O elevă din Capitală propune ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie redenumit în cinstea compozitorului Eugen Doga

O elevă din Chișinău propune ca Aeroportul Internațional Chișinău să fie redenumit în cinstea compozitorului Eugen Doga. Adolescenta, care a fost în vizită la maestru, spune că ideea i-a venit când a vizitat orașe ale lumii, unde, în numele marilor compozitori și muzicieni au fost numite aeroporturi, scrie unimedia.info.

„Din ,,AEROPORTUL INTERNAȚIONAL CHIȘINĂU” în ,,AEROPORTUL INTERNAȚIONAL EUGEN DOGA”

Aceasta a fost prima idee care mi-a trecut prin minte atunci când am vizitat orașe ale lumii, unde în numele marilor compozitori și muzicieni au fost numite aeroporturile internaționale, de exemplu: „Aeroportul Internațional Franz Liszt” (Budapesta, Ungaria) , „Aeroportul Internațional Frédéric Chopin” (Varșovia, Polonia), „Aeroportul Internațional Louis Armstrong” (New Orleans, Louisiana,SUA), ,,Aeroportul Internațional Wolfgang Amedeus Mozart” (Salzburg, Austria), ,,Aeroportul Internațional Giuseppe Verdi”(Parma, Italia) etc.

De ce Eugen Doga?

Valsul inclus în coloana sonoră a filmului ,,Gingașa și tandra mea fiară”, conform UNESCO, este considerat a patra capodoperă muzicală a secolului al XX-lea.

A realizat coloana sonoră în numeroase filme de ficțiune și animație, printre cele mai cunoscute fiind: ,,Șatra”, ,,Lăutarii”, ,,Luceafărul”, ,,O dramă la vânătoare”.

Este autorul muzicii de balet ( ,,Luceafărul” ) și muzicii vocale de cameră ( ,,Misterele nopții”, ,,Ochiul tău iubit”).

A fost decorat cu numeroase distincții de stat printre care se numără și: ,,Ordinul Republicii”, medalia de aur ,,Omul secolului al XX-lea” în SUA (1998).

Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Moldova.

Pe lângă faptul că este un maestru în ceea ce face, având deosebita plăcere de al cunoaște personal, am înțeles că este și un OM înțelept și cu un suflet cât o mie. Domnul Doga a rostit numeroase învățături în timpul dialogului dintre noi, dar ceea ce am reținut pentru totdeauna au fost cuvintele: ,, Inspirația nu dispare niciodată. O putem găsi în orice și oricând”.

Prin schimbarea pe care vreau să o fac, îmi doresc să dezvolt în fiecare cetățean, care va citi numele lui Eugen Doga pe clădirea aeroportului , dragostea pentru frumos, pentru pasiunea și inspirația pe care o avem fiecare dintre noi într-un anumit domeniu , iar la final să devenim, poate, și noi, ca marii maeștri care au schimbat destine”, a menționat, într-o postare pe Facebook, Sophie Midrigan, elevă în clasa a X-a într-o instituție de învățământ din Chișinău.

Un avocat, reținut de CNA în timp ce înapoia unui client mita de 4.000 de euro

Un avocat din municipiul Chișinău a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA în timp ce returna mita primită anterior în valoare de 4.000 de euro.

Potrivit Centrului Național Anticorupție, avocatul ar fi pretins 6.000 de euro, susținând că ar avea influență asupra unor magistrați și că îi poate determina să adopte o decizie favorabilă într-un dosar în care era examinată eliberarea din închisoare înainte de termen a unei persoane condamnate pentru tâlhărie și escrocherie.

Acum câteva zile, acesta a primit, sub controlul CNA, 4.000 de euro din suma pretinsă, iar pe 31 mai a returnat banii, motivând că judecătorii deja au pronunțat o decizie în defavoarea condamnatului.

Astfel, avocatul a fost reținut și urmează a fi plasat în izolatorul CNA, iar acțiunile de urmărire penală continuă sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Chișinău.

Șocant! Un călător a decedat după ce a ajuns în motorul unui avion în timpul îmbarcării

O persoană a murit după ce a ajuns în motorul unui avion în funcţiune pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, a anunţat miercuri compania aeriană olandeză KLM.

Moarte groaznică pe un aeroport din Amsterdam. Cum a avut loc accidentulFoto: Agerpres

Într-o postare pe X, aeroportul Schiphol a descris incidentul ca fiind „oribil”. Poliţia militară olandeză, Marechaussee, a declarat într-un tweet că desfăşoară o anchetă, transmite news.ro.

Deocamdată nu a fost identificată persoana în cauză, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Marechaussee.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a spus că este prea devreme pentru a spune dacă a fost vorba de un „incident” sau de o formă de sinucidere. El a adăugat că toţi pasagerii şi echipajul, care vor fi martori importanţi în cadrul anchetei, au părăsit avionul în siguranţă.

KLM, care face parte din France-KLM, a declarat, de asemenea, într-un comunicat că investighează evenimentul. Compania a precizat că aeronava avea ca destinaţie aeroportul din Billund, în Danemarca.

Presa olandeză a relatat că motorul aeronavei era în funcţiune în momentul în care persoana a fost ucisă, ceea ce indică faptul că avionul urma să decoleze. Victima ar putea fi un angajat implicat în împingerea înapoi a unui avion înainte de decolare. Imagini obţinute de postul naţional de televiziune olandez NOS arată cum serviciile de urgenţă înconjoară avionul de pasageri pe platforma aeroportului – unde sunt parcate aeronavele.

Potrivit presei, aeronava implicată era un avion Embraer, utilizat de serviciul Cityhopper al KLM, care operează zboruri între destinaţii apropiate din Europa.

Ministrul Infrastructurii, Mark Harbers, a declarat pe X: „Veşti teribile despre un accident fatal astăzi la Schiphol”.

Schiphol este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi de legătură din Europa. Acesta a ţinut prima pagină a ziarelor săptămâna trecută când rapperiţa Nicki Minaj a fost arestată acolo. Aproape 5,5 milioane de pasageri au folosit aeroportul luna trecută, potrivit site-ului său.

Incidentul nu este chiar neobişnuit. Anul trecut, în iunie, un muncitor aeroportuar din Texas a murit după ce a fost „aspirat” într-un motor pe aeroportul Internaţional San Antonio, în timp ce un alt angajat, în Alabama, a fost tras într-un motor în ianuarie 2023.

Trei polițiști vor purta Bereta de Onoare a Poliției de Frontieră

Astăzi, 31 mai, s-a desfășurat mult așteptatul concurs „Bereta de Onoare a Poliţiei de Frontieră” pe poligonul din Zagarancea, raionul Ungheni. Evenimentul a adunat 15 dintre cei mai pregătiți polițiști de frontieră, care au ajuns în ultima etapă a competiției.

Trei polițiști vor purta Bereta de Onoare a Poliției de FrontierăFoto: Border.gov.md

Participanții au avut de parcurs un traseu solicitant de peste 6,5 km, fiind supuși unor probe de rezistență fizică, forță și abilități de tragere cu arma de foc.

Provocările au fost concepute pentru a testa la maximum capacitățile fizice și psihice ale polițiștilor de frontieră, asigurând astfel că numai cei mai buni dintre ei vor putea obține prestigioasa Beretă de Onoare. Așadar, după o testare riguroasă a angajaților participanți, cinci dintre ei au ajuns la final, ca în proba lupte corp la corp să reziste doar trei și să se învrednicească cu Bereta de Onoare.

Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a fost prezent la eveniment și a felicitat pe cei care au reușit să obțină acest simbol al excelenței profesionale. 

„Este o onoare să asist la acest concurs și să vă felicit personal pe toți cei care ați demonstrat curaj, determinare și abilități excepționale. Vă îndemn să purtați Bereta de Onoare cu mândrie și să continuați să fiți un exemplu de voință și caracter pentru colegi și pentru comunitate”, a declarat șeful Inspectorat General, Ruslan Galușca.

Concursul „Bereta de Onoare a Poliţiei de Frontieră” este un eveniment anual, organizat în ajunul zilei profesionale din 10 iunie, care își propune să recunoască și să recompenseze excelența în rândul polițiștilor de frontieră, consolidând totodată spiritul de echipă și angajamentul față de misiunea de securitate a frontierei Republicii Moldova.

Foto: Border.gov.md

Femeie lovită pe trotuar de un microbuz, la Botanica
Articolul anterior
Imagini emoționante cu familia primarului Capitalei! Ion Ceban și-a însoțit copiii la școală
Articolul următor