Mai mulți profesori nu își primesc sporurile salariale. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță că responsabilii au fost sesizați despre unele cazuri de diminuare a lefurilor profesorilor, în contextul în care unele direcții de învățământ, inclusiv cea din Chișinău, au calculat în mod eronat plafonul anual din care se achită sporul specific, destinat cadrelor didactice, scrie realitatea.md.
Conform MEC, valoarea plăților maxim admisibile a fost majorată în luna august 2023, iar în cazul raioanelor și municipiilor care au aplicat corespunzător prevederile, veniturile salariale ale profesorilor s-au majorat începând cu 1 octombrie. Mai exact, ministerul a acordat instituțiilor de învățământ dreptul de a stabili plăți majorate pentru controlul caietelor, dirigenție și administrarea cabinetelor. Autoritatea centrală acuză „unele direcții de învățământ”, precum că au decis să reducă volumul total al resurselor alocate pentru acordarea acestor sporuri.
„Constatăm că profesorii din municipiul Chișinău sunt privați de dreptul de a-și primi sporul specific în conformitate cu recomandările Ministerul Educației și Cercetării”, a declarat Valentina Olaru, secretară de stat la MEC.
În august 2023, MEC a adoptat noi recomandări cu privire la calcularea sporurilor cu caracter specific. Conform lor, un profesor care are o clasă de 35 de elevi poate beneficia de un spor pentru dirigenție de cel mult 880 de lei, față de circa 560 anterior. Fiecare instituție stabilește suma în funcție de resursele disponibile.
„Potrivit noilor prevederi, sporul cu caracter specific pentru dirigenție este acordat pentru timpul efectiv lucrat în anul de studii (de la 1 septembrie anul curent, până la 31 august, anul următor), inclusiv pe perioada vacanțelor. Noile recomandări ale ministerului prevăd că sporul pentru verificarea lucrărilor scrise, administrarea cabinetului, precum și pentru activitatea cu elevii cu CES va putea fi acordat pentru timpul efectiv lucrat în perioada 1 septembrie – 31 mai, inclusiv în perioada vacanțelor de toamnă, iarnă, primăvară și de Paști”, precizează MEC.
Calcularea sporurilor cu caracter specific se efectuează anual, în raport cu salariul de funcție al învățătorului la clasele primare și cel al profesorului în învățământul secundar. Calculele se fac în baza numărului de elevi înregistrați la data de 1 octombrie a fiecărui an școlar.