Chișinăul ar putea rămâne fără Arcul de Triumf

Arcul de Triumf din Chișinău nu este doar un simbol al Capitalei Moldovei, ci al întregii țări. Cu toate acestea, dacă ne uităm mai atent, putem observa că fundația monumentului se macină, iar suprafața sa este acoperită de găuri după instalarea iluminatului de sărbătoare, scrie newsmaker.md.

„Dacă nu vom începe la timp restaurarea, Chișinăul ar putea rămâne în următorii 50 de ani fără unul dintre principalele monumente”, spune doctorul în arhitectură Sergius Ciocanu. Mai multe detalii, în materialul NM.

Doctorul în arhitectură Sergius Ciocanu a atras atenția asupra proceselor care duc încet, dar sigur, la distrugerea Porților Sfinte situate în centrul Capitalei, pe care mulți le numesc Arcul Victoriei sau Arcul de Triumf.

„Distrugerea nu a început azi sau ieri; este rezultatul unei atitudini iresponsabile, indiferente față de monumentele istorice de-a lungul mai multor decenii. De exemplu, în timpul reparației sau înlocuirii suprafeței carosabilului, asfaltul sau pavajul a fost instalat chiar până la baza Porților Sfinte.

În consecință, umiditatea din pământul din jurul monumentului, nu se poate evapora prin grosimea asfaltului și a pavajului, se drenează prin fundația și pereții Porților Sfinte, formând așa-numita „eflorescență”, adică se produce cristalizarea sărurilor pe suprafața pietrei. Aceasta duce la distrugerea ei: piatra se macină”, spune doctorul în arhitectură.

Cu alte cuvinte, în partea inferioară a construcției se produc procese chimice active, piatra se macină și se transformă în nisip: în jurul Porților poate fi observată pulberea fină – rezultat al acestor procese.

Sergius Ciocanu atrage atenția și asupra lucrărilor ilegale efectuate la monumentul istoric. De exemplu, în cazul fisurilor și așchiilor, acestea sunt pur și simplu acoperite cu o soluție pe bază de ciment.

„Când apare o astfel de problemă, se folosesc materiale de construcție noi, care nu sunt nici chimic, nici fizic compatibile cu caracteristicile materialelor istorice. Piatra este moale și poroasă, în timp ce cimentul este dur și rezistent la apă. În plus, la instalarea iluminatului de sărbători și în alte cazuri, știfturile, diblurile și cuiele sunt bătute în Porțile Sfinte. Dacă te uiți cu atenție, suprafața monumentului pe alocuri este presărată cu cuie ruginite și ciuruită de găuri. În plus, pe monument cresc licheni – microorganisme care dăunează structurii pietrei”, explică omul de știință.

Sergius Ciocanu atrage atenția și asupra faptului că în cazul în care mâine Primăria Chișinău va decide să emită o autorizație pentru proiectarea și restaurarea monumentului, nu o va putea face: Porțile Sfinte pur și simplu nu figurează în cadastru.

Un preot din Anenii Noi a fost oprit de la oficierea slujbelor, după acuzații de abuz în familie

Preotul Ghenadie Valuță, cleric la biserica „Sf. Dimitrie” din orașul Anenii Noi, a fost oprit de la săvârșirea slujbelor religioase, începând cu 25 noiembrie. Suspendarea a fost anunțată printr-un decret al comisiei disciplinare a Mitropoliei, pe motiv că preotul a fost găsit vinovat de comportament neadecvat și agresiuni fizice asupra membrilor familiei sale, transmite IPN.

Mitropolia îi cere lui Valuță să se pocăiască și să se împace cu familia. Între timp, nu are dreptul să poarte cruce de preot, să oficieze slujbe religioase și să ofere binecuvântare.

„Ca urmare a ședinței comune cu clerul Protopopiatului bisericilor din raionul Anenii Noi și Comisia Disciplinară a Mitropoliei, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică asupra membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie și atitudine neadecvată unui slujitor bisericesc, vă informăm că sunteți oprit de la săvârșirea celor sfinte, fără dreptul de a oferi binecuvântare și de a purta cruce preoțească, până la împăcarea cu toți membrii familiei și aducerea unei pocăințe depline, în scris, în fața ierarhului, începând cu data de 25 noiembrie”, se arată în mesajul emis de Mitropolie și adresat lui Ghenadie Valuță.

În replică, Ghenadie Valuță a declarat că a cerut anterior să fie mutat în altă localitate, dar s-a ales cu sistarea activității sale religioase. În plus, preotul consideră că deține și poate prezenta dovezi privind nevinovăția sa.

„Eu am înaintat anterior și chiar acum proaspăt niște cereri pentru a primi carte de eliberare spre a pleca în altă parte, dar în loc de eliberare am primit oprire, cu nădejde că așa se spunea că eliberarea este analizată, nu este respinsă. Eu nu pot să judec Mitropolitul, nu avem drept să îi judecăm, dar am avut suficiente argumente de lux, ca să demonstrez nevinovăția apărută din senin și orchestrată, nu au fost luate în seamă, cât am spus și probe de la poliție, și din judecată, și diferite dovezi privind nevinovăția”, a declarat Ghenadie Valuță.Ghenadie Valuță a fost înlocuit de protoiereul Eugen Margarint la biserica din Anenii Noi.

16 cetățeni străini au primit refuz de intrare în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de autorizare a trecerii frontierei de stat pentru 16 de persoane străine, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 37 543 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 18 799 traversări persoane. 

Mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini – 22 789, iar traversările cetățenilor moldoveni au constituit 14 754.

Cea mai „activă” frontieră a fost cu România – 16 654 traversări, la granița moldo – ucraineană fiind semnalate 12 027 treceri și alte 8 862 traversări – frontiera aeriană. 

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 862 traversări persoane;
PTF Leușeni – 5 982 traversări persoane;
PTF Sculeni – 4 483 traversări persoane;
PTF Otaci – 3 505 traversări persoane;
PTF comun Palanca – 2 984 traversări persoane.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, a fost consemnat un număr total de 10 893 treceri, dintre care 5 550 pe sensul de intrare în R. Moldova. Totodată, numărul de 1 287 au constituit trecerile minorilor ucraineni.

O mie de familii din Republica Moldova au beneficiat de programul „Prima Casă Plus”

1000 de familii au locuințe noi, prin Programul Guvernului „Prima Casă Plus”. Beneficiarii programului au, în medie, 35 de ani, iar locuințele procurate au avut prețuri cuprinse între 400 de mii și 2,5 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În doar trei luni de la lansare, valoarea totală a creditelor accesate prin intermediul programului a ajuns la 1,2 miliarde de lei, în timp ce statul, prin Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, a garantat împrumuturi în valoare de 720 de milioane de lei.

Programul a atras mai mult mediul urban, unde 90% dintre beneficiari și-au ales locuințe. 10% au optat pentru zone rurale, sprijinind astfel dezvoltarea acestora. De asemenea, 90% din locuințe sunt apartamente, iar 10% case.

„Locuința proprie oferă un sentiment de siguranță și apartenență, iar ratele accesibile permit familiilor să direcționeze resursele economisite către educație, sănătate sau alte nevoi esențiale, contribuind la o calitate mai bună a vieții. De asemenea, prin garanțiile de stat oferite de Guvernul Republicii Moldova, procesul de finanțare a devenit mai accesibil, iar cetățenii noștri pot construi un viitor stabil Acasă,” a declarat Vadim Codreanu, directorul ODA.

Lansat oficial în luna august 2024, „Prima Casă Plus” face parte dintr-o inițiativă guvernamentală extinsă care vizează facilitarea accesului la finanțare pentru locuințe. Programul reprezintă o piatră de temelie pentru dezvoltarea pieței imobiliare sustenabile și pentru consolidarea unei societăți bazate pe stabilitate și progres.

Pentru mai multe detalii despre „Prima Casă Plus” și condițiile de aplicare, vă rugăm să accesați pagina oficială: https://www.oda.md/ro/acces-la-finantare/prima-casa-plus

Expoziție inedită la Chișinău! Un artist italian expune 15 lucrări cu Patimilie lui Hristos
Articolul anterior
VIDEO! Mii de musulmani s-au rugat in genunchi pentru încetarea războiului din Israel
Articolul următor