Ierusalimul, victimă a războiului. De la milioane de turiști, la străzi pustii, magazine închise și terase goale

Războiul din Israel afectează puternic industria turismului din Țara Sfântă, orașe precum Ierusalim, ce se bazează foarte mult pe veniturile vizitatorilor, fiind acum aproape pustii.

Ierusalimul, de obicei capitala plină de viață a Israelului; cu turiști și pelerini, baruri și politicieni, a devenit pustiu pe fondul războiului din Gaza. Cartierele care sunt adesea pline de viață sunt nemișcate noaptea, fără trafic și fără copii care să se joace în locurile de joacă. Orașul a fost ținta rachetelor Hamas începând de sâmbătă, potrivit realitatea.net.

Cu școlile anulate, copiii sunt acasă. Numeroși bărbați au fost chemați în cadrul IDF, în timp ce rândurile sale se măresc cu 300.000 de oameni. Rămâne un oraș nu doar liniștit, ci și în așteptarea a ceea ce va urma.

În centrul Ierusalimului, multe magazine sunt închise. Majoritatea restaurantelor și cafenelelor, de exemplu, au fost închise marți. Pinati, faimosul local de humus de pe strada King George a fost închis. Aroma de peste drum a fost de asemenea închis. Deși Farmacia era deschisă, majoritatea celorlalte magazine erau închise. Singurul loc care era deschis era un local care vindea șaorma. Cu toate acestea, nu mai avea majoritatea salatelor care de obicei împodobesc „laffa” în care este rulată carnea.

Atmosferă sumbră

După colț, magazinul de delicatese Iwo era deschis, dar McDonalds era închis. Un prieten cazat la un hotel spusese că majoritatea hotelurilor din lanțul în care era cazat se închiseseră și că fusese trimis la un anumit hotel pentru că toate celelalte se închiseseră. Când soarele a început să apună, moment în care barurile și restaurantele ar fi fost de obicei deschise făcând afaceri în forță, străzile au devenit liniștite. Nu mai existau mașini. Parcările care, de obicei, sunt pline ochi, cu șoferi care se ceartă pentru locuri, erau goale. Strada Gershon Agron, unde se află clădirea istorică a consulatului american, era complet pustie de trafic. Restaurantul de vizavi era închis și întunecat. Parcul, unde oamenii se adună uneori, era gol.

Doar într-un singur cartier prin care am trecut cu mașina erau vizibili copii care se jucau afară și atunci doar pentru că erau adăpostiți de ambele părți de clădiri și puteau intra cu ușurință înăuntru dacă se auzea o sirenă. Străzile care de obicei sunt aglomerate de trafic aveau puține mașini. Șoferii de obicei agresivi din Ierusalim și taxiurile nu foloseau claxoanele. Toată lumea părea un pic la limită. La First Station, care a devenit un centru de baruri și restaurante și de oameni care se plimbă pe lângă vechile șine de cale ferată, un singur restaurant era deschis. M-am așezat cu un prieten pentru a mânca ceva. Mai erau doar alte două mese cu clienți.

La supermarketurile locale, rafturile s-au golit de unele produse, cum ar fi pâinea, bateriile, laptele și ouăle. Având în vedere că instrucțiunile le spun oamenilor să aibă camerele de siguranță aprovizionate pentru trei zile, oamenii au luat ce au putut. Mulți muncitori nu vin la serviciu. Un oraș de obicei plin de grupuri de turiști nu are niciunul. Multe zboruri sunt anulate. Oamenii care veniseră în vacanță sau pentru a-și vedea rudele trebuie să se chinuie să găsească zboruri de plecare, adesea cu legături prin țări pe care nu le aveau în vedere.

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii caritabile care a fost organizată la Paris, un tablou reprezentându-l pe Pele. Mbappe a plătit puţin peste o jumătate de milion de euro pentru a intra în posesia tabloului.

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui PeleImagine simbol

Mbappe a achiziţionat cu 520.000 de euro tabloul care îl reprezintă pe Pele şi care este opera artistului parizian Alexandre Hopare Monteiro. Tabloul a fost vândut în cadrul unei licitaţii caritabile al cărei organizator a fost chiar clubul Paris St Germain, transmite news.ro.

Mbappe a licitat pentru tabloul realizat în anul 2023 alături de mai mulţi cumpărători, iar la final a ajuns să se „bată” cu coechipierul său, Achraf Hakimi, cel care a şi cedat în cele din urmă. Ca fapt divers, tabloul fusese scos la licitaţie pentru suma de 5.000 de euro.

Seara de caritate organizată de PSG a adunat în cele din urmă suma de 2,7 milioane de euro, care urmează să fie donate unor cauze caritabile.

La „Arena Chișinău” s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică, la care au concurat sportive din trei țări

Grație și prestații strălucitoare, la „Arena Chișinău”, unde s-au desfășurat două competiții de gimnastică aerobică. Au concurat sportive din Republica Moldova, din România și din Ucraina.

Două competiții de gimnastică aerobică, desfășurate la Arena Chișinău

Peste o sută de participanți şi-au prezentat numerele artistice, la patru probe, transmite tvrmoldova.md.

Elena Antoniuc, gimnastă: „Este foarte importantă tehnica, mai exact cât de corect faci elementele. Contează și sentimentele pe care le prezinți.”

Gimnastele spun că au muncit din greu pentru a avea prestații convingătoare la „Arena Chișinău”.

Victoria Rogovei, gimnastă: „Nu este pentru prima dată când particip la acest tip de competiții. Am fost și la Campionatul Mondial, dar și la cel European. Eu fac acest exercițiu de trei ani, iar acum îl perfecționez zilnic.”

Pe lângă gimnaștii din Republica Moldova, și-au demonstrat abilitățile și sportivi din România și Ucraina.

Alina Fecioru, gimnastă, România: ” – Cu ce ați venit să surprindeți adversarele din Republica Moldova? – Cu talent din a face gimnastică și prin exprimarea pe scenă.”

Rebeca Dorneanu, gimnastă, România: „Obiectivul nostru este să ne întrecem limitele și să fim cele mai bune pe scenă.”

Margo Gulîevo, gimnastă, Ucraina: ” – Ce emoții simțiți aici? – Îmi e frică, dar sunt bucuroasă să particip. Este frumos aici, în această sală foarte bună. Noi am pregătit numere cu muzică franceză, dar și din alte țări, care au o valoare mare pentru noi.”

În cadrul celor două competiţii au concurat peste 100 sportivi.

Ala Liutova, președinte, Federația de Gimnastică Aerobică, Republica Moldova: „Scopul principal este să popularizăm acest sport în Republica Moldova. Să atragem câți mai mulți sportivi să practice gimnastică aerobică.”

Cei mai buni s-au ales cu medalii, diplome, dar și cadouri din partea sponsorilor. Iar sportivii din Republica Moldova au luptat pentru șansa de a ajunge în lotul țării, care va merge la Campionatul Mondial, programat în luna septembrie. Gazda marelui eveniment sportiv va fi Italia.

Târg la Iași: Peste 60 de meșteri populari din România și Republica Moldova și-au expus obiectele lucrate manual

Peste 60 de meșteri populari din România și din Republica Moldova și-au dat întâlnire la Iași unde au expus obiecte lucrate manual.

Nu au lipsit nici spectacolele muzicale sau poveștile cu care i-au încântat pe vizitatori, transmite stirileprotv.ro.

Îmbrăcat din cap până în picioare în haine populare, un bărbat a cântat și recitat cât l-au ținut plămânii, spre bucuria oamenilor.

Femeie: „Foarte frumos. Emoții, dar totodată îmi aduce aminte de copilărie.”

Unii dintre meșterii prezenți s-au axat pe povești pentru a fermeca oamenii. O femeie din Humulești a pregătit cu migală figurine desprinse din cărțile lui Ion Creangă

Femeie: „Am pornit exact ca Ion Creangă, cu Moș Chiorpec Ciubotaru, Păcală. Sunt oameni care vin și cu așteptări de la noi să le spunem o poveste și să ne arătăm meșteșugurile”.

O altă femeie a adăugat: „Deosebit de mare apreciere pentru tot ce se vinde și tot ce este expus. Ne place foarte, foarte mult pentru că este munca omului.”

La un alt stand, săpunul de casă a fost la mare căutare. Cel clasic, făcut din grăsime, dar și o variantă parfumată, cu diverse ierburi aromatice.

O femeie a mărturisit: „M-a atras mirosul. Seamănă într-adevăr cu săpunul făcut în casă, dar mirosul este deosebit. E ceva de plante.”

O fetiță a spus: „Am luat o brățară cu steagul României și mâine o să venim să-mi iau și un colier.”

Târgul se află la cea de-a 24-a ediție și este deschis până duminică.

Denis Roabeș de la The Motans a dezvăluit adevăratul motiv pentru care a renunțat la ,,Vocea României”
Articolul anterior
O tânără din Moldova a întors toate scaunele la Vocea României
Articolul următor