Portalul Kp.md, care este pagina web a ziarului „Комсомольская правда в Молдове”, a publicat un articol în care se spune că cei care nu vor fi acasă în timpul recensământului de probă vor fi amendați cu 1.000 de lei.
Printre altele, autorul articolului se întreabă: „Este oare acest lucru legat cumva cu acumularea fondurilor pentru alegeri?” (în original: «Не связано ли это со сбором средств для выборов?»). Nici prima afirmație, nici a doua nu corespund realității. În răspunsul oferit de Biroul Național de Statistică (BNS) se precizează că legea a fost interpretată incorect în articolul în cauză. Astfel, dacă o anumită persoană nu era acasă și nu a participat la recensământ, ea nu va fi amendată, transmite Știri.md cu referire la Stopfals.md.
Kp.md: „autoritățile acumulează bani, dacă lipsești de acasă te alegi cu amendă, vă povestim cum scăpați de amendă” (în original: Kp.md: «власть собирает деньги, нет дома – штраф, расскажем, как уберечься»)
Articolul publicat de Kp.md începe în felul următor: „Profitând de ocazie, autoritățile au aprobat legea respectivă – să fie amendați cu 1.000 de lei cei care nu vor fi acasă în timpul recensământului populației, inclusiv al celui de probă, care deja se desfășoară în aceste zile” (în original: «как-то под шумок власть приняла соответствующий закон — штрафовать на 1.000 леев тех, кого нет дома во время переписи населения, в том числе и пробной, которая проходит в эти дни»). Autorul intervine și cu o precizare: „Dacă ești plecat în străinătate pentru un timp, atunci chiar nu scapi de amendă” (în original: «если уехал за границу на время, то штрафа уже не избежать»). Semnatarul articolului mai scrie: „Nu cumva în acest mod autoritățile își adună bani de alegeri?” Or cum altfel ar mai putea fi explicată această decizie cinică de a amenda oamenii deja sărăciţi?!” (în original: «Неужели таким образом власть собирает деньги себе на выборы?! А как еще иначе можно объяснить это циничное решение — штрафовать и без того обнищавших людей?!»).
Autorul materialului chiar promite să spună „cum putem scăpa de amenzi” (în original: «уберечься от выплаты штрафа»), deși, în realitate, nu este prevăzută vreo amendă pentru cei care vor lipsi de acasă în timpul recensământului. Autorul articolului omite să precizeze care a fost sursa informației, de ce legea a fost interpretată în acest mod și care ar fi legătura cu alegerile. El nu face referire la opinia unui expert sau a unei instituţii, ci interpretează legea de sine stătător, doar că incorect.
BNS: Nu vor fi aplicate amenzi pentru cei care vor lipsi de acasă
Pe 3 octombrie, pe site-ul oficial al Biroului Naţional de Statistică fost publicată o dezminţire la materialul despre amenzi. Reprezentanţii instituţiei au menționat că afirmaţiile din articolul publicat de „Комсомольская правда” reprezintă o dezinformare care afectează desfăşurarea recensământului.
Potrivit BNS, în perioada 28 august – 10 octombrie 2023 se desfășoară un recensământ de probă, care este o etapă esențială în procesul de pregătire a Recensământului național al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024.
Cât privește amenzile, potrivit BNS, este vorba despre articolul 330 din Codul contravenţional, care prevede că refuzul de a prezenta date pentru scopuri statistice sau prezentarea unor date eronate se sancționează cu amendă în valoare de la 1.000 la 2.500 de lei. Legea nu prevede amendă pentru cazul când persoana nu era acasă sau nu a participat la recensământ. Sancțiunile pot fi aplicate doar în caz extrem și doar în raport cu persoanele care refuză categoric să participe la recensământ, împiedicând în acest mod societatea să obțină informații.
Dacă membrii gospodăriei vor lipsi de acasă, recenzorul va lăsa în cutia poștală un bilet cu numărul său de contact pentru a stabili timpul pentru o vizită repetată atunci când va fi comod pentru membrii gospodăriei. Dacă gospodăria nu a luat legătura cu recenzorul, acesta este obligat să o viziteze de cel puțin trei ori pentru a colecta informațiile conform chestionarelor.
BNS a subliniat importanța participării la recensământ a tuturor cetățenilor care locuiesc în țară. Instituția garantează că datele acumulate vor fi utilizate în exclusivitate în scopuri statistice, pentru elaborarea unor statistici oficiale despre populație și locuințe, pentru informarea societății, nu în alte scopuri, precum cele la care se face referire în articolul publicat de Kp.md. Cunoașterea situației demografice reale în fiecare localitate din țară depinde de participarea la recensământ a fiecărui locuitor şi de oferirea unor răspunsuri corecte şi complete.