Drama unei fete de 17 ani alungată de acasă de mama ei după ce a aflat că e însărcinată

După ce a aflat că este însărcinată, mama a alungat-o de acasă. Este povestea unei adolescente de 17 ani din raionul Ocnița. Fata se plânge că s-a rugat de mama sa să o primească înapoi, însă aceasta nu e de înduplecat. Așa că tânăra a rămas, la propriu, pe drumuri. A cerut suport de la asistenții sociali, dar zice că s-a ales cu aceeași indiferență.

În cadrul emisiunii Life Moldova, adolescenta spune că de când se ține minte nu a avut parte de dragoste părintească și a crescut într-un mediu unde alcoolul, certurile și bătăile erau la ordinea zilei, transmite Știri.md

„Eu acolo nu pot să trăiesc. Nu e posibil. În toată ziua e una și aceeași. Consumă alcool, se bat, fratele meu mai mic vede tot asta. Mama bea de când eu eram la ea în burtă. Toată viața eu am văzut numai agresiune fizică. Tatăl meu biologic tot o bătea”, spune fata. 

Tânăra spune că a avut o copilărie grea și nu are nicio amintire frumoasă din acea perioadă. Ea povestește că părinții ei au divorțat pe când ea era copil. Nici cei trei frați ai săi nu au avut căldură părintească. Mai mult, ea spune că unul dintre frații săi a decedat din iresponsabilitate. 

„Pur și simplu ea m-a lăsat la șapte ani, m-a lăsat cu tata. După câte știu, tata era peste hotare, bunica m-a luat la ea, mama a dus-o pe sora mea mai mică la orfelinat. Noi 10 ani nu ne-am văzut. S-a născut o altă soră, a trăit o lună și a murit. Eu atunci eram la școală. Era ziua de naștere a tatălui său biologic. Mama trebuia să o hrănească cu sân, dar a hrănit-o cu lapte de vacă care era stricat”, povestește tânăra. 

Obosită de certuri și abuzurile din familie, adolescenta zice că acum jumătate de an a decis să-și ia propria soartă în mâini și să treacă la o viață matură. Doar că aici, ea spune că s-a ars și mai mult. A cunoscut un tânăr pe rețelele sociale. La scurt timp, aceștia au început să locuiască împreună, însă povestea lor de dragoste nu a durat mult. Cu șase luni în urmă, aceasta a aflat că este însărcinată, iar tatăl copilului a refuzat să-și asume responsabilitatea și ei s-au despărțit. 

„Eu nu am avut altă ieșire din situația. Vroiam mai repede să-mi fac viața mea. Nu am vrut să rămân însărcinată de la ea. În prima lună eu nu înțelegeam de ce am toxicoză. În a doua lună am făcut un test și deja am aflat. L-am sunat, i-am spus, dar el a spus că lui îi este totuna, că copilul nu este al lui”, spune minora. 

Adolescenta spune că este disperată și nu știe încotro să o apuce. Ea s-a adresat la asistența socială din sat, însă nimeni nu a ajutat-o. Cel mai mult, ea se teme că indemnizația pentru copilul său o va primi mama sa, căci ea încă este minoră. 

„Asistența socială mi-a spus că după o lună de la naștere eu voi primi indemnizație. Însă mi-au spus că eu nu voi primi acești bani pentru că sunt încă minoră și o să-i primească mama mea. Dar eu știu că mama o să cheltuie banii pe băutură și copilul o să rămână fără bani”, susține aceasta. 

Minora zice că părinții săi nu au primit bine vestea despre sarcina sa, iar certurile de acasă au făcut-o să plece la o prietenă din localitatea vecină. În tot acest timp, părinții nu au căutat-o. „Am mers la o prietenă de-a mea. Am încercat cu mama ei să hotărâm ceva, că nu pot trăi așa toată viața”. 

Tânăra s-a întors acasă. La un moment dat, ea a chemat poliția, din cauza certurilor din casă. Atunci, părinții au decis să o pedepsească cu foamea. Din această cauză, ea a fost internată în spital, unde nimeni nu a vizitat-o. La externare, ea a înțeles că nu poate reveni acasă și a plecat acolo unde au dus-o ochii. Aceasta a ajuns la mai bine de 100 kilometri de casă, în satul Grigorăuca din raionul Sângerei, unde a fost găzduită de o femeie străină. 

„Am văzut-o la stație. Era undeva 18:00. Credeam că cineva o așteaptă, însă a trecut o oră, două. Mi-a fost jale de ea. Am auzit că copilul plânge foarte tare. Eu m-am apropiat de ea și am întrebat-o ce s-a întâmplat. Ea mi-a zis că mama sa a alungat-o de acasă. Atunci eu am luat-o la mine, am hrănit-o. Era foarte flămândă”, a spus femeia care a adăpostit-o. 

La scurt timp, ea a decis să se întoarcă acasă, însă acolo nimeni nu a așteptat-o. Adolescenta spune că mama sa nu i-a permis să locuiască în casă. Un timp ea a trăit la tatăl său, care a acceptat să o primească, dar nu pe mult timp. 

„Vine la noi acasă și mereu face probleme. Mereu cheamă poliția. Eu nu am alungat-o de acasă, ea singură s-a dus. Concubinul meu e împotrivă ca ea să locuiască la noi. Eu ce sunt vinovată? Cum eu pot să o țin acasă? Mama mea nu-mi dă voie să o primesc acasă, că fata a numit-o cu cuvinte murdare”, a spus mama minorei. 

„E o familie problematică. Ei consumă alcool. Ea de multe ori fuge de acasă. Acum o lună, primăria i-a organizat transport, ca să o aducă acasă de la o prietenă. Fata are casă, are mamă, are gospodărie. Ei au unde locui. Nu e corect că o alungă de acasă, ea de multe ori singură fuge. Noi nu putem interveni. A fost o sesizare de la medicul de familie, de la poliție. Ele au fost examinate, dar nu vă pot spune detalii, pentru că nu știu ce s-a hotărât”, afirmă secretarul Consiliului Local care îndeplinește funcția de primar interimar. 

„Datele cu caracter personal. Eu știu despre cine este vorba și nu vă pot spune oferi informații, pentru că e minoră. Eu sunt la masă și îmi luați din timpul meu liber”, spune o asistentă socială. 

„Domnișoara asta stă la noi la evidență de foarte mulți ani. Eu nu vă pot spune toate măsurile care au fost întreprinse. Direcția și foarte multe organizații și centre din Republica Moldova i-au acordat foarte multe oportunități. Acolo este o problemă de alt gen pe care nu o pot spune la telefon. Foarte multe soluții. Ea a fost în multe centre, în șapte centre, i-a fost acordat sprijin. Am dus-o la studii, a făcut studii. Ea are mamă și e sub răspunderea ei. Ea este obligată să o primească acasă”, a spus șefa adjunct a Secției de Asistență Socială din raionul Ocnița. 

Brânza de lux de 360.000 de euro dispărută în Anglia, furată pentru a fi dusă în Rusia. ”Jaf de proporții șocante”

Cele 22 de tone de brânză cheddar de lux, în valoare de 360.000 de euro, furate de la un comerciant londonez, au ajuns, cel mai probabil, în Rusia, scrie stiripesurse.ro.

Brânza cheddar furată de la Neal’s Yard Dairy, specialistul londonez în brânză, ar fi ajuns deja în străinătate pentru a fi vândută, cel mai probabil în Rusia sau Orientul Mijlociu, a declarat un furnizor pentru BBC.

Camioanele de cheddar galez Hafod de la Patrick Holden au fost printre produsele în valoare de 360.000 de euro furate printr-o escrocherie elaborată, pe 21 octombrie. Holden spune că escrocheria este sofisticată și că brânza ar fi putut fi dusă în Rusia sau Orientul Mijlociu.

Poliția Metropolitană investighează furtul, iar Neal’s Yard Dairy a declarat că lucrează cu „autoritățile internaționale” pentru a identifica escrocii.

Brânzeturile de mare valoare, premiate, care includ și Westcombe și Pitchfork, sunt vândute cu până la 54 de euro/kg.

Escrocii s-au dat drept agentul unui supermarket francez pentru a primi cele 22 de tone de brânzeturi de la compania din Southwark fără să plătească pentru asta, a explicat Holden.

Escrocii au cerut celor de la Neal’s Yard să trimită brânza într-un alt depozit din Londra, de unde a fost apoi luată de acești tâlhari și a dispărut, așa că și-au acoperit inteligent urmele”.

Acești infractori au deja 360.000 de euro și, dacă vând brânza, vor primi și mai mult”, a mai spus Holden. ”Speră să o vândă în Rusia sau în Orientul Mijlociu, asta cred eu”.

Pentru că oamenii nu vor pune întrebări acolo. Dacă ar încerca să o vândă mai aproape de casă, le-ar fi greu, pentru că avem o comunitate internațională de artizani foarte conectată„, a completat Patrick Holden.

Și dacă ar încerca să vândă în America de Nord, unde vindem o mulțime de Hafod, sau chiar Australia, credeți sau nu, s-ar afla, pentru că oamenii ar pune întrebări”.

Patrick Holden, care conduce o fermă de lapte în vestul Țării Galilor, a spus că el și Neal’s Yard au fost „încântați” să primească o comandă atât de mare.

Apelul lui Jamie Oliver: stați cu ochii pe camioane cu brânză

Asta a făcut totul cu atât mai șocant, că acest lucru s-a putut întâmpla unui produs care este marcat de deschidere, încredere și transparență, de la producător la clientul final”, a spus el.

Neal’s Yard Dairy a onorat plata către furnizori, în ciuda furtului. Luni, firma le-a mulțumit celor care „s-au adunat” pentru a sprijini afacerea de la vestea furtului și a spus că a primit „un număr copleșitor de apeluri, mesaje și vizite”.

Suntem cu adevărat emoționați de faptul că atât de mulți oameni din comunitatea brânzeturilor artizanale și dincolo de ei sunt alături de noi. Este o amintire a motivului pentru care ne place munca pe care o facem”.

Și celebrul bucătar Jamie Oliver le-a cerut oamenilor să stea cu ochii pe „camioane cu brânză de lux” care e vândută „la preț mic”. Oliver le-a spus adepților săi de pe Instagram: „A existat un mare jaf de brânză. Unele dintre cele mai bune brânzeturi cheddar din lume au fost furate”.

El a descris incidentul ca fiind o „adevărată rușine” și un ”jaf de proporții șocante”, adăugând: „Dacă cineva aude ceva despre o brânză de lux care se dă ieftin, probabil că este ceva în neregulă”.

Platforma Temu a intrat în vizorul UE pentru vânzări ilegale

Activitatea platformei Temu este în vizorul Comisiei Europene. Autoritățile europene vor verifica dacă Temu vinde produse interzise și, dacă se confirmă, platforma ar putea fi sancționată, scrie adevarul.ro.

Potrivit Bloomberg, Comisia Europeană vrea să afle dacă platforma Temu este un site sigur. Autoritățile europene vor verifica dacă pe Temu se vând produse periculoase sau false și dacă platforma face suficiente eforturi pentru a proteja consumatorii. 

Uniunea Europeană a introdus reguli noi pentru companiile mari de tehnologie, cum ar fi Facebook sau Google, care dețin platforme online foarte populare. Aceste reguli fac parte dintr-o lege europeană care are ca scop să protejeze cetățenii și să asigure un mediu online sigur și corect.

De acum înainte, aceste companii trebuie să fie mai responsabile cu ceea ce se întâmplă pe platformele lor. De exemplu, nu mai pot permite ca pe site-urile lor să fie vândute produse care sunt periculoase sau care nu au voie să fie comercializate în Europa. De asemenea, trebuie să ia măsuri pentru a opri răspândirea știrilor false și a altor informații care pot induce în eroare oamenii. Dacă aceste companii nu respectă noile reguli, pot fi penalizate cu sume foarte mari. Scopul este să le oblige să își îmbunătățească serviciile și să ne protejeze pe noi, utilizatorii.

Pentru că pe platforma Temu s-au găsit multe produse false sau care nu sunt sigure, Comisia Europeană a decis să investigheze mai îndeaproape cazul. În octombrie, autoritățile europene au cerut companiei Temu să le explice ce măsuri ia pentru a opri vânzarea acestor produse. Ele vor să știe dacă Temu are sisteme în funcțiune pentru a verifica dacă produsele vândute pe platforma lor sunt legale și sigure.

Comisia nu este mulțumită de explicațiile oferite de Temu și consideră că brandul nu face suficient pentru a opri vânzarea de produse false sau periculoase. Acest lucru ar putea avea consecințe serioase pentru Temu în viitor. Autorităţile de reglementare din UE îşi folosesc agresiv normele privind conţinutul online. Comisia desfăşoară în prezent anchete asupra Meta, AliExpress, TikTok şi X.

Zece cadre didactice din sudul țării au primit titlul de „Profesor Inovator” și câte un premiu de 10.000 de lei

De patru ani, profesorii din Republica Moldova sunt o prioritate ai proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”, prin oferirea de oportunități, recunoașterea eforturilor lor remarcabile în transformarea procesului de învățare, prin implementarea de metode inovatoare de predare-învățare, cursuri IT care răspund nevoilor actuale ale elevilor și dezvoltarea competențelor necesare într-o lume în continuă schimbare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

În acest an, în contextul implicării cadrelor didactice în formarea unei generații pregătite pentru viitor, au fost decernați 10 profesori inovatori din sudul țării, astfel ajungând la 53 de cadre didactice cărora li s-a conferit acest titlu. Aceștia au implementat metode educaționale avansate, au promovat digitalizarea și au contribuit la dezvoltarea competențelor tehnologice ale elevilor. Prin eforturile lor, au inspirat nu doar elevii, ci și colegii, demonstrând impactul profund al educației inovatoare asupra comunităților lor.

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de ATIC. Activitățile programului „Tekwill în Fiecare Școală” în regiunea de sud sunt susținute de către Inotek – EU Innovation Centre Cahul în cadrul proiectului “Inotek4Cahul”, finanțat de Suedia.

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Prin capacitarea profesorilor, în special a femeilor, de a implementa metode inovatoare de predare în sălile de clasă, contribuim la crearea unor modele de urmat pentru generațiile viitoare. Integrarea tehnologiei și a creativității în educație permite Moldovei să construiască un viitor mai incluziv și mai rezilient. Suedia se mândrește să sprijine acești educatori dedicați, ale căror contribuții inspiră atât elevii, cât și comunitățile, și care ajută la consolidarea poziției Moldovei pe harta digitală europeană.”

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice ATIC, a subliniat: „Colaborarea dintre sectorul privat și educație este esențială pentru a asigura un viitor prosper. Această sinergie nu doar că îmbunătățește resursele educaționale, dar oferă și cadrelor didactice suportul necesar pentru a implementa inovații care răspund nevoilor actuale ale elevilor. Investiția în educație reprezintă o investiție în viitorul societății, iar fiecare profesor recunoscut devine un catalizator al schimbării în comunitatea sa.”

Nicolae Mocanu, Administrator Inotek, a adăugat: „Recunoașterea profesorilor inovatori este esențială pentru stimularea excelenței în educație și pentru a încuraja inovarea în sălile de clasă. Fiecare profesor premiat devine un model de urmat, inspirându-i pe colegii săi să adopte noi metode și tehnici care pot transforma procesul de învățare. Această recunoaștere nu doar că motivează educatorii, dar și contribuie la crearea unui climat educațional în care inovația este apreciată și încurajată, ceea ce este crucial pentru viitorul educațional al tinerelor generații.”

Categoriile de Premiere

Anul acesta, premiile au fost acordate pe mai multe categorii, fiecare recunoscând contribuțiile remarcabile ale cadrelor didactice în domeniul educației:

  • Excelență în Dezvoltarea Generației Viitoare de Specialiști
  • Excelență în Metode Inovatoare de Predare 
  • Excelență în Transformarea Digitală a Școlii 
  • Excelență în Leadership
  • Ambasador „Tekwill în Fiecare Școală”

„Faptul că am fost desemnat profesor inovator reprezintă o recunoaștere a eforturilor mele de a integra tehnologia și inovația în procesul educațional la Colegiul „Iulia Hașdeu” din Cahul. Acest titlu mă motivează să explorez metode interactive și creative, pentru a inspira elevii să gândească critic și să își dezvolte atât abilitățile digitale, cât și cele de programare. Prin implicarea mea, îmi doresc să contribui la formarea unei generații capabile să facă față provocărilor viitorului și cerințelor în continuă schimbare ale pieței muncii.” – ne spune Eugen Pîrvan, profesorul care a fost desemnat cu titlul de ,,Ambasadorul Tekwill în Fiecare Școală”

„Un profesor inovator trebuie să iasă din zona de confort și să renunțe la predarea standardizată, adaptând lecțiile la necesitățile și preferințele elevilor. Deși nu este ușor să faci față provocărilor, adoptarea metodelor educaționale noi și creative nu doar că eficientizează procesul de învățare, ci și inspiră elevii, ajutându-i să-și planifice viitorul în domeniul tehnologiilor.” – ne spune Irina Iftodi, profesoară inovatoare desemnată la Categoria ,,Excelență în Dezvoltarea Generației Viitoare de Specialiști”

Pentru eforturile lor remarcabile și dedicarea față de educație, profesorii au fost recompensați cu câte 10.000 de lei, trofee și certificate de apreciere. Aceste distincții nu doar că subliniază recunoașterea muncii depuse de cadrele didactice, ci și angajamentul continuu al comunității în sprijinul educației inovatoare. 

Rolul sectorului privat în educație

Din 2021 și până în prezent, companiile din sectorul privat, precum QSystems, Allied Testing, FBS Group, Mind the Value și DRÄXLMAIER Group, au adoptat 44 de profesori inovatori, evidențiind un angajament social remarcabil față de educație și, în mod special, față de cadrele didactice. 

În acest an, compania DRÄXLMAIER Group a adoptat profesorul inovator decernat la categoria „Excelență în Leadership”, recunoscând contribuția sa semnificativă în formarea și motivarea elevilor, dar și în inspirarea colegilor săi. Prin implementarea unor strategii educaționale avansate și prin promovarea unui mediu colaborativ, acest profesor a demonstrat că leadershipul în educație poate transforma nu doar o sală de clasă, ci întreaga comunitate

Despre ,,Tekwill în Fiecare Școală”

„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării sistemului educațional și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor de ultimă generație. În patru ani, proiectul a conectat 489 de școli, implicând 78.600 de elevi și 3.500  de profesori. Resursele dezvoltate în cadrul programului – 9 cursuri IT și non-IT – sunt disponibile în limbile română și rusă pe platforma https://tekwill.online.

Gama de cursuri TIFS, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat și Educația Digitală au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova. În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.

Moldovenii evacuați din Gaza, întâlniți la Chișinău de premierul Dorin Recean
Articolul anterior
ULTIMA ORĂ! Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo
Articolul următor