Portavocea Kremlinului a acuzat guvernarea de la Chișinău că „încearcă să distragă atenția de la propriile eșecuri” prin „exagerarea amenințării rusești”, iar pe Maia Sandu a atacat-o, după ce președinta țării vecine a spus că Rusia încearcă să cumpere alegători la alegerile locale din 5 noiembrie, scrie adevarul.ro.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, țară care a invadat anul trecut Ucraina, și-a permis să ofere lecții de democrație Chișinăului, afirmând că încalcă drepturile cetățenilor, declarații făcute în contextul în care Republica Moldova a blocat recent mai multe site-uri ruse și posturi TV deținute de oligarhi moldoveni fugari din motiv că promovează propaganda rusă.
,,Principalul slogan promovat de autoritățile moldovenești este teza despre pericolul rusesc, care e inexistent și este folosit pentru a distrage atenția de la propria incapacitate de a guverna. CSE și SIS continuă curățarea țării de orice păreri diferite de ale lor și de oponenții politici. Aceste represii politice au ajuns, după părerea mea, până la punctul final. Pe 30 octombrie, autoritățile au suspendat licența pentru șase posturi TV pentru că, citez, acestea promovează interese străine. Vă rog să mă scuzați, dar președintele Republicii Moldova este cetățean al României, iar canalele rusești promovează interese străine. Sunteți siguri că totul e în regulă cu logica? Cetățeana României, fiind conducătorul țării, a redenumit limba moldovenească în română. Și voi mai considerați că posturile rusești promovează interese străine? Așa ceva nu poate fi, oamenii nu pot să fie atât de siguri că orice fake poate să treacă”, a declarat reprezentanta Kremlinului.
Atacul la adresa Maiei Sandu
Totodată, ea susține că moldovenii sunt discriminați din cauza naționalității sau a etniei, iar Maia Sandu reprezintă un pericol pentru poporul său.
,,S-a ajuns la discriminarea pe bază de naționalitate, etnie și ideologie. Rusofobia Chișinăului a crescut exponențial după ce a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE. De ce? Pentru că Bruxelles-ul nu are nevoie în componența sa de oameni care au o atitudine bună față de Rusia. E încă o temă pe acasă care i-a fost oferită Maiei Sandu. Nu există rusofobie în Republica Moldova și niciodată nu a existat. Este creată artificial pentru a hrăni interesele naționaliste ale conducerii actuale din Republica Moldova. Majoritatea cetățenilor Republica Moldova niciodată nu au împărtășit aceste sentiment de rusofobie. Maia Sandu este rușinea țării și un pericol pentru poporul moldovenesc”, a punctat Maria Zaharova.
Zaharova mai afirmă că Moscova a monitorizat situaţia din preajma alegerilor locale din data de 5 noiembrie din Republica Moldova, acuzând Guvernul Recean că încearcă să folosească ameninţarea „exagerată” din partea Kremlinului pentru a distrage atenţia de la „propriile sale deficienţe considerabile”.
Rusia a alocat bani pentru destabilizarea Chișinăului
Potrivit directorului SIS de la Chișinău, Kremlinul a alocat peste un miliard de lei moldovenești pentru a destabiliza Republica Moldova, punând la cale un scenariu care este executat prin diverse metode de „grupul criminal” creat și condus de oligarhul fugar, Ilan Șor, iar banii respectiv sunt prevăzuți, inclusiv pentru coruperea alegătorilor.
Oligarhul fugar a reacționat ironic la declarațiile șefului SIS, privind faptul că primește bani din Rusia pentru a destabiliza țara sa.
„Șeful SIS are dreptate în parte: există bani și mult mai mulți decât am indicat noi. Dar nu pentru destabilizare, ci pentru dezvoltarea Moldovei. Și nu din Rusia, ci din afacerea mea. În ceea ce privește finanțarea partidelor – da, o facem, inclusiv a partidului de guvernare. Dar ce să faci, așa sunt vremurile”, a scris Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.