Un IT-ist a creat un joc bazat pe evenimente reale. Acum, jocul finanțează o revoluție

Jocul de mobil creat de un IT-ist care și-a pus în cap să dea jos armata de la putere, a depășit orice așteptare. Acum, War of Heroes – The PDF Game, aplicația care se bazează pe evenimente reale, nu numai că înfurie junta militară din Myanmar, dar adună și bani pentru rezistența antimilitară, informează BBC citat de digi24.ro.

Când soldații din Myanmar l-au arestat pe prietenul lui Ko Toot și pe soția lui însărcinată după lovitura de stat din februarie 2021, din Myanmar, acesta a devenit atât de furios încât a decis să facă tot ce poate pentru a îndepărta armata de la putere, folosindu-se de abilitățile sale IT. Jocul de mobil pe care l-a dezvoltat se bazează pe „evenimente reale” din țară și s-a dovedit a fi un hit care pune pe jar dictatura și strânge fonduri pentru rezistența antimilitară. „Nu au făcut niciodată un singur lucru criminal în viața lor”, a spus Ko Toot despre prietenii săi, care au fost reținuți pentru sprijinirea mișcării pro-democrație. Nu știa ce s-a întâmplat cu ei.

BBC a stabilit recent că femeia a fost eliberată într-o zi, dar bărbatul a fost reținut timp de aproximativ un an și jumătate. „Imaginați-vă, ești un copil mic și crești într-o închisoare murdară, stresantă și sadică și habar nu ai ce se întâmplă! Mi-a făcut sângele să fiarbă.”, spune Toot cu indignare. Așa că Ko Toot, care lucrează în IT, a decis că trebuie să facă parte din mișcarea de a înlătura armata „crudă și periculoasă” de la putere și a început să lucreze la un joc. Ko Toot a vorbit cu BBC printr-un mesaj text transmis de pe o aplicație criptată și nu a dezvăluit locația sa. De asemenea, în articolul BBC se face precizarea că este folosit un pseudonim pentru siguranța lui. După lovitura de stat din 2021, Myanmar a intrat într-un război civil sângeros.

Peste 4.000 de oameni au fost uciși de către armată de atunci, potrivit grupului de monitorizare al Asociației de Asistență pentru Deținuții Politici. ONU spune că numărul morților este „probabil mult mai mare”. Evaluarea victimelor din rândul trupelor este greu de făcut, iar armata deși a recunoscut pierderile, nu a dat o cifră. Guvernul de Unitate Națională aflat în exil spune că rezistența a ucis 20.000 de soldați, dar BBC nu a verificat această cifră.

Scopul pentru care a creat acest joc a fost să strângă fonduri pentru arme și ajutor umanitar pentru PDF  „Am simțit că am avut ajutor internațional și o conștientizare a situației limitate”, a spus el, comparând acoperirea crizei din Myanmar cu cea a invaziei Ucrainei de către Rusia, ca fiind neechitabilă. Jocul său, PDF Game, lansat la începutul anului 2022 se poate descărca gratuit, dar are reclame in-game pentru a strânge bani, iar Ko Toot estimează că veniturile strânse până acum însumează cel puțin 508.000 USD. El estimează că acum câștigă între 70.000 și 80.000 de dolari pe lună și susține că cifra „crește în fiecare lună”.

Jucătorii iau rolul soldaților PDF care luptă împotriva trupelor militare din Myanmar Ko Toot a spus că a creat personaje bazate pe oameni reali care luptă cu armata, inclusiv medici, musulmani și membri ai comunității LGBTQ+. El a spus că este important să le documenteze acțiunile pentru că „luptă într-un război adevărat”. Jocul este disponibil atât pe magazinele de aplicații Google, cât și Apple, deși s-a confruntat cu probleme din cauza politicilor companiilor cu privire la evenimentele sensibile, a spus Ko Toot. Pe Google Play a fost redenumit „War of Heroes – The PDF Game”. Google a spus că nu permite aplicații care „valorifică sau sunt insensibile față de un eveniment sensibil”, dar acel conținut este în general permis dacă „intenționează să alerteze utilizatorii sau să sensibilizeze” despre eveniment.

Jocul a fost descărcat „de aproape” un milion de ori Google Play spune că a fost descărcat de peste 500.000 de ori, în timp ce Apple nu oferă informații despre numărul de descărcări, însă cifra furnizată de creatorul jocului pentru BBC este aproape un milion. El crede că suma strânsă ar putea fi mult mai mare decât estimarea sa pentru că, lucrând cu o echipă mică, i-a luat mult timp să primească o parte din bani.

Detalii despre cele trei conferințe susținute de Constantin Necula în Republica Moldova

Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) anunță că luni, 3 iunie, dă startul unei serii de conferințe susținute de Părintele Constantin Necula, cu teme diverse și captivante pentru fiecare, indiferent de vârstă.

Primele trei conferințe din acest an vor avea loc, în premieră, în trei raioane din R. Moldova, în perioada 3-4 iunie. Anul trecut, acest proiect a adunat sute de tineri la Chișinău, la Universitatea de Stat din Moldova, potrivit deschide.md.

Proiectul este realizat și finanțat de DRRM și face parte din strategia Departamentului prin care se urmărește păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a cetăţenilor din R. Moldova.

Judocanul Mihail Latîșev, campion mondial la Cupa Mondială din Maroco

O nouă calificare pentru Republica Moldova. Judocanul Mihail Latîșev a devenit campion mondial la Cupa Mondială din Maroco, astfel asigurându-și participarea la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.

Foto: Facebook

Antrenorul lotului național de judo din Republica Moldova, Valeriu Duminică l-a felicitat pe judocanul Mihail Latîșev care a devenit campion ( 81 kg) la Cupa Mondială din Maroco.

Datorita acestui rezultat, sportivul și-a asigurat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Astfel la proba Judo, Federația de Judo a Republicii Moldova are 4 sportivi calificați la JO: Denis Vieru, Pelivan Petru, Adil Osmanov și Latîșev Mihail.

Anul trecut în municipiul Chișinău au fost ridicate cinci construcții fără autorizații

Cinci construcţii au fost ridicate, anul trecut, fără autorizaţie, în municipiul Chişinău. Iar de la începutul acestui an sunt deja două cazuri de acest fel. Cel puţin acestea sunt datele de la autorităţi.

Fenomenul nu e nou. De ani buni, unii agenți economici fentează legea și ridică blocuri fără să aibă aprobările necesare. Într-un final, însă, intră în legalitate după ce apelează la instanțele de judecată. În timp ce Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică nu poate da decât amenzi, specialiştii spun că aceste probleme s-ar rezolva dacă legile ar fi îmbunătăţite.

Agentul economic începe o construcţie fără a deține aprobările necesare. Autorităţile îl prind şi îi aplică o amendă pe care firma o contestă în instanţă iar procesul se întinde pe mult timp. Aceasta este ecuația prin care multe companii reușesc să ridice blocuri ilegal.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR Moldova: „Un astfel de șantier vedem chiar în centrul istoric al Chișinăului, pe strada Ismail. Pentru că acest bloc se ridică fără aprobările necesare, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică l-a amendat de două ori pe beneficiarul clădirii. Acesta, însă, a contestat sancţiunile în instanţă şi, între timp, muncitorii continuă lucrările nestingherit.”

ANDREI ANDREEV jurist, beneficiar: „Compania deţine toate actele permisive în vigoare, proiect de execuţie, avize de la ministere. Compania nu a fost sancţionată, compania a avut o şedinţă de lucru în cadrul agenţiei, unde s-a prezentat tot pachetul de acte.”

Un alt şantier care ridică semne de întrebare este pe strada Testemițanu 12, unde o companie a început să ridice un bloc de locuinţe. Pe panoul informativ al şantierului nici vorbă de numărul autorizaţiei de construcţie. De altfel, complexul locativ e ridicat pe un teren unde pot fi construite doar case unifamiliale, conform regulamentului de urbanism.

ION BRICEAC reprezentant, beneficiar: „- Vă anunţ că înregistrez apelul, pentru că este de interes public reacţia dvs.
– Uitaţi, dvs. puteţi înregistra, dar eu aş… voi răspunde la întrebări, dacă o să mi le adresaţi în scris.
– Despre blocul de pe str. Testemiţanu 12, un bloc în construcţie, vrem să ştim dacă există autorizaţie de construcţie.
– Uitaţi-vă, blocul de pe Testemiţanu 12 (n. r. se ridică) în baza actelor permisive, eliberate de autorităţile publice şi în baza documentaţiei de proiect.
Eu vă trimit adresa electronică, dvs. îmi adresaţi întrebările în scris.”

La solicitarea în scris compania nu ne-a răspuns, deocamdată. Direcţia Arhitectură a Primăriei a confirmat, însă, pentru TVR MOLDOVA că nu a emis autorizaţie pentru această construcţie. În acest caz, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică va demara un control. Reprezentanţii instituţiei spun, însă, că singura pârghie legală pe care o au sunt amenzile.

ION MORARU şef, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică: „La toate obiectele e aşa… deşi inspectoratul solicită sistarea lucrărilor, în prima instanţă este suspendat controlul nostru şi până se ajunge la decizia definitivă avem cazuri că obiectul deja e construit.”


ANDREI HABRAVAN avocat: „În mare parte instanţa decide asupra demolării lor. Şi deseori se întâmplă că trece mult timp de când s-a s-a comis contravenţia. Trecând acest termen de prescripţie, legea prevede că nici judecătorul nu poate să oblige demolarea, dacă a fost depăşit acest termen. Şi de multe ori se întâmplă că stăpânii acestor construcţii încearcă prin alte metode să legalizeze, metode legale desigur, dar într-un final să obţină totuşi… – Care ar fi soluţia în acest caz? – Să nu se aplice niciun termen de prescripţie, măcar pentru aceste categorii de contravenţii. Să fie fără termen.”

Între timp, autorităţile continuă să-şi paseze responsabilitatea în astfel de situaţii.


SNC ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Toate întrebările pe care le-aţi adresat dvs. sunt întrebări foarte bune pentru Primăria mun. Chişinău.”

Reprezentanţii Primăriei nu au venit deocamdată cu o reacţie în aceste cazuri. Datele Inspectoratului pentru Supraveghere Tehnică mai arată că, doar de la începutul acestui an, s-a descoperit că 14 agenți economici au demarat construcţia unor clădiri cu abateri de la proiecte.

Organismul uman ar deţine „o armă secretă” împotriva COVID-19
Articolul anterior
Scandal în România după explozia de la Crevedia! Sindicatul Poliției, despre căștile pompierilor topite: ”Parcă erau echipați în hârtie igienică“
Articolul următor