă şi încălzire vor creşte în 2025, ţinând cont de „indicatorii inflaţionari planificaţi şi de bilanţul energetic aprobat pentru anul 2025”, transmite Infotag.md.

„Unul dintre documentele elaborate propune stabilirea pentru anul 2025 a nivelurilor de plafonare a tarifelor pentru serviciile de furnizare a gazelor naturale, energiei electrice, furnizării energiei termice, furnizării apei şi evacuării apei la nivelul celor justificate din punct de vedere economic, care au suferit modificări ascendente. În acelaşi timp, pentru a preveni creşterea cheltuielilor populaţiei la plata utilităţilor consumate, în bugetul pentru 2025 se va păstra mecanismul de susţinere de stat pentru cetăţeni. Diferenţa dintre tariful real şi cel aplicat populaţiei va cădea pe umerii administraţia transnistreană”, se arată în raport.

În acelaşi timp, potrivit deciziei adoptate, tarifele la gaz pentru organizaţiile bugetare vor creşte cu 7,6%, ceea ce se datorează „creşterii costului de transport al gazelor naturale”. Pentru consumatorii industriali şi alţi consumatori, majorarea va fi de până la 1% din acelaşi motiv. În timp ce pentru populaţia din regiunea transnistreană, tarifele vor rămâne la nivelul din 2024.

Așa-zisă administraţie transnistreană nu comentează în nici un fel faptul că de la 1 ianuarie 2025 ar putea înceta livrările de gaze ruseşti prin Ucraina, ceea ce va duce la o creştere a costurilor de transport sau de aprovizionare cu gaze din Europa la preţul pieţei.

În regiunea transnistreană, tariful la gaz pentru populaţie este de 87 de „copeici” pe metru cub de gaz (aproximativ un leu moldovenesc). Limita de consum de gaze naturale pentru locuitorii din blocurile de apartamente este în continuare de opt metri cubi pe lună, iar pentru locuitorii din casele particulare – 400 de metri cubi. Pentru gazele care depăşesc limita, tariful este de 1,12 „ruble” per metru cub.

În 2024, tarifele au crescut cu 3-4%. Tarifele au fost aproximativ aceleaşi şi în timpul crizei din 2022, când preţul gazelor în Moldova a ajuns la 29 de lei pe metru cub. În acelaşi timp, tarifele din Transnistria nu depind de preţul de piaţă al gazelor.

Consumatorii din regiune plătesc gazul la tarife fixe pentru un an în avans. Toţi banii ajung în aşa-numitul „cont de gaz” şi sunt folosiţi pentru nevoile bugetare. În acelaşi timp, datoria la gaz este calculată în conformitate cu formula stabilită în contractul dintre Moldovagaz şi Gazprom.

Conform contractului, preţul se modifică lunar. Datoria regiunii transnistrene pentru gaz către Gazprom depăşeşte zece miliarde de dolari.

Președintele Parlamentului Igor Grosu, în vizită la o patiserie moldovenească din Paris

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a vizitat o patiserie moldovenească în timpul aflării sale la Paris.

Igor Grosu, în vizită la o patiserie moldovenească din ParisFoto: Facebook/ Igor Grosu

Oficialul remarcă curajul și pasiunea pe care le manifestă moldovenii din diasporă, precum și promovarea tradițiilor locale în lume.

„La Paris i-am cunoscut pe Elena Călugăreanu și Anatolie Bînzari, care mai bine de câțiva ani conduc o patiserie în inima Franței – „Patiseria Bakery Café”. Pe lângă croissantele, baghetele și alte deserturi franțuzești, în vitrine cumpărătorii sunt ademeniți de mirosul plăcintelor, a pâinii sau a cozonacilor după tradițiile moldovenești. Povestea lor în diasporă a început acum 11 ani, iar după mulți ani de muncă și experiență, au prins la curaj și acum au o afacere de succes.

Elena povestește că pe zi deservesc aproape 500 de persoane, iar croissantele și alte produse gătite de ei, ajung inclusiv pe mesele la zeci de elevi din diferite școli. De mare succes se bucură și torturile populare în Moldova „Medovik” sau „Napoleon”, dar și plăcintele ca acasă. Ingredientul de bază în toată această afacere este pasiunea, spune Elena. M-am convins încă odată că moldovenii noștri sunt curajoși, muncitori și atunci când este multă pasiune, fac lucruri frumoase oriunde s-ar afla”, a scris Igor Grosu.

gallery images

Rușii au concentrat peste 100.000 de soldați în direcția Lîman-Kupiansk și au sporit atacurile
Articolul anterior
Fetiță de cinci ani, căzută în gol de la etajul cinci, salvată în mod miraculos de un trecător
Articolul următor