Summitul teroriştilor. Liderii Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic s-au întâlnit în secret la Beirut. Ce au decis

În timp ce Israelul ameninţă cu următoarea etapă a ofensivei după ce a fost lovit azi-noapte de cel mai mare tir de rachete de la începutul războiului încoace, lideri ai Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic s-au întâlnit în Liban în ceea ce Israelul a numit un „summit al teroriştilor”, scrie observatornews.ro.

Şeful grupării şiite libaneze Hezbollah, sprijinitp de Iran, s-a întâlnit miercuri cu principalii lideri ai facţiunilor militante palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic, cu care a căzut de acord să menţină coordonarea şi să studieze paşii de urmat în răspunsul lor la adresa Israelului, relatează Reuters şi EFE.

La întâlnire au participat şeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, comandantul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, şi şeful Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a relatat postul de televiziune al Hezbollah, Al-Manar. „Reuniunea… a evaluat poziţiile asumate la nivel internaţional şi ce trebuie să facă Axa Rezistenţei”, a titrat Al-Manar, referindu-se la alianţa care reuneşte Iranul, grupările militante palestiniene, Siria, Hezbollahul libanez şi alte facţiuni.

Hezbollah: Am căzut de acord să continuăm coordonarea

„Am căzut de acord să continuăm coordonarea şi să urmărim evoluţiile zilnic şi cu titlu permanent”, a explicat Hezbollah într-un comunicat dat publicităţii după încheierea reuniunii. Potrivit comunicatului, în timpul întâlnirii, cei trei au dezbătut şi „ce anume trebuie să facă părţile Axei Rezistenţei în această fază delicată pentru a obţine o victorie reală a Rezistenţei în Gaza şi Palestina, dar şi pentru a pune capăt agresiunii trădătoare şi brutale împotriva poporului nostru oprimat”.

Din 8 octombrie, gruparea şiită libaneză şi Israelul au fost angrenate într-un intens foc încrucişat la graniţa comună, unde au avut loc şi acţiuni revendicate de facţiunile palestiniene prezente pe teritoriul libanez. Acestea au inclus lansări de rachete şi încercări de infiltrare ale aripilor înarmate ale Jihadului Islamic şi Hamas, care se presupune că au acţionat cu aprobarea Hezbollah, sub controlul căruia se află fâşia de sud a Libanului, la graniţa cu Israelul.

Escaladarea în zonele de frontieră a stârnit temeri că Libanul va deveni un al doilea front în războiul dintre Israel şi miliţiile din Fâşia Gaza, în timp ce guvernul libanez menţine contacte interne şi internaţionale pentru a încerca să controleze situaţia. Nasrallah, obişnuit să rostească discursuri televizate lungi dintr-un loc ţinut secret, uneori de mai multe ori într-o singură săptămână, a păstrat tăcerea de la începutul ostilităţilor

Naim Qassem, numărul doi din Hezbollah: Hezbollah are degetul pe trăgaci

În schimb, numărul doi din Hezbollah, Naim Qassem, a declarat marţi că gruparea sa are „degetul pe trăgaci” la nivelul pe care îl consideră „necesar”, având în vedere circumstanţele. „Hezbollah este în centrul bătăliei Rezistenţei pentru apărarea Gaza şi pentru a înfrunta ocupaţia şi agresiunea din Palestina, Liban şi regiune. Degetul său este pe trăgaci în măsura în care consideră necesar în timpul confruntării”, a scris el pe contul său X.

Numărul doi al mişcării şiite a susţinut că acţiunea israeliană împotriva Fâşiei „nu este un război”, ci o „asasinare a civililor” şi o „distrugere de case”. În acest sens, el a reiterat că responsabilitatea pentru acţiunile statului israelian din ultimele două săptămâni revin Statelor Unite şi Europei, care „adoptă barbaria” Israelului în ceea ce el a descris drept un caz de „eşec umanitar de neşters”.

Armata israeliană a interceptat o celulă de scafandri ai Hamas care intenţionau să se infiltreze în Israel

Separat, armata israeliană a anunţat că a interceptat marţi o elulă de scafandri aparţinând grupării islamiste palestiniene Hamas, care încerca să se infiltreze în Israel pe mare. Forţele armate israeliene au informat într-un comunicat că atacatorii încercau să ajungă în zona kibbutzului Zikim, din sudul Israelului şi foarte aproape de Fâşia Gaza, controlată de Hamas.

Avioanele militare israeliene au distrus complexul militar Hamas de unde luptătorii au plecat pentru a se îndrepta spre pământul israelian. Armata israeliană, care nu a precizat numărul scafandrilor Hamas care au încercat să se infiltreze pe teritoriul său, a dat asigurări că în acea zonă căutările continuă. Potrivit presei israeliene, cel puţin patru membri ai Hamas – opt, potrivit altor mass-media – ar fi murit, relatări care nu au fost confirmate oficial. 

Tragedie pe un drum montan din Franța! Trei morţi şi 14 răniţi, după ce un autocar plin cu pasageri s-a izbit de o stâncă

Tragedie pe un drum montan din sudul Franţei! Mai mulţi morţi şi zeci de răniţi după ce un autocar s-a izbit de o stâncă, scrie observatornews.ro

Cel puţin trei persoane au murit şi alte 30 au fost rănite după ce autocarul în care se aflau s-au izbit de o stâncă şi s-a răsturnat. 14 persoane sunt în stare critică la spital!

Alegeri parlamentare în România: Peste 99% din voturi au fost numărate

Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor parlamentare din 1 decembrie 2024 sunt publicate pe site-ul prezenta.roaep.ro. Prezența la vot totală, incluzând diaspora, la ora 21.00, când s-au închis urnele din țară, a fost de 52,33%. După numărarea aproape în întregime a voturilor din țară, șapte partide au trecut pragul electoral, PSD și AUR sitându-se pe primele două poziții, scrie digi24.ro.

Numărătoarea voturilor, în timp real. Date furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă și STS

Rezultate parțiale oficiale, ora 08:30

Au fost centralizate voturile din 99,48% din secțiile de votare din țară. Rezultatele parțiale: Senat PSD – 22,58% AUR – 18,17% PNL – 14,39% USR – 12,13% SOSRO – 7,63% UDMR – 6,46% POT – 6,28% Camera Deputaților PSD – 22,22% AUR – 17,87% PNL – 13,38% USR – 12,25% SOSRO – 7,23% UDMR – 6,41% POT – 6,34%

28 de cazuri de femicid în 2024. Ce face Moldova ca să prevină și combată fenomenul

45 de femei au fost ucise pe parcursul anilor 2021 și 2022, iar în 2024 am înregistrat deja 28 de cazuri de femicid provocate de violență în familie, ceea ce constituite o creștere cu 7 cazuri față de 2023. Cu toate acestea, conform Inspectoratului Național de Securitate Publică, au fost înregistrate 35 de omoruri ale femeilor pe parcursul anului, însă nu toate pot fi calificate drept femicid. Aceste statistici au deschis cel de-al treilea panel a Conferinței pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor, ediția IV, organizată de Coaliția Națională „Viața fără Violență” pe 19 noiembrie, scrie moldova.org.md.  

Intitulată „Femicidul nu începe și nu se termină cu omorul unei femei”, la discuție au participat reprezentanta Ministerului Afacerilor Interne, Inna Chiriliuc, secretarul de stat din cadrul Ministerului de Justiție, Stanislav Copețchi, avocata Elena Cojocaru din cadrul Centrului de Drept al Femeilor și consiliera în cadrul Ministerului Egalității din Spania, Laura Cubero.  

Începând cu 2008, în Spania funcționează Ministerul Egalității, responsabil de elaborarea politicilor menite să reducă inegalitățile de gen și să combată violența domestică și femicidul. În cadrul ministerului activează structuri care analizează datele din mai multe resurse disponibile pentru femeile din Spania și de a combate violența de gen. 

Dacă din 2003, datele colectate vizau doar cazurile de violență exercitată de partenerii intimi asupra femeilor, atunci începând cu 2013 statul spaniol a inclus și copiii uciși sau rămași orfani ca urmare a femicidului. Ulterior, conform Convenției de la Istanbul, sfera de monitorizare a fost lărgită pentru a cuprinde toate formele de violență împotriva femeilor. „Aceste cercetări sunt făcute atât la nivel local cât și la nivel european. Din 2003 sunt raportate toate cazurile de femicid, asta ne ajută să vedem imaginea de ansamblu.”  

Statistica femicidului este publică pe site-ul ministerului și poate fi verificată oricând de publicul larg. De exemplu, în 2024, în Spania, au fost înregistrate 40 de victime. 

Republica Moldova la capitolul prevenirii 

Potrivit Innei Chiriliuc, ofițeră principală în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Republica Moldova dispune de mai multe instrumente pentru a preveni și combate femicidul:  

  • ordinul de restricție de urgență,  
  • ordonanța de protecție, 
  • Centrul de Justiție Familială din Chișinău, 
  • luarea la evidență a agresorului. 

Potrivit ofițerei, cele mai grave probleme din domeniu sunt cazurile care combină formele de violență și lipsa unui sistem viabil care să reeduce foștii condamnați. 

Inna Chiriliuc a povestit despre chestionarul de evaluare a riscurilor de letalitate, care poate ajuta la prevenirea cazurilor de femicid. „Uneori, fiind într-o situație de stres, victima nu-și dă seama de acei factori de risc, însă oamenii legii dotați cu acest chestionar, pot interveni și înlătura agresorul de la locul unde trăiește victima”, punctează Ina Chiriliuc. 

Registrul agresorilor este în proces de elaborare și va fi menit să ia la evidență persoanele ce comit acte de violență. „Aceștia vor fi înregistrați timp de un an într-un registru din momentul în care este emis ordinul de restricție de urgență sau ordonanța de protecție. Astfel, în cazul în care persoana își schimbă domiciliul, oamenii legii vor ști cu cine au de afacere”, explică Chiriliuc. 

Lipsurile sistemului 

Avocata Elena Cojocaru din cadrul Centrului de Drept a Femeilor accentuează importanța specializării în domeniul violenței în bază de gen. „Dacă în fiecare sector de poliție va fi măcar o persoană specializată pe cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie, toți angajații poliției vor alerga la el cu întrebări pe aceste cazuri.” 

Avocata a accentuat și importanța specialiștilor în sănătate mentală. „În cazurile de violență în familie și cazurile de femicid este foarte important lucrul psihologilor cu victimele în reabilitarea psihologică”, spune Cojocaru, adăugând că uneori cazurile complexe de femicid sunt lăsate cu vederea. 

„Lege mai puțin folosită” 

Potrivit secretarului de stat Stanislav Copețchi, legea 137 din 2016, care reglementează reabilitarea și compensarea victimelor infracțiunilor, inclusiv acordarea de compensații, este rar aplicată. „Această lege este insuficient utilizată de practicieni și ar trebui revizuită, atât în ceea ce privește procesul de depunere a cererilor, cât și condițiile care trebuie îndeplinite.” Totuși, revizuirea acestei legi este una din prioritățile Ministerului Justiției. 

Termenul de femicid ar putea fi inclus și în Codul Penal, și în Codul Contravențional. „Suntem în proces de modificare a Codului Contravențional și încercăm să adăugăm prevederi legate de violența în familie. Acest proiect ar putea completa inițiativa legislativă pe care o avem deja în lucru”, a declarat oficialul. Totuși, specialistul subliniază că, deși există deja circumstanța agravantă bazată pe motive de prejudecată, va fi necesară o analiză detaliată pentru fiecare caz în parte. 

O fostă concurentă de la Vocea României rupe tăcerea și povestește ce se întâmplă, de fapt, în culisele show-ului: ”Totul e regizat”
Articolul anterior
Tragedie cumplită! 3 persoane au ars și una a fost rănită în urma unui accident rutier grav produs noaptea trecută la Comrat
Articolul următor