Armata israeliană lansează un asediu total asupra Fâșiei Gaza: ”Fără electricitate, fără gaz, fără apă”

Armata israeliană a anunțat că deține controlul asupra localităților din sud atacate sâmbătă de militanți palestinieni și lansarea unui asediu total asupra Fâșiei Gaza, aflată sub controlul Hamas. Cetățeni ai mai multor țări, între care SUA, Franța și Germania, se numără printre cei uciși, răpiți și dispăruți în urma atacurilor Hamas, scrie adevarul.ro.

UPDATE Emiratele Arabe Unite, care şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020, s-au declarat „consternate” de luarea unor civili israelieni ca ostatici după ofensiva lansată sâmbătă dimineață de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Această ţară din Golf este una dintre cele trei ţări arabe, împreună cu Bahreinul şi Marocul, care au stabilit relaţii diplomatice cu Israelul, în cadrul așa-numitelor Acorduri Avraamice, negociate sub mandatul fostului președinte american Donald Trump, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Berlinul a anunțat că „suspendă provizoriu” ajutorul de dezvoltare pentru Teritoriile Palestiniene în aşteptarea unei verificări” asupra utilizării acestuia, a indicat luni o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Dezvoltării.

UPDATE Sirenele de alertă cu rachete au răsunat luni la Ierusalim, Tel Aviv şi în alte oraşe din Israel. Potrivit unor jurnalişti ai AFP, la Ierusalim sirenele au răsunat luni în jurul prânzului, după ce fuseseră auzite sâmbătă, în prima zi a ofensivei militare declanşate de Hamas. Televiziunea israeliană a informat că o rachetă a lovit luni o zonă deschisă lângă Tel Aviv.

UPDATE Miniştrii de Externe ai Uniunii Europene se vor reuni marţi la Bruxelles pentru o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din Israel şi din regiune, a anunţat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell.

UE şi-a exprimat solidaritatea cu Israelul încă de la primele ore ale atacurilor Hamas.

UPDATE Prețurile petrolului au crescut din cauza temerilor că situația din Israel și Gaza ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu, scrie BBC, avertizând că o escaladare a conflictului în Iran ar pune în pericol aprovizionarea globală.

UPDATE Cetățeni ai mai multor țări, între care SUA, Franța și Germania, se numără printre cei uciși, răpiți și dispăruți după atacul surpriză pe mai multe fronturi al teroriștilor Hamas asupra Israelului, relatează Times of Israel.

Israelul a confirmat că militanții palestinieni au luat peste 100 de ostatici, soldați și civili, dar nu și numărul și naționalitățile acestora. Pe de altă parte, teroriștii Hamas susțin că ar fi vorba de aproximativ 130 de israelieni răpiți și duși în Gaza.

Șefa statului l-a vizitat pe veteranul de război Ion Mereacre, din satul Costești, Ialoveni

Ion Mereacre este unul dintre cei 500 de oameni din satul Costești, raionul Ialoveni, care au fost recrutați în cel de-al Doilea Război Mondial. Doar 170 dintre ei au revenit acasă.

Azi am avut o discuție emoționantă cu domnul Mereacre, care, la doar 18 ani, în 1944, a fost trimis pe front. Speranța lui este ca cei 4 copii, 10 nepoți și 19 strănepoți ai săi, dar și întreaga Moldovă, să nu mai cunoască niciodată ororile războiului și să se bucure de viață, în pace. I-am mulțumit lui Ion Mereacre pentru sacrificiul făcut, pentru dragostea de patrie și pentru că, alături de nenumărați eroi, a contribuit la readucerea păcii pe continentul european”, a menționat Președinta Maia Sandu.

Pe 8 mai 1945, a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt unui război sângeros. Foarte puțini au rămas în viață care să povestească tragedia războiului trăită pe viu. „Domnul Mereacre este unul dintre ei – i-am ascultat istoria de viață, lecțiile învățate de la tatăl său despre omenie și cinste. Azi în Moldova mai sunt în viață 37 de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial. În cinstea lor și a celor căzuți, vom face tot ce ne stă în puteri ca în țara noastră să fie bună înțelegere și oamenii să trăiască în pace”, a punctat șefa statului.

Concert, expoziții, excursii și invitați speciali. Cum va fi marcată Ziua Europei

Republica Moldova sărbătorește astăzi, 9 mai, Ziua Europei. Cu această ocazie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru vizitatori își va deschide ușile Orășelul European. La eveniment este așteptat inclusiv comisarul european Johannes Hahn, care va susține, alături de președinta țării, Maia Sandu, un discurs.

Sărbătoarea va culmina cu un concert susținut de artiști autohtoni, dar și din Ucraina. Prim-ministrul Dorin Recean a invitat cetățenii, în debutul ședinței Guvernului din 8 mai, să celebreze împreună Europa, transmite moldova1.md.

Potrivit agendei făcute publică de Guvern, începând cu ora 11:40, „Orășelul European” își va deschide porțile pentru vizitatori.

La ora 12:00, președinta Maia Sandu și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, vor susține discursurile de inaugurare a Zilei Europei. În pavilionul Guvernului, membrii Cabinetului vor organiza întrevederi cu vizitatorii, în care vor povesti „despre cum putem construi împreună Moldova Europeană”. Tot atunci va fi deschisă expoziția de tehnică și echipament a Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Autorității Aeronautice Civile, Serviciului Vamal și Serviciului Fiscal de Stat.

Începând cu ora 13:00 vor începe excursiile pentru vizitatori în Casa Guvernului.

Sărbătoarea va culmina, la ora 19:00, cu un concert susținut de interpreții Cristofor Aldea-Teodorovici, The URS și LUPII lui Calancea. De asemenea, pe scena din PMAN vor urca Orchestra „Kalus” din Ucraina, precum și „Hecenii” – primul ansamblu de dans care a primit Golden Buzz în cadrul concursului „Românii au talent”.

„Invit pe toată lumea, de la mic la mare, în Piața Marii Adunări Naționale, pentru a celebra împreună Ziua Europei. Vă așteptăm la pavilionul Guvernului pentru a discuta cu Cabinetul de miniștri despre cum construim Moldova Europeană. Deschidem ușile Guvernului pentru toți cei dornici să-l viziteze și pregătim activități pentru copii. Iar seara vă așteptăm la un concert extraordinar. Europa ești Tu! Moldova europeană suntem noi”, a declarat premierul Dorin Recean pe 8 mai.

De menționat că Zilele Europei vor fi sărbătorite în acest an inclusiv în mai multe regiuni ale țării, cum ar fi Bălți, Cahul și Ungheni. AICI puteți vedea agenda evenimentelor organizate de Delegația Uniunii Europene în Moldova cu această ocazie.

Conducerea țării a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, în memoria celor căzuți în război

În această dimineață, 9 mai, conducerea țării a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru a-i comemora pe cei căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial.

La ceremonie au participat șefa statului, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

„Astăzi îi comemorăm pe pământenii noștri care au luptat în Al Doilea Război Mondial pentru a readuce pacea pe continent. Astăzi sărbătorim pacea. Pentru că 9 mai 1945 a fost prima zi de pace pe continentul nostru. Și astăzi sărbătorim Europa. Europa fiind cel mai durabil și cel mai de succes proiect de pace. (…) Este o zi care ne amintește cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este războiul și că trebuie să facem absolut totul ca să nu permitem războaie pe continent și în lume. Pentru Republica Moldova cel mai scurt drum spre o pace sustenabilă este integrarea în Uniunea Europeană. Sărbătorim pacea și Uniunea Europeană astăzi, în același timp ne amintim de sacrificiul făcut de înaintașii noștri pentru ca noi să putem trăi în pace”, a declarat șefa statului, Maia Sandu.

„Omenirea trebuie să învețe o lecție că în orice război nu există învingători, pierd toate părțile și cel mai tragic sunt viețile omenești care se pierd și nu se mai recuperează, și rămân durerea și amintirea care marchează generații și destine. Lecție pe care trebuie să o învățăm, uitându-ne și la ceea ce se întâmplă în proximitatea noastră. Astăzi este o ocazie în plus să ne amintim de cei care într-adevăr au contribuit să aducă pacea în Europa, să o păstrăm, să vorbim cât mai mult despre asta și să transmitem acest mesaj generațiilor viitoare”, a menționat Igor Grosu.

Prețul benzinei coboară sub 25 de lei
Articolul anterior
Un cetățean român, mort în Israel. NU există moldoveni printre victime. Unde pot apela conaționalii noștri
Articolul următor