Un recent studiu realizat de un grup de oameni de știință condus de către Universitatea Castilla-La Mancha din Cuenca, Spania, publicat în revista Frontiers in Nutrition pe 4 septembrie 2023, a făcut o descoperire extraordinară pentru sănătate. Experții au constatat că un consum moderat de vin poate reduce riscul de cancer.
Cancerul este una dintre principalele cauze de morbiditate și mortalitate la nivel mondial. Și deși consumul de alcool a fost asociat cu un risc crescut de a dezvolta diferite tipuri de cancer (inclusiv cele ale capului, gâtului, tractului gastrointestinal superior, sânului, ficatului, rectului și colonului), consumul de vin în cantități moderate a demonstrat efecte opuse, potrivit News Medical.
Cercetători din Spania, Chile, Uruguay și Paraguay au efectuat cercetări meta-analitice pentru a determina relația dintre consumul de vin și cancer. Experții au analizat sute de studii din întreaga lume, dar s-au fixat asupra a 31 de cercetări tip cohortă și 42 studii de caz.
Studiile au provenit din Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Grecia, Canada, Uruguay, Argentina, Țările de Jos, Italia, Danemarca, Hawaii, Regatul Unit (Marea Britanie), Puerto Rico, Franța, Germania, Spania, Norvegia și Suedia.
Perioada de publicare a studiilor incluse a variat între 1986 și 2021, iar studiile au inclus 4.346.504 persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 103 ani.
Scorurile NOS ale studiilor incluse au variat între șapte și nouă, indicând o calitate înaltă. Riscurile relative cumulate pentru impactul consumului de vin asupra riscului de tumori ginecologice, colorectale, renale, mamare și ovariene au fost 1,0, 0,9, 0,9, 1,0 și, respectiv, 1,0. Eterogenitatea în studiile incluse a fost mai mare de 50% până la 75%.
Asociațiile inverse dintre consumul de vin și cancerele specifice s-ar putea datora componentelor vinului, cum ar fi fitoestrogenii și antioxidanții.
Concluziile studiului au arătat că rezultatele nu relevă nicio asociere între consumul de vin și riscul de a dezvolta orice tip de cancer. Mai mult, consumul moderat de vin a demonstrat o tendință de protecție în ceea ce privește riscul de a dezvolta cancer pancreatic, de piele, plămâni și creier, precum și cancerul în general.
Cum ultimele statistici indică faptul că populația lumii a depășit cifra de 8 miliarde de persoane, iar 33% dintre aceștia nu sunt adulți, rezultă că există aproximativ 5,36 miliarde de adulți pe glob. Iar experții au stabilit că dintre adulții din lume, 75% consumă vin, adică 4 miliarde de oameni. Astfel, cei 4 miliarde de oameni pot servi un pahar de vin în liniște, cu gândul că nu se pot îmbolnăvi de cancer.