Țările în care fumatul va dispărea în curând! Experții analizează noi metode de combatere ale acestui viciu

Unul dintre principalele obiective ale organizațiilor internaționale de sănătate este ca, până în 2030, să reducă numărul fumătorilor până la 5%. Multe țări progresiste precum Suedia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au obținut rezultate impresionante, apropiindu-se semnificativ de acest scop. Despre cele mai eficiente instrumente în combaterea fumatului, experții internaționali în domeniul sănătății au discutat la Atena, în cadrul celei de-a 6-a Conferințe științifice privind reducerea riscurilor fumatului, transmite realitatea.md.

La conferință, specialiștii au prezentat exemplul Suediei, unde rata fumatului este de doar 5,6%, datorită promovării trecerii fumătorilor de la țigările tradiționale la snus. Acesta este un produs din tutun fără fum, care se plasează între buza superioară și gingie pentru a elibera nicotina.

„Astăzi, Suedia este singura țară „nefumătoare” din lume, chiar dacă  nivelul consumului de nicotină în Suedia este în mediu similar cu cel din Europa (aproximativ 24%). Asta se întâmplă pentru că, în Suedia, în mare parte, nicotina este consumată din snus, în timp ce în Europa – din țigări. În consecință, în Suedia, rata mortalității din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului pulmonar și a altor tipuri de cancer este de două ori sau chiar mai mică în comparație cu celelalte țări din UE”, a declarat medicul cardiolog grec, profesorul Konstantinos Farsalinos.

Și profesorul Heino Stover a vorbit despre istoria de succes a Suediei, acolo unde există vechea tradiție de consum a snus-ului și care este prima țară din UE ce a devenit „nefumătoare”.

„Faptul că dispozitivele fără fum de livrare a nicotinei au fost ușor accesibile și pe larg utilizate, pare a fi cea mai plauzibilă explicație pentru marele succes al Suediei în reducerea consumului de tutun și a bolilor asociate fumatului”, a declarat profesorul Stover, adăugând că exemplul Suediei arată că utilizarea produselor cu nicotină mai puțin nocive salvează vieți.

De menționat că prima țară care a început lupta împotriva fumatului prin intermediul

metodelor inovative este Noua Zeelandă, care a introdus interdicția de a vinde țigări persoanelor născute după anul 2009. În acest mod, Noua Zeelandă și-a propus să interzică

fumatul pentru generațiile viitoare. Iar pentru cei care au deja acest obicei, autoritățile aplică strategia de reducere a riscurilor legate de fumat prin care le recomandă fumătorilor să treacă la noile produse cu nicotină.

Profesorul Andrzej Fal, președintele Societății de Sănătate Publică din Polonia, a explicat că în Noua Zeelandă au fost implementate campanii educaționale, măsuri restrictive și mecanisme fiscale în domeniul sănătății publice. În consecință, în perioada 1983-2020, rata fumatului în rândul adulților a scăzut de la 32% la 13%.

„Într-o eră în care cheltuielile pentru sănătate continuă să crească, prevenția prin schimbarea stilului de viață, reducerea factorilor de risc comportamentali și strategia de reducere a prejudiciilor reprezintă cel mai eficient mod de a investi în viitorul sănătății. Pentru a opri pandemia fumatului și consecințele financiare și de sănătate ale acesteia, trebuie să creștem finanțarea pentru prevenirea primară și să introducem regula „mai puține daune, mai mici accize”, susține specialistul.

La eveniment a participat și neurologul moldovean Constantin Buceațchi, care a declarat că Moldova este încă departe de a atinge obiectivul de 5% până în 2030. Potrivit specialistului, datele OMS arată că, în 2022, rata fumătorilor în Moldova era de 27,6%. Asta în timp ce, în 2013, în țară erau mai puțini fumători – 25,3% din populație.

„Din 2013 până în 2023, Moldova a întreprins o serie de măsuri de reglementare a produselor din tutun: interzicerea fumatului în spațiile publice, interzicerea publicității, creșterea accizelor pentru țigări. Cu toate acestea, rata fumatului nu a scăzut. Acest lucru demonstrează că sunt necesare măsuri suplimentare. Țările care sunt cel mai aproape de obiectivul de 5% de fumători până în 2030 – Suedia, Norvegia și Marea Britanie, au adoptat o strategie comună suplimentară: reducerea riscurilor legate de fumat. Ideea principală a acestei strategii se bazează pe principiile prevenirii terțiare: reducerea riscurilor ce țin de complicațiile bolilor asociate fumatului prin oferirea posibilității de a trece la produse cu nicotină mai puțin dăunătoare pentru sănătate”, a explicat Constantin Buceațchi.

În Suedia și Norvegia, acest produs este tutunul de mestecat, în timp ce în Marea Britanie sunt dispozitivele electronice de livrare a nicotinei. Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie analizează și publică anual informații actuale despre sistemele electronice de livrare a nicotinei și rolul acestora în renunțarea la fumat. Ideea de bază a raportului rămâne neschimbată: produsele alternative cu nicotină sunt cu 95% mai puțin dăunătoare în comparație cu țigările tradiționale.

Pedeapsă dură pentru un bărbat din Cimișlia, care a bătut de moarte un bătrân cu dizabilități

Procuratura raionului Cimișlia anunță că potrivit unei sentințe recent emise de Judecătoria Cimișlia, un bărbat în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la 19 ani de închisoare cu executare pentru fapta de omor intenționat, comis, profitând de starea de neputință cunoscută și evidentă a victimei, care se datorează vârstei înaintate și dizabilității (art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Instanța  a mai dispus achitarea de către făptuitor a cheltuielilor judiciare în sumă de 28 281,07 lei.

Potrivit rechizitoriului, la 29 iulie 2024, în timpul zilei, făptuitorul, fiind în stare de ebrietate alcoolică, în casa unui amic de pahar în etate, din orașul Cimișlia, în urma unei cerți, din motiv că stăpânul casei i-a cerut lui să părăsească domiciliul, l-a doborât la podea și a început a-i aplica lovituri cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului. Din cauza vârstei înaintate și a dizabilității sale, victima nu a putut riposta. Ulterior, tânărul i-a aplicat  lovituri și cu un căuș metalic care se afla în preajmă, fapte care în ansamblu au dus la survenirea morții.

După săvârșirea infracțiunii, făptuitorul a fugit de la fața locului, însă mai târziu a fost stabilit de polițiști și reținut.

Fiindu-i prelevate probele de sânge, făptuitorului i-a fost stabilită o concentrație a alcoolul în sânge de 2,07 g/l, care este catalogată drept stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat.

La 08 noiembrie 2024, cauza penală a fost expediată în Judecătoria Cimișlia, pentru examinare în fond. Acuzatorul de stat a solicitat de a-l recunoaște pe inculpat vinovat în baza art.145 alin.(2), lit.e) din Codul penal, solicitând aplicare pedepsei – 20 de ani închisoare cu executare în penitenciar de tip închis.

Inculpatul, în ședințele de judecată, a refuzat să facă declarații, să relateze instanței propria versiune a faptelor ce ar fi avut loc în ziua incidentului, însă, la etapa procesuală de oferire a ultimului cuvânt – a pledat ca fiind nevinovat.

Făptuitorul nu este la prima abatere penală. Anterior acesta a fost condamnat pentru diverse infracțiuni săvârșite cu aplicarea violenței.

Un hoț a furat zeci de mii de lei dintr-un restaurant din Capitală

Un bărbat de 29 de ani din capitală, a fost plasat în arest fiind învinuit de furt, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul cercetărilor, ofițerii secției investigare infracțiuni a Inspectoratului de Poliție Rîșcani au stabilit că suspectul profitând de neatenția angajaților, a pătruns în oficiul unui restaurant și, cu ajutorul cheilor găsite în sertar a deschis safeul, de unde a sustras mijloace bănești, după care a plecat într-o direcție necunoscută.

Prejudiciul cauzat a fost estimat la 49 531 de lei.

Bărbatul nu este la prima abatere de la lege, fiind cercetat penal pentru infracțiuni analogice.

O parte din banii sustrași au fost depistați și ridicați.

Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile și cercetat pentru furt, infracțiune care conform legislației se pedepsește cu închisoare de până la 4 ani.

Polițiștii desfășoară acțiuni de investigație pentru stabilirea complicității acestuia și în alte cazuri analogice.

O ucraineancă, prinsă cu țigări de contrabandă în valoare de 63.000 de euro, a spus că sunt pentru soldații de pe front

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț, împreună cu lucrătorii vamali, au confiscat tutun pentru narghilea și alte produse de vapat în valoare de 63.300 de euro, scrie gândul.ro.

Marfa de contrabandă a fost descoperită ascunse într-un microbuz înmatriculat în Ucraina.

Ajutoare umanitare pentru militari

Femeia aflată la volan, o ucraineancă de 31 de ani, a declarat că transporta ajutoare umanitare pentru militarii ucraineni.

În urma unui control amănunțit, echipa comună de control a găsit ascunse în spatele cutiilor cu ajutoare 10.020 de cutii cu pliculețe de tutun aromat pentru narghilea și 600 de recipiente cu lichid pentru dispozitive de vapat.

Șoferița a susținut că bunurile aparțineau unei firme din Polonia. „Sunt pentru soldații de pe front”, a căutat o explicație ucraineanca.

Produsele accizabile, nedeclarate și fără documente legale, au fost reținute, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă.

Investigațiile continuă, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale.

Când se pune varza la murat și cum să obții o varză gustoasă
Articolul anterior
CEC a aprobat modelul buletinului de vot! Ce culori vor avea
Articolul următor
Close menu