ATENȚIE! Fals: Amenzi de 1.000 de lei pentru cei care nu sunt acasă în timpul recensământului

Portalul Kp.md, care este pagina web a ziarului „Комсомольская правда в Молдове”, a publicat un articol în care se spune că cei care nu vor fi acasă în timpul recensământului de probă vor fi amendați cu 1.000 de lei.

Printre altele, autorul articolului se întreabă: „Este oare acest lucru legat cumva cu acumularea fondurilor pentru alegeri?” (în original: «Не связано ли это со сбором средств для выборов?»). Nici prima afirmație, nici a doua nu corespund realității. În răspunsul oferit de Biroul Național de Statistică (BNS) se precizează că legea a fost interpretată incorect în articolul în cauză. Astfel, dacă o anumită persoană nu era acasă și nu a participat la recensământ, ea nu va fi amendată, transmite Știri.md cu referire la Stopfals.md.

Kp.md: „autoritățile acumulează bani, dacă lipsești de acasă te alegi cu amendă, vă povestim cum scăpați de amendă” (în original: Kp.md: «власть собирает деньги, нет дома – штраф, расскажем, как уберечься»)

Articolul publicat de Kp.md începe în felul următor: „Profitând de ocazie, autoritățile au aprobat legea respectivă – să fie amendați cu 1.000 de lei cei care nu vor fi acasă în timpul recensământului populației, inclusiv al celui de probă, care deja se desfășoară în aceste zile” (în original: «как-то под шумок власть приняла соответствующий закон — штрафовать на 1.000 леев тех, кого нет дома во время переписи населения, в том числе и пробной, которая проходит в эти дни»). Autorul intervine și cu o precizare: „Dacă ești plecat în străinătate pentru un timp, atunci chiar nu scapi de amendă” (în original: «если уехал за границу на время, то штрафа уже не избежать»). Semnatarul articolului mai scrie: „Nu cumva în acest mod autoritățile își adună bani de alegeri?” Or cum altfel ar mai putea fi explicată această decizie cinică de a amenda oamenii deja sărăciţi?!” (în original: «Неужели таким образом власть собирает деньги себе на выборы?! А как еще иначе можно объяснить это циничное решение — штрафовать и без того обнищавших людей?!»).

Autorul materialului chiar promite să spună „cum putem scăpa de amenzi” (în original: «уберечься от выплаты штрафа»), deși, în realitate, nu este prevăzută vreo amendă pentru cei care vor lipsi de acasă în timpul recensământului. Autorul articolului omite să precizeze care a fost sursa informației, de ce legea a fost interpretată în acest mod și care ar fi legătura cu alegerile. El nu face referire la opinia unui expert sau a unei instituţii, ci interpretează legea de sine stătător, doar că incorect.

BNS: Nu vor fi aplicate amenzi pentru cei care vor lipsi de acasă

Pe 3 octombrie, pe site-ul oficial al Biroului Naţional de Statistică fost publicată o dezminţire la materialul despre amenzi. Reprezentanţii instituţiei au menționat că afirmaţiile din articolul publicat de „Комсомольская правда” reprezintă o dezinformare care afectează desfăşurarea recensământului.

Potrivit BNS, în perioada 28 august – 10 octombrie 2023 se desfășoară un recensământ de probă, care este o etapă esențială în procesul de pregătire a Recensământului național al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024.

Cât privește amenzile, potrivit BNS, este vorba despre articolul 330 din Codul contravenţional, care prevede că refuzul de a prezenta date pentru scopuri statistice sau prezentarea unor date eronate se sancționează cu amendă în valoare de la 1.000 la 2.500 de lei. Legea nu prevede amendă pentru cazul când persoana nu era acasă sau nu a participat la recensământ. Sancțiunile pot fi aplicate doar în caz extrem și doar în raport cu persoanele care refuză categoric să participe la recensământ, împiedicând în acest mod societatea să obțină informații.

Dacă membrii gospodăriei vor lipsi de acasă, recenzorul va lăsa în cutia poștală un bilet cu numărul său de contact pentru a stabili timpul pentru o vizită repetată atunci când va fi comod pentru membrii gospodăriei. Dacă gospodăria nu a luat legătura cu recenzorul, acesta este obligat să o viziteze de cel puțin trei ori pentru a colecta informațiile conform chestionarelor.

BNS a subliniat importanța participării la recensământ a tuturor cetățenilor care locuiesc în țară. Instituția garantează că datele acumulate vor fi utilizate în exclusivitate în scopuri statistice, pentru elaborarea unor statistici oficiale despre populație și locuințe, pentru informarea societății, nu în alte scopuri, precum cele la care se face referire în articolul publicat de Kp.md. Cunoașterea situației demografice reale în fiecare localitate din țară depinde de participarea la recensământ a fiecărui locuitor şi de oferirea unor răspunsuri corecte şi complete.

Primăria intensifică măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal

Primăria Chișinău intensifică măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal.

Începând cu săptămâna curentă, sunt intensificate măsurile pentru combaterea comerțului neautorizat stradal.

Comercianții care doresc să își desfășoare activitatea în mod legal sunt încurajați să obțină actele permisive, să activeze doar în locuri speciale și să respecte normele și reglementările impuse.

Acțiunile se vor desfășura în toate zonele sectorului, cu accent pe punctele cunoscute ca fiind frecventate de comercianți neautorizați.

Totodată, reamintim cetățenilor importanța de a cumpăra produse doar din locuri autorizate, pentru a se asigura de calitatea și siguranța acestora.

Produsele agricole din R. Moldova, fără taxe pe piața din Marea Britanie, pentru încă 5 ani

Mai multe produse agricole din R.Moldova vor ajunge pe piața britanică, fără contingente tarifare, pentru încă cinci ani. Autoritățile de la Chișinău și Londra au semnat document în acest sens, scrie deschide.md.

Protocolul prevede extinderea liberalizării comerțului cu Republica Moldova prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de 5 ani. Produsele supuse limitărilor cantitative conform Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare sunt: strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum: castraveți, dovleci, pere, caise, piersici, etc.

Potrivit autorităților, protocolul va contribui la sporirea schimburilor comerciale între cele două state, extinderea cooperării economice, precum şi va oferi noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune. Acest lucru îi va ajuta direct pe producătorii moldoveni, să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie, susțin reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Extindem pentru încă cinci ani importul de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit. O oportunitate imensă pentru agricultorii noștri! Aceasta înseamnă acces la o piață de peste 66 de milioane de consumatori. Stimați antreprenori, vă încurajez să beneficiați de această oportunitate. Iar noi suntem alături cu reforme și finanțare. Succesul vostru este prioritatea noastră” a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Continuăm să fim alături de Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse. Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. Liberalizarea tarifelor face parte dintr-un amplu pachet de măsuri pe care Marea Britanie l-a agreat cu Republica Moldova în ultimele luni. Dincolo de acest acord, sprijinul acordat de Regatul Unit se ridică la 30 de milioane de lire sterline și ajută Moldova să sprijine refugiații ucraineni, să își consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea pro-rusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția. Regatul Unit va continua să sprijine Moldova atât timp cât va fi necesar” a menționat ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine.

Inițiativa de liberalizarea a importului de produse din Republica Moldova vine din partea Regatului Unit, drept semn de solidaritate și suport pentru Republica Moldova și demonstrează angajamentul britanic privind susținerea parteneriatului strategic, extinderea cooperării între state, precum și oferă noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune.

Pe 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru 1 an. Drept urmare, aceasta va expira la 31 iulie 2024, fiind urmată de o perioadă de încă 5 ani, perioadă stabilită în protocolul semnat astăzi, 23 mai.

Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate majorări la exportul de prune – o creștere de la 45 la 495 tone; la struguri de masă – exportul s-a dublat; au fost înregistrate exporturi de mere și cireșe, care pe parcursul anilor precedenți nu se exportau către piața Marii Britanii.

Fostul inginer cadastral din Elizaveta, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență

Un fost inginer cadastral din cadrul Primăriei satului Elizaveta din mun. Bălți, reținut de CNA într-un dosar de trafic de influență.

Ofițerii CNA și procurorii au reținut, astăzi, un fost inginer cadastral din cadrul Primăriei s. Elizaveta, mun. Bălți, suspectat de comiterea traficului de influență asupra unor funcționari publici. Potrivit denunțului, ex-angajatul Primăriei ar fi pretins și primit mijloace financiare ce nu i se cuvin pentru a facilita procesul de eliberare a unor acte cadastrale.

Astfel, bănuitul ar fi pretins, acceptat și primit 15 000 de lei, iar ulterior alte 500 de euro, susținând că are influență asupra arhitectului-șef din cadrul Primăriei mun. Bălți și că îl poate determina să avizeze mai multe acte de urbanism pentru legalizarea unei construcții. De asemenea, acesta ar fi susținut că ar avea influență și asupra primarului sat. Elizaveta pe care îl poate convinge să grăbească aprobarea setului de documente fără a crea anumite impedimente la elaborarea și eliberarea certificatul de urbanism și a autorizației de construire.

Astăzi, în urma unor percheziții autorizate, persoana a fost reținută, fiind plasată în izolator pentru 72 de ore, iar cercetările pe caz continuă sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți.

Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

MAI propune crearea unui coridor de evacuare a moldovenilor din Israel
Articolul anterior
Cine este adolescenta din Căușeni care, la doar 13 ani, scrie cărți
Articolul următor