Mesajul Ministrului Educației și Cercetării cu ocazia începerii noului an școlar

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, a venit cu un mesaj pentru elevi, studenți, părinți și profesori cu ocazia începerii noului an de studii 2023-2024.

”Dragi elevi și studenți! Stimați profesori! Felicitări cu ocazia începutului noului an școlar!

Bine ați revenit în lumea cunoștințelor și descoperirilor!

Școala este locul în care ne formăm ca cetățeni, ca profesioniști, dar, și mai important, ne formăm ca oameni. Într-o lume în continuă schimbare este bine să avem cunoștințe, dar trebuie să știm și cum valorificăm aceste cunoștințe în beneficiul nostru și al altora. Corectitudinea, onestitatea, bunătatea, grija față de cei din jur ne definesc ca oameni și acestea sunt valorile fundamentale în edificarea unei societăți sănătoase, în care fiecare cetățean își poate realiza potențialul.

Astăzi ne aflăm la o răscruce istorică și avem o șansă unică să punem umărul în crearea acestor condiții în țara noastră, iar școala are un rol esențial în acest parcurs de integrare în familia statelor europene, libere și democratice.

Oamenii sunt cea mai importantă resursă în societate. De aceea, politicile educaționale pe care le promovăm la Ministerul Educației și Cercetării sunt centrate pe oameni. Echipa noastră va depune tot efortul ca să creștem prestigiul profesiei de pedagog, să apreciem oamenii valoroși din sistemul educațional și să atragem tineri cu vocație. Vom lucra la crearea condițiilor mai bune pentru toți în școală, astfel ca fiecare elev să se simtă în siguranță și să descopere plăcerea de a învăța. Această deprindere pozitivă va putea fi materializată în capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții, care este esențială în era tehnologiilor digitale și a schimbărilor dinamice. 

Dragi elevi! Vă îndemn să fiți curioși, ambițioși și curajoși. Nu renunțați niciodată la visurile voastre! Prin muncă asiduă, competențe și atitudine veți putea să vă realizați orice vis, să deveniți profesioniști apreciați și să aveți satisfacție de la ceea ce faceți. Vă doresc ca bucuria descoperirii să vă însoțească pe tot parcursul anului școlar.

Dragi profesori! Îmi exprim profunda recunoștință pentru munca dumneavoastră, dăruirea și grija de care dați dovadă zi de zi. Vă îndemn să facem echipă în procesul de îmbunătățire a mediului școlar și să depunem tot efortul în ridicarea prestigiului profesiei. Într-adevăr, este un obiectiv ambițios, dar vom putea să-l realizăm dacă fiecare dintre noi va continua să fie model de comportament și de grijă pentru elevi, studenți și pentru colegii noștri.  

Dragi părinți! Știm cât de mult vă doriți să vă fie copiii  fericiți. Prin implicarea dumneavoastră activă în viața școlii, prin grijă și încurajare îi puteți inspira și motiva să învețe. Atât școala, cât și părinții trebuie să se adapteze la așteptările copiilor născuți în era digitală. Doar împreună, prin dialog și sprijin reciproc, vom putea depăși provocările cu care ne confruntăm. Un proverb cunoscut spune astfel: „Este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil”. Aceasta înseamnă că responsabilitatea față de generația tânără este una comună și o poartă, în egală măsură, familia, școala și comunitatea.

Vă doresc tuturor un an plin de realizări frumoase, descoperiri și competențe noi!”, se arată în mesajul ministrului.

Evacuări masive în regiunea Harkov, în urma atacurilor terestre ale rușilor. Mii de oameni își părăsesc casele

Aproape 10.000 de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Ucraina a evacuat aproape 10.000 de persoane din regiunea Harkov

Foto: Reuters

„În total, 9.907 de persoane au fost evacuate”, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, la peste o săptămână de la lansarea atacului rus, în legătură cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ar putea fi doar primul val al unei ofensive mai ample, transmite agerpres.ro.

Aceste persoane au fugit din calea soldaţilor ruşi, care au reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est, înainte de a fi opriţi de forţele ucrainene.

Sinegubov a declarat că forţele armate ucrainene au respins două tentative de a le străpunge apărarea în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Însă situaţia este „sub control”, „apărătorii desfăşurând asalturi şi operaţiuni de curăţare în unele zone”, a precizat el.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovciansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră. „În zona oraşului Vovciansk, trupele ucrainene îşi întăresc apărarea”, a adăugat Sinegubov.

În urmă cu o zi, el a declarat că forţele ruse au ocupat Vovciank şi că toţi locuitorii, cu excepţia a 200 dintre ei, au fugit din cauza luptelor.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

„Ei şi-au lansat operaţiunea, ea poate fi constituită în mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val”, a afirmat preşedintele ucrainean Zelenski.

Miniștrii agriculturii din Republica Moldova și Italia, în cooperare în domeniul cercetării agricole

Un Memorandum de Înțelegere între ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din R. Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Italiei a fost semnat miercuri, 15 mai, la Roma.

„Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor”, se arată într-un comunicat al ministerului de la Chișinău.

Potrivit sursei citate, un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Facultatea de Drept a USM, membră a Rețelei Francofone de Drept Internațional

Facultatea de Drept a USM a devenit membră cu drepturi depline în cadrul Rețelei Francofone de Drept Internațional. Reușita vine după prestația studenților în cadrul Concursului de drept internațional „Charles Rousseau”, care s-a desfășurat la Universitatea Liberă din Bruxelles, în perioada 6-12 mai.

„Această realizare va contribui la evoluția semnificativă a procesului de studii și de cercetare științifică pentru studenți și cadrele didactice, în corespundere cu cele mai înalte standarde europene, oferind astfel numeroase oportunități de participare le diverse conferințe internaționale, concursuri și ateliere practice”, se arată într-un comunicat al USM.

Rețeaua Francofonă de Drept Internațional își propune să promoveze studiul și cercetarea de limbă franceză în dreptul internațional, în special, prin organizarea Concursului Charles-Rousseau, precum și a întâlnirilor și conferințelor științifice internaționale.

sursa

Imagini emoționante cu familia primarului Capitalei! Ion Ceban și-a însoțit copiii la școală
Articolul anterior
Câți bani vor trebui să achite liceenii pentru închirierea manualelor în noul an de studii
Articolul următor