Țările în care fumatul va dispărea în curând! Experții analizează noi metode de combatere ale acestui viciu

Unul dintre principalele obiective ale organizațiilor internaționale de sănătate este ca, până în 2030, să reducă numărul fumătorilor până la 5%. Multe țări progresiste precum Suedia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au obținut rezultate impresionante, apropiindu-se semnificativ de acest scop. Despre cele mai eficiente instrumente în combaterea fumatului, experții internaționali în domeniul sănătății au discutat la Atena, în cadrul celei de-a 6-a Conferințe științifice privind reducerea riscurilor fumatului, transmite realitatea.md.

La conferință, specialiștii au prezentat exemplul Suediei, unde rata fumatului este de doar 5,6%, datorită promovării trecerii fumătorilor de la țigările tradiționale la snus. Acesta este un produs din tutun fără fum, care se plasează între buza superioară și gingie pentru a elibera nicotina.

„Astăzi, Suedia este singura țară „nefumătoare” din lume, chiar dacă  nivelul consumului de nicotină în Suedia este în mediu similar cu cel din Europa (aproximativ 24%). Asta se întâmplă pentru că, în Suedia, în mare parte, nicotina este consumată din snus, în timp ce în Europa – din țigări. În consecință, în Suedia, rata mortalității din cauza bolilor cardiovasculare, a cancerului pulmonar și a altor tipuri de cancer este de două ori sau chiar mai mică în comparație cu celelalte țări din UE”, a declarat medicul cardiolog grec, profesorul Konstantinos Farsalinos.

Și profesorul Heino Stover a vorbit despre istoria de succes a Suediei, acolo unde există vechea tradiție de consum a snus-ului și care este prima țară din UE ce a devenit „nefumătoare”.

„Faptul că dispozitivele fără fum de livrare a nicotinei au fost ușor accesibile și pe larg utilizate, pare a fi cea mai plauzibilă explicație pentru marele succes al Suediei în reducerea consumului de tutun și a bolilor asociate fumatului”, a declarat profesorul Stover, adăugând că exemplul Suediei arată că utilizarea produselor cu nicotină mai puțin nocive salvează vieți.

De menționat că prima țară care a început lupta împotriva fumatului prin intermediul

metodelor inovative este Noua Zeelandă, care a introdus interdicția de a vinde țigări persoanelor născute după anul 2009. În acest mod, Noua Zeelandă și-a propus să interzică

fumatul pentru generațiile viitoare. Iar pentru cei care au deja acest obicei, autoritățile aplică strategia de reducere a riscurilor legate de fumat prin care le recomandă fumătorilor să treacă la noile produse cu nicotină.

Profesorul Andrzej Fal, președintele Societății de Sănătate Publică din Polonia, a explicat că în Noua Zeelandă au fost implementate campanii educaționale, măsuri restrictive și mecanisme fiscale în domeniul sănătății publice. În consecință, în perioada 1983-2020, rata fumatului în rândul adulților a scăzut de la 32% la 13%.

„Într-o eră în care cheltuielile pentru sănătate continuă să crească, prevenția prin schimbarea stilului de viață, reducerea factorilor de risc comportamentali și strategia de reducere a prejudiciilor reprezintă cel mai eficient mod de a investi în viitorul sănătății. Pentru a opri pandemia fumatului și consecințele financiare și de sănătate ale acesteia, trebuie să creștem finanțarea pentru prevenirea primară și să introducem regula „mai puține daune, mai mici accize”, susține specialistul.

La eveniment a participat și neurologul moldovean Constantin Buceațchi, care a declarat că Moldova este încă departe de a atinge obiectivul de 5% până în 2030. Potrivit specialistului, datele OMS arată că, în 2022, rata fumătorilor în Moldova era de 27,6%. Asta în timp ce, în 2013, în țară erau mai puțini fumători – 25,3% din populație.

„Din 2013 până în 2023, Moldova a întreprins o serie de măsuri de reglementare a produselor din tutun: interzicerea fumatului în spațiile publice, interzicerea publicității, creșterea accizelor pentru țigări. Cu toate acestea, rata fumatului nu a scăzut. Acest lucru demonstrează că sunt necesare măsuri suplimentare. Țările care sunt cel mai aproape de obiectivul de 5% de fumători până în 2030 – Suedia, Norvegia și Marea Britanie, au adoptat o strategie comună suplimentară: reducerea riscurilor legate de fumat. Ideea principală a acestei strategii se bazează pe principiile prevenirii terțiare: reducerea riscurilor ce țin de complicațiile bolilor asociate fumatului prin oferirea posibilității de a trece la produse cu nicotină mai puțin dăunătoare pentru sănătate”, a explicat Constantin Buceațchi.

În Suedia și Norvegia, acest produs este tutunul de mestecat, în timp ce în Marea Britanie sunt dispozitivele electronice de livrare a nicotinei. Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie analizează și publică anual informații actuale despre sistemele electronice de livrare a nicotinei și rolul acestora în renunțarea la fumat. Ideea de bază a raportului rămâne neschimbată: produsele alternative cu nicotină sunt cu 95% mai puțin dăunătoare în comparație cu țigările tradiționale.

O nouă funcție pe Tik Tok. Este cea mai mare schimbare din ultima perioadă

Utilizatorii TikTok vor putea posta clipuri cu o lungime de până la o oră. După ce a crescut deja de mai multe ori limita de timp a clipurilor pe care le acomodează, aplicația testează acum postarea filmărilor care au o lungime de până la 60 de minute.

Creatorii de conţinut care vând abonamente deja pot posta clipuri de 20 de minute, iar un număr limitat dintre utilizatori pot chiar posta filmări lungi de 30 de minute.

Surprize pentru utilizatorii Tik Tok

Clipurile scurte au fost poarta de intrare pe piaţa platformelor de video, migrând, treptat, către filmări mai lungi care oferă mai multe oportunităţi de monetizare. Limita de 60 de minute ar putea facilita postarea episoadelor întregi pentru producătorii sau platformele de streaming care vor dori să-şi promoveze un nou serial sau film, potrivi News.ro citat de evz.ro.

Tik Tok a făcut și alte actualizări

TikTok a actualizat și sistemele de revizuire a conținutului, pentru a încorpora mai eficient gradul de risc al unui videoclip (pe baza tipului de încălcare potenţială) şi audienţa aşteptată (pe baza conturilor urmărite), pentru a determina dacă conţinutul respectiv va fi eliminat, trimis pentru a fi revizuit de către un specialist sau dacă trebuie luată o altă decizie.

Platforma ia măsuri precum funcţiile care au restricţii de vârstă, marcarea conţinutului neeligibil pentru recomandare şi sistemul de organizare a conţinutului pe baza maturităţii (Content Levels), pentru a reduce conţinutul nepotrivit prin limitarea persoanelor care pot crea sau urmări anumite tipuri de conţinut.

Platforma chineză aplică noua politică privind dezinformarea asupra schimbărilor climatice, ce are ca scop eliminarea informaţiilor false, care neagă date ştiinţifice cunoscute, cum ar fi conţinutul care contestă existenţa schimbărilor climatice sau factorii care contribuie la aceasta.

„Similar cu alte politici referitoare la dezinformare, TikTok a început să lucreze cu parteneri independenţi de fact-checking prin care se asigură de acurateţea conţinutului. În plus, platforma a introdus şi un nou instrument de căutare care îi redirecţionează pe cei care caută conţinut legat de schimbările climatice către informaţii oficiale”, se arată în comunicatul companiei.

Loredana Groza, îndrăgostită lulea

Loredana Groza va cânta în deschiderea „Meciului de retragere al Generaţiei de Aur”, ce va avea loc pe data de 25 mai, pe Arena Naţională. Artista a recunoscut că a fost mereu atrasă de singurului român ce are în palmares 2 trofee de Champions League, Miodrag Belodedici.

„Belodedici a fost primul meu ‘crush’. Decupam pozele cu Belo din ziare. Colegele mele de liceu știu. Belodedici arată foarte bine, are niște ochi foarte frumoși.Dacă știam că sunt și albaștri, mă mutam în sudul țării, de unde e el.”, a spus Lori.

Artista a mai spus că se înțelege foarte bine cu foștii internaționali și că îi respectă mult. Ea a declarat că toți sunt idolii ei.„ Toți sunt idolii mei. Lăcătuș, este un prieten vechi, Panduru, Adi Ilie, Hagi, să nu mai vorbesc, Gică Popescu, Jean, Stelea, sunt ca frații mei, îi ador și îi respect. Au reușit să demonstreze că nu doar talentul este suficient pentru a deveni un mare sportiv”, a spus aceasta,potrivit Fanatik.

Loredana Groza, surpriză pentru foștii internaționali

Loredana Groza a pregătit un moment special jucătorilor din Generaţia de Aur la antrenamente, adaptând o piesă celebră pentru tricolori. „Te-aștept ca și când, numai Generația de Aur ar fi pe pământ! Mai presus de măriri, de căderi, de măriri, de cuvânt!” le-a cântat artista fostelor glorii, la nivelul gazonului, pe Stadionul ”Arcul de Triumf”.

Evenimentul de pe 25 Mai va avea loc la Arena Națională unde s-au vândut deja peste 50000 de bilete. La eveniment vor veni și Jose Mourinho, Rivaldo, Hristo Stoicikov şi mulţi alţii.

Primul tratat internaţional privind inteligența artificială, adoptat de Consiliul Europei

Consiliul Europei a adoptat vineri primul tratat internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept şi a standardelor juridice privind democraţia în utilizarea sistemelor de inteligenţă artificială (AI), scrie stiripesurse.md.

“Tratatul, care este deschis spre semnare şi ţărilor din afara Europei, stabileşte un cadru juridic care acoperă întregul ciclu de viaţă al sistemelor de AI şi abordează riscurile pe care acestea le pot prezenta, promovând în acelaşi timp inovarea responsabilă”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, citat de AFP.

Convenţia-cadru a Consiliului Europei privind inteligenţa artificială şi drepturile omului, democraţia şi statul de drept a fost adoptată, la Strasbourg, în cadrul reuniunii ministeriale anuale a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care reuneşte miniştrii afacerilor externe din cele 46 de state membre.

Textul a fost elaborat pe parcursul a doi ani de un organism interguvernamental care a reunit cele 46 de state membre ale Consiliului, Uniunea Europeană şi 11 state terţe (în special Statele Unite, Australia, Canada, Israel şi Japonia), precum şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi ai mediului academic, în calitate de observatori.

“Convenţia stabileşte cerinţe de transparenţă şi control adaptate contextelor şi riscurilor specifice, în special identificarea conţinutului generat de sistemele AI”, spune Consiliul Europei.

“Părţile vor trebui să adopte măsuri pentru a identifica, evalua, preveni şi atenua posibilele riscuri şi pentru a evalua necesitatea unui moratoriu, a unei interdicţii sau a altor măsuri adecvate privind utilizarea sistemelor AI atunci când o astfel de utilizare este susceptibilă să prezinte riscuri incompatibile cu standardele privind drepturile omului”, continuă organismul european.

Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, a salutat adoptarea unui “tratat internaţional unic care va asigura că inteligenţa artificială respectă drepturile oamenilor”.

“El răspunde necesităţii de a avea o normă de drept internaţional susţinută de state de pe diferite continente unite de valori comune, ceea ce face posibilă valorificarea avantajelor inteligenţei artificiale, reducând în acelaşi timp riscurile pe care le reprezintă. Prin acest nou tratat, intenţionăm să asigurăm utilizarea responsabilă a AI, una care respectă drepturile omului, democraţia şi statul de drept”, a adăugat ea.

Convenţia-cadru va fi deschisă spre semnare la Vilnius, la 5 septembrie, cu ocazia unei conferinţe a miniştrilor justiţiei.

Uniunea Europeană a adoptat, de asemenea, o lege la începutul lunii martie pentru a reglementa sistemele AI, cum ar fi ChatGPT, o legislaţie unică în lume.

Când se pune varza la murat și cum să obții o varză gustoasă
Articolul anterior
CEC a aprobat modelul buletinului de vot! Ce culori vor avea
Articolul următor