Cei mai mulți dintre noi au băut cel puțin o dată în viață o cană de must. Gustul său este inconfundabil, dar puțini știu că tulburelul poate fi dăunător organismului, în special persoanelor cu anumite afecțiuni.
Mustul este un suc stors din struguri; conţine apă, săruri minerale, vitamine şi zahăr natural, adică fructoză. Este, de fapt, prima parte din procesul de producţie a vinului. Se potriveşte degustării la faţa locului, lângă teascul care zdrobeşte ciorchinii. Dar şi unei ocazii selecte, turnat în cana de lut în faţa celor care îi ştiu din copilărie gustul, dar şi efectele.
„Cu cât stă mai mult mustul, fie chiar şi câteva ore, poate fi de-a dreptul dăunător. Dacă fermentarea a început, pentru un adult nu este neapărat o problemă pentru că alcoolul nu depăşeşte 8 volum alcoolic, pentru un copil este de-a dreptul dăunător. Aşadar, atenţie la copii şi atenţie la diabetici, pentru că conţinutul de zahăr este foarte ridicat. Putem ajunge la 220-280 grame pe litrul de must. 20-30 la sută din băutura este de fapt zahăr!”, explică Marilena Ardelean, autor, specialist în enogastronomie, potrivit Protv citat de adevarul.ro.
Are aşadar enorm de multe calorii. Un pahar mic echivalează, ca energie, cu un kilogram de struguri. Aşadar, cei care sunt la dietă ar trebui doar să îl deguste.
De mare importanţă în evoluţia strugurilor de la bobiţe la maturitatea din sticle este etapa de tranziţie, numită şi „tulburel”.
Tulburelul nu are acelaşi efect de intoxicare ca vinul, având conţinut mai mic de alcool. Dar tocmai din acest motiv tulburelul se bea mai mult şi mai repede, nu ca vinul, ci ca berea, iar în final cantitatea de alcool intrată în organism devine mai mare.
Tulburelul, un pericol pentru cei cu afecțiuni gastrice și boli de ficat
Tulburelul e contraindicat celor cu afecţiuni gastrice şi cu boli de ficat. Structura instabilă chimic face ravagii, într-un organism cu antecedente în consumul de alcool. Cu vinul nou trecem deja într-o altă categorie. Nu mai vorbim de băuturi făcute în gospodărie, ci de licori rafinate pentru care francezii şi italienii au reglementări stricte.
„Vino novello sau beaujolais sau vinul nou, care trebuie consumat în maxim 6 luni după ce a fost produs, se obţine diferit faţă de vinurile care urmează să fie măturate sau învechite sau măturate în timp. Este un vin proaspăt, care se pretează în mod deosebit la trecerea dintre vara şi toamna. Începem să consumăm carne din nou, după multe salate şi supe reci… începem să ne încărcăm cu carbohidraţi şi să ne încărcăm pentru anotimpul rece. Cu un vin proaspăt parcă merge mai bine treaba”, detaliază Marilena Ardelean, autor, specialist în enogastronomie.
Indiferent dacă preferaţi o toamnă răsfăţată cu must dulce, dacă vă încumetaţi la tulburel sau alegeţi fineţea vinului nou, rămâneţi în gardă. Nicio licoare nu trebuie lăsată să îl controleze pe cel care o consumă.
Niciun doctor nu vă poate trasa o limită de siguranţă. Şi vorbind strict de vin, niciun studiu nu demonstrat clar că un pahar pe zi chiar e ultil sănătăţii, pentru că beneficiile nu au fost verificate după un interval mai lung, adică 30-40 de ani.