Rusia: Un opozant care l-a criticat prea dur pe Putin și-a anunțat candidatura la preşedinţie, din închisoare

Opozantul naţionalist rus Igor Ghirkin – fost comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas – şi-a anunţat joi candidatura la preşedinţia Rusiei, la alegerile din 2024, pentru a-l înlocui pe actualul „prea îngăduitor” preşedinte Vladimir Putin cu unul care nu le va permite occidentalilor „să-l ducă de nas”, scrie AFP.

Ghirkin, arestat de Rusia, vrea să candideze împotriva lui Putin

Ghirkin a fost arestat de ruși sub acuzația de incitare la extremism, după criticile aduse președintelui Putin și liderilor armatei Rusiei, transmite hotnews.ro

„Cred că în chestiunile militare sunt mai competent decât actualul preşedinte”, a scris pe Telegram Igor Ghirkin, fost susţinător al Kremlinului, devenit între timp blogger militar şi critic înverşunat al puterii ruse în urma invaziei în Ucraina, pe care o susţine, dar o consideră prost condusă de nişte comandanţi incapabili.

Fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), implicat în organizarea anexării Crimeii şi a trupelor proruse din estul Ucrainei în 2014, Igor Ghirkin, în vârstă de 52 de ani, a anunţat în luna mai că un nou grup din care face parte împreună cu alţi naţionalişti ruşi a decis să facă pasul intrării în politică, într-o mişcare de opoziţie care să prevină colapsul Rusiei în faţa bulversărilor interne rezultate în urma campaniei militare ratate din Ucraina.

Arestat la începutul lunii iulie în cadrul acţiunilor represive lansate de Putin împotriva mediilor naţionaliste ruse, Igor Ghirkin aşteaptă acum din spatele gratiilor să fie judecat pentru „instigare la activităţi extremiste”. El riscă până la cinci ani de închisoare, iar o astfel de sentinţă i-ar zădărnici ambiţiile electorale.

„Eu nu am niciun prieten milionar, spre deosebire de Vladimir Putin”

Publicat pe canalul său de Telegram urmărit de peste 730.000 de persoane, anunţul candidaturii sale primise până la orele prânzului 13.000 de like-uri.

„Eu nu am niciun prieten milionar, spre deosebire de Vladimir Putin, aşadar nu va trebui să cedez cererilor lor în detrimentul economiei ruse”, a adăugat Ghirkin în mesajul său, făcând referire la oligarhii ruşi, deşi el este văzut drept un apropiat al oligarhului naţionalist Konstantin Malofeiev, scrie Agerpres, citând AFP.

Cine este Igor Ghirkin

Poreclit „Strelkov” („trăgător” în limba rusă), Igor Ghirkin a fost unul dintre principalii comandanţi ai separatiştilor pro-ruși la începutul războiului cu armata ucraineană în Donbas, după anexarea Crimeii, şi probabil cel mai mediatizat comandant al acestora la acea vreme.

Înainte de a prelua comanda trupelor separatiste din Donbas, Ghirkin a jucat un rol important în planificarea anexării Crimeei și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei, el fiind la momentul respectiv ofițer al FSB, principalul serviciu de informații de la Moscova.

Ghirkin a fost acuzat de terorism în Ucraina și vizat de sancțiuni ale Uniunii Europene din cauza rolului său în aceste activități.

După declanșarea războiului din Ucraina, în 24 februarie 2022, el s-a remarcat prin criticile puternice aduse ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu și prin analizele privind evoluția de pe front.

În 17 noiembrie 2022, Ghirkin a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda pentru rolul său în doborârea avionului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014. Victimele tragediei au provenit din 17 țări, printre acestea numărându-se 198 de cetățeni olandezi, 43 din Malaysia, 38 de australieni și 10 pasageri din Marea Britanie. 80 dintre cei care și-au pierdut viața au fost copii.

Investigația asupra tragediei a fost condusă de Olanda, cu participarea Ucrainei, Malaysiei, Australiei și Belgiei.

Instanța a declarat că a ajuns la concluzia că nu există „nicio urmă de îndoială rezonabilă” că zborul MH17 a fost doborât de un sistem antiaerian rusesc BUK, Ghirkin și ceilalți inculpați fiind acuzați că au aranjat ca acesta să ajungă în mâinile separatiștilor și au organizat transportarea acestuia.

Niciunul dintre inculpați nu a fost acuzat că a participat personal la doborârea avionului companiei Malaysia Airlines și toți au fost judecați în absență.

Ghirkin l-a atacat în termeni duri pe Vladimir Putin

Deși în primele luni ale războiului Ghirkin a pus insuccesele și regresele forțelor armate ale Rusiei pe seama incompetenței comandamentului militar de la Moscova, criticându-l cu precădere pe ministrul apărării, începând cu finele anului trecut el a început să îl critice inclusiv pe președintele Vladimir Putin.

„Nu sunt doar eu… oamenii nu sunt deloc orbi și surzi: oamenii de la nivelul mediu de acolo nici măcar nu-și ascund opiniile care, cum să spun, nu sunt pe deplin elogioase la adresa președintelui sau a ministrului apărării”, a afirmat el în unul dintre primele mesaje de acest fel, publicat pe 11 decembrie 2022.

Într-un videoclip dur de 90 de minute în care a analizat felul în care a fost purtat războiul de către Rusia, Ghirkin a vorbit inclusiv despre „capul peștelui care este complet putred” și a cerut măsuri pentru reformarea armatei.

Într-un alt mesaj din luna martie a acestui an, el a afirmat că singurele momente în care președintele Vladimir Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi.

„Adevăratul Vladimir Vladimirovici era de Crăciun, stând singur în Biserica Kremlinului. Singur! Preoților probabil le era teamă să se apropie de el. Probabil era un lunetist care a avertizat că va trage dacă aceștia se vor apropia mai mult de 20 de metri. Acesta este adevăratul Vladimir Vladimirovici, care, atunci când primește miniștri, stă singur într-o parte a mesei și se uită la ei cu binoclul: ‘Unde sunt?’”, a spus el atunci.

„Acesta este adevăratul. Dar acela care decorează, îmbărțișează pe toată lumea, sunt alții Iar cel care ține discursuri…, când văd un presupus Putin în mulțime, văd imediat o sosie. Și nimeni nu știe ce spune acesată dublură. Probabil vorbește prostii”, a continuat el.

Ghirkin l-a comparat pe Putin cu o „mumie”

Doar o lună mai târziu, Ghirkin anunța crearea unui așa-zis „club al patrioților supărați”, acuzând că Rusia este condusă spre o înfrângere militară.

„Am intrat într-un război lung și prelungit pentru care economia noastră a fost complet nepregătită. Nici armata și sistemul nostru politic nu erau pregătiți pentru asta”, a acuzat el într-un mesaj transmis pe 2 aprilie.

Într-un alt atac direct la adresa președintelui rus, transmis chiar luna trecută, Ghirkin a spus că Putin, în calitate de lider militar, nu ar trebui să se ascundă, ci să preia frâiele războiului.

„Dar unde este Putin? Peskov (n.r. – purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov) din când în când face o declarație și spune că Putin știe ce se întâmplă, că este la curent cu ceea ce se întâmplă. Știți ce, poți da raportul și unei mumii până la urmă. Mumia este întinsă, vii la ea, o saluți și poți raporta: Permiteți-mi să vă familiarizez cu situația. Se întâmplă asta și aia. Mumia tace. Ați prezentat raportul? Ei bine, au prezentat. Rezultatul este clar”, a acuzat Ghirkin pe 9 iunie.

„Comandantul-șef s-a retras complet în timp de război, în timp ce oamenii din cercul său intim se luptă în mod deschis între ei pentru conducere. Astfel de acțiuni ale lor subminează stabilitatea pe front, iar el nu reacționează în niciun fel”, a continuat el cu acuzațiile, referindu-se la tensiunile de la momentul respectiv dintre mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin și ministerul rus al apărării.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Uscătorie de plante medicinale, deschisă în nordul Moldovei cu suportul financiar al Finlandei
Articolul anterior
Acord de parteneriat între un liceu din Sângerei și unul din București
Articolul următor